woensdag 31 augustus 2011

Terug naar...

... de weegschaal! Ah ja, 't is niet omdat we twee maanden in een regenfrakske hebben rondgelopen dat we niet op ons lijn moeten letten hé. Vandaag beginnen we met een eenvoudig vleesloos gerecht: courgettes uit de oven met mozzarella. Toegegeven, superlight is kaas nu ook weer niet, maar ik probeer dan ook niet heiliger te zijn dan de paus.


grilled courgettes


Wat gaat daar allemaal in? (voor 2-3 personen)

2 courgettes
2 teentjes look fijngesnipperd
10-tal kerstomaatjes
2 bollen mozzarella (geen buffel want da's te vochtig)
50 g geraspte parmezaan
10 blaadjes basilicum
peper en zout


Was en snij de courgettes middendoor. Lepel er met een lepel er het vruchtvlees uit. Zorg daarbij dat je niet door de schil gaat.

courgette + spoon

Hak met een mes het vruchtvlees fijn en doe in een kom. Voeg er de look aan toe. Was de tomaatjes en snij ze middendoor, druk er de pitjes uit. Hak de tomaten fijn. Snipper ook de blaadjes basilicum fijn. Roer alles onder elkaar en kruid met peper en zout.

Snij de mozzarella in stukjes.

Vul de courgettes met het courgette-tomatenmengeling en de mozzarella en werk af met de parmezaan.


stuffed courgettes


Leg de courgettes in een vuurvaste schotel die wat ingevet is met olijfolie. Zet ze gedurende 20-25 minuutjes in een voorverwarmde oven op 190° of tot de courgettes gaar zijn. Als je ze gemakkelijk kunt doorprikken met een mes zijn ze gaar.

Lekker met een slaatje en in de oven gebakken aardappeltjes.


Het recept voor de aardappeltjes?

Bereiding voor 2 personen:

Was 500 g krielaardappeltjes en snij ze in de lengte middendoor. Leg ze op een ovenplaat, besprenkel met verse fijngehakte rozemarijn en fleur de sel. Je mag daar eventueel ook een straaltje olijfolie overgieten (is het lekkerst, maar niet zo light). Zet 20 minuutjes in een voorverwarmde oven op 190° of tot ze gaar zijn.

dinsdag 30 augustus 2011

Vier het suikerfeest met Baghrir of "Duizendgatenpannenkoekjes"

Deze typisch Marokkaanse pannenkoekjes worden vaak geserveerd op momenten als deze, het einde van de Ramadan. Het bijzondere aan deze pannenkoekjes is dat je ze maar aan één kant mag bakken. Moeilijk is het niet hoor. Dit fijne recept komt uit het boekje "Koken met Fatima" van restaurant El Warda.


moroccan pancakes


Wat gaat erin?

500 g bloem van goede kwaliteit (of helft griesmeel en helft bloem)
4 kl droge gist
1 kl (goed afgestreken) zout
600 tot 800 ml lauw water


Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer er zachtjes het lauwe water onder tot je een mooi beslag hebt. Laat een uurtje afgedekt rusten.

Neem een ongeschonden anti-aanbakpan. Verwarm ze droog op een laag vuur, laat schrikken met koud water, dep droog en maak opnieuw warm. Da's om het aanbakken te voorkomen.

Lepel wat van het beslag in de pan en laat langzaam bakken. Wanneer je voor een kleiner formaat pannenkoek kiest, kun je er tot 3 tegelijk bakken. Er zullen allemaal gaatjes verschijnen en als de pannenkoek lichtgeel kleurt, is hij klaar.

Serveer met gesmolten boter en honing.

Zalig met een glaasje muntthee.


Brandlucht of brandhout? (Boekrecensie)

Kun je een streep zetten door je afkomst en opnieuw beginnen - zonder familiebanden? De hoofdpersonen in deze roman proberen het eider op hun eigen manier - met verschrikkelijke gevolgen. Dat staat er op de achterflap van Brandlucht, het nieuwe boek van Erik Vlaminck.


book review


Maar er staat nog meer te lezen:

"Net zoals bij "Suikerspin" heb ik ervoor gekozen om met Brandlucht een verhaal te schrijven met een donkere ondergrond, maar ook met de nodige humor. Om het boek te kunnen schrijven verbleef ik in Canada, in de streek rond London Ontario, waar veel Nederlandse en Vlaamse emigranten wonen. Hun vaak verstarde en met heimwee doordrenkte leefwereld vormt het decor voor Brandlucht."


Ik vind het eerst en vooral vreemd dat een auteur zelf schrijft dat de sfeer in zijn boek donker is, maar dat er wel de nodige humor gebruikt wordt. Dank u voor deze handleiding, maar ik bepaal graag zelf of ik iets al dan niet donker of grappig vind.

Ik heb dit boek gekocht na het lezen van een interview in De Standaard der letteren. Dit boek kreeg een ongelooflijke score van 5 (!) sterren. Dat moest ik in huis halen. Fout idee.

Misschien heb ik dit boek op een verkeerd tijdstip gelezen (vlak na Tonio). Dat kan, maar het contrast kan niet groter zijn. Tonio, was een en al emotie en tederheid, Brandlucht is - in mijn ogen - allesbehalve dat.

