maandag 31 oktober 2011

Vindegij mijn gat niet te dik in deze rok?

Ik vind van wel ja.


Kilt :-)


His ass looks fat in this skirt. ;-)


Kim, zoek jij nog modellen voor je rokkenboekje?


:D


Met andere woorden Baziel moet zijn kapje niet meer dragen, zijn oogje is definitief gered. :-)

zondag 30 oktober 2011

Seriously Vegalicious pompoentaartjes met feta

Oooooooooooooohhhhhhh! Dees is lekker. Oh! Oh! Oh! Niet te doen jong! Juffraa ZsaZsa had al een paar keer over dat kookboek Vegalicious geschreven en ja, dan moet ik dat ook proberen hé. Dat boek van Alice Hart lijkt me echt wel een aanrader. Die pompoentaartjes was het eerste dat ik getest heb, en 't is wreed goed meegevallen. Ik heb er een slaatje bij geserveerd van mesclun, druifjes en walnoten en een vinaigrette van olijfolie en banyuls azijn.


pumpkin harissa tarts



400 g ontpitte, geschilde en in plakken gesneden pompoen
1 el olijfolie
150 g feta
1 el harissa
1 losgeklopt ei + 1 extra (apart)
2 el kwark
10 plakjes diepvries bladerdeeg (10x10 cm)
4 takjes tijm


Warm de oven voor op 200°. Leg de plakken pompoen op een ovenplaat en besprenkel met de olijfolie. Bestrooi met peper en zout en zet ze ongeveer 25 minuutjes in de oven. Als ze relatief zacht zijn, mogen ze uit de oven en eventjes afkoelen.

Snijd de helft van de feta in kleine blokjes en verkruimel de andere helft. Doe 1 losgeklopt ei in een kommetje en schep daarbij de harissa, kwark en de verkruimelde feta. Kruid met peper en heel weinig zout.

Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Snij de plakjes bladerdeeg in 2 en schik op de ovenplaat. Hou er rekening mee dat ze wat uitzetten. Doe wat water bij het tweede losgeklopt ei en bestrijk met een borsteltje de plakjes bladerdeeg.

Leg op elk stukje bladerdeeg wat van het harissamengsel in het midden. Verdeel er vervolgens de pompoenplakjes en de blokjes feta over. Bestrooi met de tijm en zet 15 tot 20 minuutjes in de oven tot het bladerdeeg rijst en goudgeel ziet.

Serveer direct.


Yum!

zaterdag 29 oktober 2011

Post voor mevrouw Bromley

5 lange jaren heb ik gewacht op het nieuwe boek van Stefan Brijs. Arend en De Engelenmaker zijn twee van mijn meest favoriete boeken. Verbluffend geschreven en, vooral bij het laatste, een maf verhaal. Eentje waarvan je voortdurend denkt: hoe bedenkt iemand zoiets? Een groot verteller dus, dat sowieso.


Brijs


De hoofdrol in zijn nieuwe boek is John Patterson, een 19-jarige jongen die ervan droomt om te gaan studeren. Maar dan breekt de 1ste wereldoorlog uit. De druk van buitenaf om toch maar te kiezen voor het front in plaats van de universiteit wordt alsmaar groter. Je bent een lafaard en een volksverrader als je niet meegaat in die oorlogsgekte.

Zijn beste vriend en de zoon van de vrouw die hem deels heeft opgevoed, staat al te popelen om die Duitsers een lesje te leren. Jammer genoeg voor hem, is hij te jong maar met een list weet hij zich toch aan te sluiten bij het leger. De vader van John is postbode en verzameld boeken. Boeken die hem doen denken aan zijn overleden vrouw die haar bevoorrechte positie opgaf om met hem te trouwen.

In het tweede deel van het boek trekt John toch naar het front en gaat hij op zoek naar zijn vriend. Wat hij daar allemaal meemaakt, de gruwel, de waanzin, tart alle verbeelding.