Ik moet eerlijk zijn, ik ben gestopt met lezen rond pagina 170 (had nog zo'n 70 pagina's te gaan). Na de tweede brand in het duivenhok. Het verhaal kon me gewoon niet boeien. Is het de toon waarop het verhaal verteld wordt? Of het verhaal zelf dat ik niet goed vind? Ik weet het niet. 't Is gewoon mijn ding niet. Ik vraag me zelfs af of die 5 sterren niet gewoon een drukfout zijn. Maar dan ben ik misschien wel grof, want het kan ook aan mij liggen.

Het zal wel aan mij liggen. Vast wel.

maandag 29 augustus 2011

Makkelijke vegetarische curry met zoete aardappelen

Deze eenvoudige curry is eigenlijk een ideaal doordeweeks gerecht. Niet teveel ingrediënten, weinig werk. Perfect! Omdat ik niet veel tijd had heb ik gekozen om er pitabroodjes bij te serveren. Ik vind ze lekkerder dan die prefab naans die je in de supermarkt vindt.


quick veggie curry


Wat gaat erin?

3 el ghee of plantaardige olie (type arachide)
1 1/2 kl garam masala
1 kl kurkuma
1 ui fijngesnipperd
2 tomaten in blokjes gehakt
1 rode chilipeper fijngehakt
200 g rode linzen
500 ml groentenbouillon (water + 1 bouillonblokje)
3 zoete aardappelen (bataat)
2 flinke handen jonge bladspinazie

Pitabroodjes voor erbij en eventueel gewone yoghurt. Verse koriander als versiering.


Doe de ghee* of de olie in een pot met dikke boden en bak gedurende 2 minuutjes de specerijen op een zacht vuurtje. Doe er ook de chili en de ajuin bij en bak glazig.

Nu mogen er de tomaten in, de linzen en de bouillon. Laat 10 minuutjes afgedekt koken. Schil ondertussen de zoete aardappelen en snij ze in blokjes (2 cm). Doe er nu de zoete aardappelen bij en laat nog een 10-15 minuutjes pruttelen tot de aardappel zacht is. Doe er net voor het serveren de spinazie bij en laat nog 1 minuutje meekoken tot de spinazie gesmolten is.

Echt lekker jong!

*Ghee is geklaarde boter die je kan kopen in Indische en Turkse winkeltjes. Deze boter wordt niet zwart bij hoge temperaturen.

zondag 28 augustus 2011

Congo meets Belgium...

Twee weken geleden mocht ik samen met Elza D naar een Belgisch-Congolees huwelijk. Zalig vind ik dat. Twee werelden op één huwelijk, dat kan alleen maar toffe beelden opleveren.


belgacongo 2

belgacongo 3


Weddings


Weddings


a sharp dressed man


Familie paparazzi, the worst kind.

d-ch10

d-ch6


another world behind the window


Er stond daar ook een "photobooth" waar de gasten foto's van zichzelf konden laten maken.


feet


Er waren 's middags broodjes met precies iets vreemds tussen.

d-ch11

Teeth

Michael Jackson Jr was ook aanwezig. ;-)


young MJ

zaterdag 27 augustus 2011

Een nieuwe veggie lasagne.

Ik probeer zo weinig mogelijk vlees te eten. Maximaal 1x week is voor mij ruimschoots voldoende. Ik vind het ook leuk om te experimenteren zonder dat daar iets voor moet sterven. Deze lasagne bijvoorbeeld is echt zalig en is bij ons een instant favoriet geworden.



veggie lasagna


Wat moet daar allemaal in?

12 verse lasagnevellen (uit het koelvak)
1 bakje champignons (in plakjes gesneden)
300 g jonge spinazie
2 teentjes look (fijngehakt)
1 sjalot (fijngehakt)
250 g philadelphia natuur (géén kruidentoestand want dat overheerst te veel)
een bosje verse tijm
2 coeur de boeuf tomaten
100 g geraspte parmezaan
peper en zout,
muskaatnoot
olijfolie


Doe wat olijfolie in een anti-aanbakpan en stoof er de look en de sjalot in. Voeg er na 2 minuutjes de champignons bij en bak tot ze gaar zijn. Nu mag je er de philadelphia onder roeren. Als deze volledig gesmolten is, mag de spinazie erbij. Kruid met peper, zout en wat muskaatnoot. Haal van het vuur.

Snij de tomaten in hele fijne plakjes.

Neem een ovenschotel en schep er wat van de champignons-spinazie mengeling in. Bedek met een paar vellen lasagne. Leg er een aantal plakjes tomaat in, kruid met een beetje peper en een klein snufje zout. Verdeel er wat van de verse tijm over zoals je hieronder op de foto ziet.


veggie lasagna tutorial


Leg hierop opnieuw enkele velletjes lasagne, doe er wat van de champignons-spinazie mengeling over, terug wat lasagnevellen en sluit af met enkele plakjes tomaat (vergeet niet te kruiden met peper, zout en tijm). Verdeel hierover de parmezaan en zet 25 minuutjes in een voorverwarmde oven op 190°.


Smakelijk!

vrijdag 26 augustus 2011

Hopelijk hebben jullie allemaal gezien...