Eigenlijk is Post voor mevrouw Bromley twee boeken ineen. Het eerste deel, laten we het voor de gemakkelijkheid het universiteitsgedeelte noemen, speelt zich af in Engeland. Met overtuigende precisie schetst Brijs een treffend beeld van hoe het er in die tijd aan toeging. De propaganda, de leugens, de druk van de massa.

In het tweede deel beschrijft hij het front zoals mijn grootvader dat altijd gedaan heeft. Geen heldhaftige verhalen, alleen maar terreur, de geur van de dood, het onophoudelijke lawaai, de gekte. Geen eer, geen glorie. En veel nodeloos bloedvergieten. Zonder al te veel in detail te gaan, voel je meteen hoe het daar moet geweest zijn. Hij toont hoe elk mens anders met de waarheid omgaat en wat de oorlog met hen doet.

Het is een mooi, gevoelig boek geworden. Is het zo spectaculair als "De Engelenmaker"? Neen dat niet. Maar het is wel een goed geschreven historische roman en ik lees dat toevallig graag. Het kon misschien wel 100 pagina's korter, maar da's gewoon moeilijk doen van mijn kant.

Een aanrader dus. Voor mensen die houden van historische romans.

Zo mooi kan dierenliefde zijn.

Deze man had zich 5 jaar lang ontfermd over een jonge gorilla. Maar toen het te gevaarlijk werd ('t blijft een wild beest natuurlijk) hebben ze hem voorbereid op een leven in de jungle. Na 5 jaar keerde de man terug naar de plek waar de gorilla losgelaten werd.






Schoon hé.

vrijdag 28 oktober 2011

De niets is wat het lijkt pasta.

Tsssssssssssss........ Het ging niet goed gisteren, ik had nogal veel werk, een strakke deadline en goesting in pasta met de rest van mijne roquefort. Maar 't was niet echt mijn smaak. Dus heb ik hem opnieuw gemaakt, met een absoluut heerlijk resultaat... maar daar heb ik dan weer geen foto van. Je gaat het dus met deze moeten stellen om dat hongergevoel op te wekken.


blue cheese pasta bis

Wat heb je nodig?

1 kleine ui of 1 grote sjalot, fijngehakt
2 teentjes look, fijngehakt
1 klontje boter
4 el witte wijn (optioneel)
1/2 bakje kastanjechampignons (in plakjes gesneden)
2 el mascarpone
50 g blauwe kaas (in blokjes)
3 handjes jonge spinazie of ruccola
3 el gehakte walnoten (optioneel)
peper, zout en muskaatnoot
pasta


Kook de pasta volgens de aanwijzingen op het pak.

Laat het klontje boter in een pannetje smelten op middelhoog vuur. Doe er de ui/sjalot en look bij en laat heel traagjes sudderen. Nu mogen er de champignons bij en bak tot ze bijna gaar zijn. Giet er de witte wijn bij en roer er de mascarpone en de roquefort onder. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Doe net voor het afgieten van de pasta 3 à 4 el kookvocht van de pasta bij de saus.

Giet de pasta af en doe terug in de kookpan. Roer er de saus en de spinazie of ruccola onder.


Smakelijk!

Voor de mensen die het zou interesseren. De eerste poging was zonder de mascarpone en champignons en het miste toch iets. Het was iets te scherp naar mijn goesting.

donderdag 27 oktober 2011

Superzalige appelbeignets

Bij mijn ouders was het traditie om op oudejaar appelbeignets te bakken. Maar sedert de blijde intrede van de gourmets, fondues, kreeften en andere exotische uitspattingen van deze wereld, is dit gebruik in onbruik geraakt. En ik vrees dat het moeilijk (lees onmogelijk) zal zijn om deze traditie nieuw leven in te blazen, dus zoeken we maar een nieuwe datum. Wat denk je van 1 november? Of de 11de november, 't is dan toch zo'n dooie boel ;-)

Soit, deze beignets heb ik gemaakt met een beslag op basis van bier. Geen paniek, je proeft het bier helemaal niet, maar het zorgt wel voor extra luchtigheid.