...hoe mooi het buiten wel was vanavond.


beautiful evening

Boekbespreking: Tonio van A. F. Th. van der Heijden

Op eerste Pinksterdag van 2010 komt Tonio, het enig kind van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval om het leven. Vroeg in de ochtend wordt hij ter hoogte van het Vondelpark, aangereden door een auto. Hij wordt in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd, maar nog diezelfde dag overlijdt hij aan zijn verwondingen. Hij was pas 21.


Tonio, a requiem novel


Om zijn verdriet te verwerken, schrijft Adri - zoals hij door zijn zoon genoemd wordt - een requiemroman. Het is een heel intens boek geworden, krachtig en eerlijk. Hij verontschuldigt zich ten opzichte van zijn vrouw omdat hij niet kan huilen. Maar hij schreeuwt het uit met zijn woorden. Zijn tranen zijn letters die de meest mooie zinnen vormen.

Je beleeft de rauwe emoties mee, de wanhoop, het ongeloof, het zelfverwijt. Je bent intiem getuige van hun leefwereld. Van toen Tonio nog leefde en erna. Ze gaan op zoek naar de laatste herinneringen van hun zoon, de laatste tastbare momenten.

Soms zegt hij dingen waarvan je weet dat het vaak zo is. Er is medelijden, maar niet te veel. Ik citeer:

"De juiste vrienden hebben, daar wilde ik in geen geval naar streven. Ze kwamen zoals ze kwamen. Het gevolg was wel dat iedereen maar in en uit liep, lang niet altijd met goede bedoelingen. De een snuffelde wat aan mijn huwelijk, de ander aan mijn zaken, een derde aan mijn werk in uitvoering. Ja, je wist nooit hoe die kennis nog voor ze van pas kon komen."

Tja. In nood kent men zijn vrienden zeker?

Een van de meest pakkende momenten in het boek was tijdens het "ter aarde bestellen" van Tonio. Voor hem voelde het aan als het ultieme verraad. Je keert je kind letterlijk de rug toe en laat hem moederziel alleen achter in die put. Nog zo'n beeldend fragment was toen ze de plaats des onheils bezochten net op het moment dat duizenden uitzinnige Hollandsupporters hun finaleplaats in de wereldbeker vierden. Zij staan daar temidden van een oranje massa stilletjes hun tranen te verbijten op de schelle tonen van de vuvuzela's.

Kan het contrast nog groter zijn?

Misschien denk je nu dat dit een ongelooflijk deprimerend of zelfs pathetisch boek is, maar zo heb ik het niet ervaren. Het is prachtig en bijzonder liefdevol geschreven - hij is dan ook een grootmeester in mooie volzinnen. Ik raad het echt iedereen aan. Je zal nog meer beseffen wat voor een gelukzak je bent.

Ik sluit af met nog een laatste citaat.

"Wat slijt, is niet wat achter ons ligt maar wat zich, krimpend, voor ons uitstrekt: de overgebleven tijd van leven."

Sterk. Ik wou dat het fictie was.

En hij nog meer.

donderdag 25 augustus 2011

Contradictie

Jullie zien dit:


Zieltje


Maar IK ruik dit:


odeur de flandres


Tof zenne. Stronthond. Ik zal het bad maar laten vollopen zeker...

Magische peersalade met spek en blauwe kaas

Ik heb eindelijk een exemplaar van het magazine "Jamie" kunnen bemachtigen. Bij ons vind je dat gewoon niet. Er stond een peersalade in met spek en pecannoten en dat leek me wel lekker. Een probleem echter, ik had geen pecannoten meer en ik vind enkel spek nogal karig op een slaatje. Daarom heb ik gekozen voor Danish Blue kaas als extra ingrediënt. Maar het gaat dus perfect zonder als je geen schimmelkaas lust.

Zet je oven al maar aan, we gaan eraan beginnen.


baked pear salad with bacon and danish blue cheese



Wat heb je nodig?

1 à 1 1/2 peer per persoon (type Durondeau)
1 reepje spek per halve peer
1 pak Danish Blue (150 g)
4 el pijnboompitten
2 à 3 el lopende honing
1 zak luie wijven sla
1 pakje waterkers (optioneel)

Dressing:
1 kl graantjesmosterd
1/2 citroen (sap)
olijfolie

Warm de oven voor op 190°. Was en schil de rijpe (!!!) peren, snij ze in twee en ontdoe ze van hun klokhuis. Leg de peren in een ovenschaal en leg er de plakjes spek op. Zet in de oven.

Haal ze er na 10 minuutjes uit de oven, besprenkel ze met de pijnboompitjes en de honing en zet terug in de oven gedurende 15-20 minuutjes tot ze gaar zijn.

Verdeel ondertussen al de sla over de borden, en verkruimel de Danish Blue kaas over de sla.
Maak de dressing met de mosterd, het citroensap en olijfolie.

Haal de peren uit de oven (je moet er makkelijk door kunnen prikken met een mes) en drapeer ze over de borden samen met het spek en de pitjes. Besprenkel met de dressing en verdeel er eventueel de waterkers over.

Dien nog warm op. Zalig gewoon met een stukje bruin brood.


woensdag 24 augustus 2011

De omgekeerde wereld en pruimencake

Zuchten en puffen, da's precies het enige wat ik de laatste tijd nog doe. En af en toe van de schrik een meterke omhoog springen in mijn bed als het 's nachts weer eens bliksemt. 't Is dan ook precies de omgekeerde wereld. 's Nachts is het klaar en overdag soms pikkedonker. Dit heeft natuurlijk niets te maken met mijn pruimencake, ik weet het. Nu die pruimencake moet je wel op z'n kop presenteren, dus zo veraf ben ik nu ook weer niet. Bovendien is het weer zo'n perfecte combinatie van zuur en zoet. Ideaal met zo'n "ik weet niet wat ik wil"-zomerweer.

Daarbij, als Frank Deboosere blijft beweren dat het een doodnormale augustus is, dan is het goed mogelijk dat de rest van de cake welgemikt richting gezicht van ex-snorremans gaat.


plum cake


Wat moet daar zo allemaal in?

6 tot 8 pruimen
75 g boter
100 g kristalsuiker


200 g zelfrijzende bloem
135 g boter kamertemperatuur (zacht, maar niet lopend)
150 g kinnekessuiker (blonde cassonade dus)
1 el vanille-extract of 2 zakjes vanillesuiker
3 eieren (grote)


Smelt de 75 g boter op een zacht vuurtje en doe er de 100g kristalsuiker bij. Laat 2-3 minuutjes pruttelen zonder al te veel te roeren.

Neem een springvorm van 20 cm doorsnede en bekleed de bodem met boterpapier en beboter de randen van de cakevorm. Was de pruimen en snij ze in 2. Ontdoe ze van hun pit en let ze met de snijkant naar boven op het boterpapier zoals je hieronder ziet.


plum cake tin (tutorial)


Giet de suikerbotersiroop over de pruimen.

Klop met een elektrische klopper de boter en de blonde suiker tot je een luchtige massa hebt (zo'n viertal minuutjes). Doe er de vanille bij. Klop er nu een voor een de eieren onder. Wacht tot het ei volledig is opgenomen vooraleer je verder gaat. Als alle eieren opgenomen zijn, mag je er de bloem voorzichtig ondervouwen. Niet kloppen, want dan gaat de luchtigheid van het deeg verloren.

Doe nu het deeg over de pruimen en sla het bakblik enkele keren op het werkblad zodat het deeg ook tussen de pruimen zakt.

Zet de cake 35-45 minuutjes in een voorverwarmde oven op 180°. Check met een satéprikker of de taart gaar is. Komt de satéprikker er droog weer uit, is de cake klaar.

Laat 10 minuutjes afkoelen en stort de cake omgekeerd op een bord. Dien op als ze lauwwarm is.



plum2

Ferm hé.

dinsdag 23 augustus 2011

Pam! Pam! Pam! Panzanella!

Ik had het nooit gedacht dat ik panzanella, een salade met voornamelijk tomaten en oudbakken brood, zo yummee zou vinden. Ik had nog een ciabatta liggen en ik vond het zo jammer om dat weg te gooien. En tomaten had ik nog voldoende - niets zo lekker als zelfgekweekte exemplaren. Panzanella dan maar!


Panzanella

Wat mag daar allemaal in?

1 1/2 kilo rijpe tomaten (meerdere soorten zijn ideaal: coeur de boeuf, kerstomaatjes, trostomaten)
1 ciabatta
2 rode uien
1 bos basilicum
3 stengels bleke selder (of 1 stengel lavas)
2 el kappertjes (met steeltje)
3 el wijnazijn
olijfolie
peper en zout


Snij de tomaten in plakjes en vang het sap op. Doe alles in een grote kom. Snij de uien in fijne ringen en de selder of lavas in fijne plakjes. Meng onder de tomaten.

Snij het ciabattabrood in plakjes en rooster ze op de bbq, in een grilpan, broodrooster of onder de grill in de oven tot ze goudbruin zien. Snij in blokjes en roer onder de tomaten. Neem de kappertjes, ontdoe ze van hun steeltje en hak ze fijn. Ook zij mogen bij de tomaten. Giet er rijkelijk wat olijfolie over en kruid met peper en zout. Zet afgedekt minstens een half uur in de koelkast zodat het brood weer wat week kan worden.

Roer er net voor het serveren de azijn onder en fijngehakte basilicum. Voeg indien nodig nog wat olijfolie toe.

Smakelijk!

maandag 22 augustus 2011

Bangelijk lekkere auberginedip.

Heel veel mensen zijn nogal sceptisch als het over aubergines gaat. En vaak ook terecht hoor, ze kunnen best bitter zijn. Maar niet met dit recept. Ik had het mee naar het mondaine (kuch kuch) terrasfeestje van onze illustere Elza D. En ze lustten het precies toch. ;-)

Ik heb de aubergines op de BBQ gegrild, maar het gaat ook op een gasvuur of in de oven.


roasted aubergine-eggplant dip


Wat heb je nodig?

3 aubergines (1 kilo in totaal)
1 groene paprika (ontpit, fijngehakt)
1 groen Spaans pepertje (fijngehakt)
1,5 dl olijfolie
1 handvol fijngehakte peterselie
2 teentjes look fijngehakt
2 el wijnazijn of witte balsamico
peper en zout


Leg de aubergines gedurende 20 minuutjes op de BBQ tot ze helemaal zacht zijn (zelfde tijd op het gasvuur, 1 uur onder grill in de oven). Doe ze open en lepel er het vruchtvlees helemaal uit. Doe in een vergiet en laat een half uurtje uitlekken.

Terwijl de aubergines aan het grillen zijn, zet je een pan op het vuur, doe er wat van de olijfolie in en bak de paprika en het pepertje tot ze licht bruinig zijn. Laat afkoelen.

Doe alle ingrediënten in een pot en mix tot je een egale massa hebt. Zet in de koelkast tot het feestje kan beginnen.

Lekker met wat gebakken pittabroodjes die je in reepjes snijdt.


Ai caramba!



zondag 21 augustus 2011

Drukke zondag

Na het decadente feestje van gisteren, moest/mocht ik vandaag naar Boechout om wat foto's te nemen van de molenfeesten. Prachtig gerestaureerde molen is dat. Altijd fijn ook om mensen te ontmoeten die echt nog leven voor dit unieke vak. Ik ga er hopelijk binnenkort eens terug om nog mooiere foto's te nemen, want nu was het binnen te druk.




3 beers and the pic of the windmill

windmill indoor

in vol ornaat

Er was ook een ambachtenmarktje. Ik vond deze barbier wel grappig.

a shave


En dan daarna hop hop naar een wine & food tasting. De food was lekker. De wijn ook.


WT Jublou 10


winetasting


En nu ga ik slapen.

zaterdag 20 augustus 2011

Delicious nectarines met gesuikerde amandelen.

Delicious. Ik vind dat een mooi tijdschrift met vooral prachtige foodfoto's. Maar telkens ik daar iets uit maak dan mislukt dat precies. Ik weet niet wat het is, 't is misschien gewoon mijn smaak niet. Dat kan ook zijn. Ik wou dit keer hun in de oven gegrilde pruimen proberen met gesuikerde amandelen. Maar ik vond het eigenlijk geen lekkere combinatie.

Maar ik had geluk! Het recept vroeg om 9 pruimen, en ik had er maar zes. Daarom had ik er ook wat nectarines bijgezwierd. Awel hé. Dat was véél lekkerder.


ovenbaked plums with almonds


Wat heb je nodig?

9 nectarines (ha!)
50 g geschaafde amandelen
6 el lichtbruine suiker (kinnekessuiker)
1 bio sinaasappel of citroen (enkel de rasp)
1 kl speculaaskruiden of kaneel
500 ml vanilleijs

Doe de amandelen in een grote zeef en spoel ze onder stromend water. Laat goed uitlekken.

Meng de suiker met de rasp en de speculaaskruiden of kaneel. Was de nectarines, snij ze in twee en ontpit ze. Doe ze in een ovenschaal en bestrooi ze met 2/3 van het suikermengsel.

Meng de rest van de suiker met de amandelen en leg ze op een ovenplaat.

Zet de grill van de oven aan en laat ze goed warm worden. Doe de ovenplaat met de amandelen in de oven en zet die onderaan. Als je kan mag je daarop ook de ovenschaal met de nectarines zetten. Als dat niet lukt, zet ze er dan net boven. Laat 10 à 15 minuutjes bakken onder de grill.

Hou de amandelen goed in de gaten, ze mogen alleen goudbruin worden. Als de nectarines gaar zijn (gewoon eens prikken met een vork), mag je ze eruit halen. Verdeel ze over de kommetjes, doe er een bolletje vanille-ijs op en besprenkel met de gesuikerde amandelen.

Genieten!


Ow ja, en morgen neem ik een dagje congé. Tot maandag!

vrijdag 19 augustus 2011

Pluk de tomaat.

Tomaten, de oogst is overvloedig, de smaak super, de prijzen ongelooflijk laag (soms zelfs minder dan een halve euro voor 1 kilo). Profiteer ervan! Ik had dit recept gezien in Nest en ik wou dat absoluut eens uitproberen. Je kan de opgelegde tomaten een aantal weken bewaren of zelfs langer. Je moet alleen ervoor zorgen dat de tomaten altijd onder de olie staan.

't Is overheerlijk op bruschetta, bij vis of kip. Echt de moeite om eens te proberen.


roasted tomatoes


Wat moet erin?

1 kilo trostomaten (of kerstomaatjes)
8 teentjes look
1 handvol takjes verse tijm
1 el grof zout
1 el suiker
peper van de molen
2 dl olijfolie


tomaten blog tutorial


Was de tomaten en snij ze in 4 stukken (kerstomaatjes laat je heel) en leg ze op een bakplaat. Hak de teentjes look fijn en verdeel ze over de tomaten. Kruid met peper, zout en suiker en leg er de takjes tijm over. Besprenkel met een fijn straaltje olijfolie.

Zet de tomaten in een voorverwarmde oven op 135°. Laat ze minstens 20 minuutjes in de oven (voor kerstomaatjes) tot 35 à 40 minuutjes bij de grote tomaten.

Doe de olijfolie in een steelpannetje en warm op. Laat de potten weken in heet water.

Haal de tomaten uit de oven en vul er de potjes mee maar blijf 2,5 cm onder de rand. Neem de warme olijfolie en overgiet er de tomaten mee zodat ze helemaal onder staan. Doe de deksels dicht en laat de bokalen omgekeerd afkoelen.


Super jong!

donderdag 18 augustus 2011

Een klepper van een voorgerecht: geitenkaas met amandel

Ik zit al heel lang met dit voorgerecht in mijn hoofd, maar 't was er eigenlijk nog nooit van gekomen. Ik was ook niet zeker of het wel zou lukken, want 't is toch een beetje speciaal: gebakken geitenkaas met een amandelkorst. Je ziet dat toch niet elke dag. Enfin, ik heb het geprobeerd en ja ik val zoals gewoonlijk in herhaling. Dus ik zeg niet meer dat het lekker is. ;-)


almond and goat's cheese salad


Wat gaat daar allemaal in?

2 gekookte rode bietjes (voorverpakt is ok)
1 bosje waterkers
200 g verse geitenkaas (ik heb 12 petits chèvres doux van chavroux genomen)
150 g amandelschilfers
75 g gewone vloeiende bloem
1 bos basilicum
1 teentje look fijngehakt
100 ml olijfolie van goede kwaliteit
sap van 1/2 citroen
1 el balsamico azijn
arachide olie
peper en zout
1 ei (enkel het eiwit)



Snij de rode biet in blokjes, doe er de balsamico azijn bij en een straaltje olijfolie. Kruid met peper en zout en zet in de koelkast.

Neem zes eetlepels van de geschaafde amandelen en rooster ze in een droge pan tot ze goudbruin zien. Doe ze in een blender of hoge pot. Giet er de rest van de olijfolie bij, het sap van de citroen, de basilicum, de look en mix tot je een soort van pesto krijgt. Kruid met peper en zout. Zet weg.

Doe nu de rest van de amandelen in een diep bord. Doe in een ander diep bord de bloem. Klop het eiwit wat op. Neem nu een schijfje kaas, rol in de bloem, daarna in het eiwit en bedek dan met de amandelschilfers. Druk gerust wat aan, dat kan geen kwaad.

Doe nu de arachide olie in een pot tot deze 2 cm hoog staat. Warm op, maar laat de olie niet al te heet worden. Je kan dit testen door een stukje brood in te laten vallen, als deze begint te bruisen en te bakken is de olie op temperatuur.

Neem nu een schuimspaan en leg er 3 kaasjes op. Hou ze 10 seconden in de hete olie (of tot ze goudbruin zien) en leg ze op een vel keukenpapier. Doe hetzelfde met de rest van de kaasjes.

Verdeel de waterkers over de borden, alsook de blokjes rode biet. Leg op elk bord 3 kaasjes en dresseer met de pesto-olie.

Smakelijk!


woensdag 17 augustus 2011

Ideaal partyfood: de chiliburger

Ge kent dat, je wil een tuinfeestje geven maar je bent die klassieke BBQ een beetje moe. Dan zijn de chiliburgers echt wel de ideale oplossing. Je hebt wel een BBQ nodig, maar het gaat allemaal veel sneller en je hebt véél minder afwas. Zet de biertjes al maar koud!



chili burger


Hoe moet het?

De burgers:

2 hamburgerbroodjes per persoon
1 kilo rundsgehakt
1 1/2 kl gemalen komijn
2/3 kl chilipoeder (of meer als je het pikant wil)*
peper en zout

8 plakken cheddarkaas
8 plakken emmental


Meng alle ingrediënten (behalve de kaas) in een kom en maak er hamburgers van (doorsnede 5 cm, 2 cm dikte). Zet weg in de koelkast.

* voor de kindjes misschien een versie maken zonder de chilipoeder...



Bonensaus: (je kan ook gekochte saus nemen als je dat absoluut wil)

1 blik tomaten in blokjes (400 g)
2 el olijfolie
3 teentjes look fijngehakt
1 rode ui fijngehakt
2/3 kl gemalen komijn
3 kl mexicaanse kruiden of: 1 kl oregano, 1 kl paprikapoeder, 1 kl komijn, 1/2 kl chilipoeder
1 1/2 kl donker bruine suiker
1 blik rode bonen (400 g - uitgelekt en afgespoeld)
peper en zout


Fruit de ui en de look in de olijfolie. Doe er de tomatenblokjes bij, kruid met de kruiden en peper en zout. Doe er ook de suiker bij en laat afgedekt pruttelen samen met 2 dl water. Voeg er na een kwartiertje de bonen bij en laat opnieuw een 10-tal minuutjes verder pruttelen. Proef en kruid eventueel bij.



Guacamole:

2 rijpe avocado's
1 bosje verse koriander fijngehakt
2 teentjes look (fijngehakt)
1 limoen (enkel het sap)
2 kl olijfolie
fleur de sel en zwarte peper van de molen


Ontdoe de avocado's van hun schil en pit (hou 1 pit bij!!!). Plet ze met een vork en doe er alle andere ingrediënten bij. Aub, op mijn blote knietjes: niet mixen!!! Doe er de pit terug bij en zet in de koelkast. Je mag er ook blokjes tomaat en wat lente-uitjes bijdoen als je dat wil.


I love it when a plan comes together

Als de kolen heet zijn, mag je de hamburgers op de BBQ leggen. Bak ze een 4-tal minuutjes aan 1 kant. Flip ze om en leg op de gebakken kant 1 plak van elke soort kaas zodat deze mooi kan smelten.

Je mag ook de broodjes op de zijkant van het vuur leggen, maar dan moet je héél snel werken. Anders laat het maar zo.

Doe 1 eetlepel bonensaus en 1 eetlepel guacamole op het broodje en leg hierop de burger.

Man man man. Smullen jong! Effenaf!

dinsdag 16 augustus 2011

't Is ni moeilijk, 't is gemakkelijk!

En wat is er niet moeilijk? Soep! Ha! En met zo'n weer? Hoe haal ik het in mijn hoofd? Awel, ze smaakt, en da's wat telt. Trouwens overheerlijke soep met weinig ingrediënten, wie wil er dat niet? Dus haal die courgette uit den hof en begin eraan!


zucchini soup with mint and pecorino


Wat moet daar in?

2 el olijfolie
1 kg courgettes in dikke plakken gesneden
3 teentjes look (fijngehakt)
1 chilipepertje (met zaadjes) (fijngehakt)
peper en zout

Optioneel: pecorino (of parmezaan) en enkele blaadjes munt


Doe de olijfolie in een pan en bak er op een laag vuurtje de look en het pepertje in. Zorg dat de look zeker niet bruin wordt, want dat maakt alles bitter. Doe er nu de courgette in en zet er het deksel op. Laat zachtjes sudderen. Je zal zien dat er snel veel vocht vrijkomt. Laat gedurende 20 minuutjes zachtjes pruttelen.

Voeg er 300 ml water aan toe, kruid met vrij veel zout en wat peper. Laat de soep nog 10 minuutjes verder koken tot de courgette zacht is.

Mix gedurende een kleine 20 seconden met een staafmixer. Het is een vrij dikke, ruwe soep, maar oh zo lekker.

Strooi er wat pecorino over en eventueel wat fijngehakte verse munt.

maandag 15 augustus 2011

De foodbloggers community

Het Internet is toch iets raars. Het kan heel afstandelijk zijn, anoniem, hard, ordinair en al het negatieve wat je maar kan denken. Maar heel soms kan het ook ongelooflijk mooi zijn.

Vorige week zondag is plots de man overleden van deze blogster na een zware hartaanval. Zelfs al ken je de mensen niet persoonlijk, het doet je altijd wat. Zeker omdat ze nog twee kleine kinderen hadden.

De "foodbloggers" hebben om Jenny te steunen een heel mooi gebaar getoond. Op de dag van zijn begrafenis (vorige vrijdag) heeft iedereen die haar of Mikey kende een peanutbutter pie gebakken. Omdat dat zijn favoriete taart was.


Hieronder is het filmpje dat WhiteOnRiceCouple heeft gemaakt. Zij zijn echte topfoodbloggers en professionele foodfotografen. Ik vind het ongelooflijk mooi en ontroerend. De citaten zijn reacties van andere foodbloggers op Twitter.



Fijn.


zondag 14 augustus 2011

Weet er iemand waar Calimero woont?

Hij is zijn hoedje verloren.

calimero

De bolognaise van het Noorden...

Allez ja, 't is te zeggen... 't is ook zo'n recept waarover niemand het echt eens geraakt behalve het feit dat er bier in moet. Daarover zijn precies alle Belgen het eens als het over onze stoverij gaat. Ik weet dat 'den Piet' graag varkensvlees gebruikt, ik vind dat dus echt maar dan ook echt niet lekker in stoverij. Mager rundsvlees moet daarin en niets anders. De Gentenaars durven daar ook nog eens niertjes en lever bijdoen, maar dat lust ik niet zo.


Belgian beef beer stew and home made fries


Wat moet er in de stoverij à la P-C?

1 kg mager rundsstoofvlees
1 ui
2 el vloeiende bloem
2 el azijn (ik heb wijnazijn gebruikt)
2 laurierblaadjes
4 peterselietakjes (enkel de takjes dus, niet het groen)
4 takjes verse tijm of 1 kl gedroogde
2 plakken peperkoek
2 el mosterd
33 cl Westmalle
2 kl bruine suiker
peper en zout
boter

Neem een stoofpot met dikke bodem en laat hierin de boter hazelnootbruin worden. Leg er een deel van het vlees in en laat 3 minuutjes aan 1 kant bakken. Pas dan mag je het vlees draaien en niet eerder! Als je het vlees onmiddellijk begint te draaien schroeit het niet dicht en kookt het in zijn eigen vocht ipv bakken. Als het vlees aan beide zijden bruin ziet mag het eruit. Je mag nu de rest van het vlees nu bakken. Haal ook dat eruit.

Hak de ajuin fijn en doe in de pan samen met nog wat boter. Laat zachtjes stoven tot de ui glazig is. Doe er het vlees opnieuw bij en bestuif alles met de bloem. Eventjes roeren. Doe er nu het bier en de azijn bij. De azijn is van essentieel belang om het vlees zacht te krijgen. Doe er ook de laurier, takjes van de peterselie en de tijm bij.

Besmeer de twee sneden peperkoek met de mosterd en leg op het vlees zoals hieronder.


Stoverij/ Belgian Beef Stew with Beer

Zet het deksel op de pot en laat het stoofpotje zachtjes sudderen gedurende een uur of twee (minstens). Roer af en toe eens om zodat het niet kan aanbakken. Indien nodig, mag je er wat water bijdoen of nog wat bier als de saus te dik wordt. Voeg er aan het einde de suiker aan toe en kruid met peper en zout.

Stoverij is het lekkerst met verse frietjes en een goeie kwak mayonaise.


Elks ne goeie zondag.




zaterdag 13 augustus 2011

Blue bleu blue blueberry muffins

Ik was al een tijdje op zoek naar het ideale muffinrecept met blauwe bessen. Maar wat kom je soms van die rare recepten tegen op het internet, pffft. 't Is precies alsof alleen het zotste goed genoeg is, en het zoetste ook als het effe kan. Dus eigenlijk heb ik geen ideaal recept gevonden, maar er zelf een uitgevonden. En geef toe ze zien er goed uit hé.


Blueberry muffin


Ze zijn trouwens heel licht en luchtig, mede omdat ik een deel van de boter en eieren vervangen heb door yoghurt. Hieronder heb ik de ingrediënten neergeschreven, maar ik ben wel de blauwe bessen vergeten. Daar heb je dus zo'n 200 g van nodig.


Blueberry muffins ingredients


Ik heb er een klein bakje moeten kopen, want jammer genoeg hingen er niet genoeg aan onze struik. Da's toch altijd hetzelfde als je zelf bessen kweekt. Je hebt er misschien maar een tiental per dag, dus eigenlijk kan je daar niet zoveel mee doen, behalve opeten dan. Trouwens, mijn frambozenstruik draagt voor de 2de keer dit jaar vruchten. Goed hé.


BB


Dus nog effe recapituleren voor een 14-tal muffins:

250g zelfrijzende bloem
200 g suiker
1 el vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker
2 grote eieren
150g volle yoghurt
100 g zachte boter op kamertemperatuur (niet van diene vloeibare brol in flessen!!!)
200 g blauwe bessen (of braambessen, frambozen)


Klop met een elektrische klopper de zachte boter samen met de suiker en de vanille luchtig. Voeg er 1 ei aan toe en klop tot het helemaal is opgenomen. Doe er het tweede bij en klop opnieuw tot het volledig is opgenomen. Voeg er nu de yoghurt aan toe en verwerk het in het deeg. Voeg nu lepel voor lepel de bloem toe. Als de bloem volledig is opgebruikt mag je er voorzichtig en handmatig de bessen onder vouwen.

Lepel het deeg in de papieren cakevormpjes (ik laat ze altijd dubbel) en zet ze gedurende 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 180°. Prik met een satéstokje om te zien of ze gaar zijn.


Blueberry muffin 2


Ik ben echt tevreden van het resultaat. Ik ga dat meer doen, zo van die receptjes uitvinden.
Living on the edge. :-)







vrijdag 12 augustus 2011

Had hier nog nooit van gehoord...

Maar ik vind het wel héél mooi. Sia heet ze.






Religie voor Atheïsten van Alain de Botton

Ik moet toegeven, ik kan moeilijk objectief zijn als het over Alain de Botton gaat. Ik ben gewoon fan. Ik heb al verschillende boeken van hem gelezen, en ik vind ze zeer onderhoudend en interessant. Statusangst, Architectuur van het Geluk... ik heb ze verslonden.

Voor de mensen die niet weten wie Alain de Botton is, hij is een hedendaagse filosoof die eindelijk eens op een niet academische toon spreekt. Je moet zijn teksten geen honderd keer lezen om te begrijpen waarover het nu echt gaat. Toegankelijk en vlot geschreven dus, en zo heb ik het graag.


Bookreview


Zijn laatste boek gaat over religie, en over het nut daarvan. En wat je zelf kan doen om het gemis van religie op te vangen. Hijzelf is overtuigd atheïst maar hij ziet wel in dat religies ook wel voordelen hebben. Voordelen die mensen vormen en maken tot wat ze zijn en die dus niet of nauwelijks toegankelijk zijn voor niet-gelovigen.

Hij zegt bijvoorbeeld dat religies ervan uitgaan dat ook volwassenen fouten maken, dat ze zich soms wel eens kinderachtig durven te gedragen. Religies houden daar rekening mee en schenken vergiffenis aan de hand van bijvoorbeeld een vastenperiode. In onze moderne vaak religieloze maatschappij moet een volwassen mens perfect zijn. Fouten maken is uit den boze en vergiffenis schenken al helemaal.

Het "er is niets" kan volgens, de Botton, behoorlijk deprimerend werken op de mens. En ik geef hem daar geen ongelijk in. Niet-gelovigen kunnen misschien wel een 'life changing' ervaring hebben door het lezen van een zinvol boek, maar hoelang draagt zoiets door? In sommige religies wordt er verwacht dat bepaalde teksten elk jaar opnieuw gelezen worden zodat hun effect niet verloren gaat.


Bookreview Religie voor atheïsten


De opzet van dit boek is dus eigenlijk om al het goede van verschillende religies over te nemen, zonder onderworpen te worden aan een of ander "geloof". Sommige oplossingen die hij aanreikt zijn op z'n zachtst gezegd utopisch, andere dan weer heel grappig gevonden. Maar ze zetten je wel aan het denken.

Het is duidelijk dat hij hier en daar wel de mosterd gehaald heeft bij Spinoza, een grote filosoof uit de 17de eeuw. Ook hij zag religie als eerder een manier om een mens te vormen, de bijbel was volgens Spinoza niet het woord van God, maar meer een leidraad voor een zinvol leven.

Nu ja, als je het over religie en zijn nut hebt, kom je al snel bij Spinoza terecht, dus verwonderlijk is dat niet.


Kortom, een aanrader dus.