Apple beignets with beer batter


Wat gaat daar allemaal in?

150 g bloem
1 zakje vanillesuiker
15 cl bier van hoge gisting (genre blonde Leffe, maar pils kan ook)
1 snufje zout
1 ei
4 stevige appelen (type braeburn, goudrenet, géén granny smiths)
bloemsuiker


Zeef de bloem in een grote kom, doe er de vanillesuiker en het zout bij en roer even. Splits het ei en doe de dooier bij de bloem en het eiwit in een vetvrije kom. Roer de eierdooier onder de bloem en giet er voorzichtig het bier bij. Roer met een klopper tot alle klontertjes verdwenen zijn. Klop het eiwit tot een stevig schuim en spatel voorzichtig onder het beslag. Zet het beslag een half uurtje in de koelkast.

Schil de appelen en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snij de appels in plakken van een dikke centimeter.

Dop de plakjes in het beslag tot alles mooi onder een laagje deeg zit en bak op 170° in de friteuse (zonder mandje!!!) en maximaal 3 à 4 tegelijkertijd. Draai de beignets regelmatig om zodat ze overal mooi goudbruin bakken (zo'n 2 à 3 minuutjes). Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat eventjes uitlekken op keukenpapier.

Bestuif rijkelijk met bloemsuiker en geniet alsof het de laatste dag van 't jaar is.

woensdag 26 oktober 2011

Hoed af voor deze gast...

De ouw garde onder ons kent ze vast nog wel: de rubik's kubussen. Deze gast slaagt er niet alleen om er een op te lossen, maar hij doet nog iets anders tegelijkertijd. Kijk zelf maar.


Een heerlijk winters slaatje met scampi en roquefort

Ik wist gisteren absoluut niet wat klaarmaken. Een totale black-out. Ik had goesting in een slaatje, maar het welk? Ik wist dat ik nog wat scampi's had in de diepvriezer en nog wat roquefort en voilà een nieuw slaatje was in de maak. En 't past "iel goe" bijeen, al zeg ik het zelf! 't Is een beetje feestelijk, ik weet het. Maar soms moet je gewoon eens vieren, zonder reden. Omdat het deugd doet en omdat we het verdienen.


scampi roquefort salad


Wat heb je allemaal nodig (2 pers)?

1/2 zak scampi, gepeld en ontdaan van het darmkanaal
75 g roquefort
100 ml light room
100 ml melk
1 koffielepel mosterd
1 zakje luie wijven sla (jonge scheutjes)
1 handje preischeutjes (of luzerne)
2 el geroosterde pijnboompitjes
10 witte druiven
1 teentje look (fijngehakt)
1/2 bakje kastanje champignons
2+1 el olijfolie
peper, muskaatnoot

Voor de saus:
Snij de kaas in blokjes. Zet een steelpannetje op het vuur en doe hierin de room, mosterd en de melk samen met de kaas. Warm al roerend op en kruid met peper en muskaatnoot. Als de kaas gesmolten is, mag je het van het vuur halen - laat zeker niet koken! Zet apart.

Voor de salade:
Verdeel de sla over de borden en leg er centraal wat van die preischeutjes op. Snij de druifjes in twee, haal er de pit uit en schik op de borden.

Zet ondertussen een anti-aanbakpan op het vuur en doe hierin 2 eetlepels olijfolie. Bak er de champignons in (op redelijk hoog vuur) en kruid ze met peper. Als ze bijna gaar zijn, mag er de look bij. Laat nog 2 minuutjes bakken. Doe de inhoud van de pan op een bord.

Zet opnieuw de pan op het vuur en doe er een eetlepel olijfolie in, bak de scampi's tot ze mooi roze zien. Kruid met peper. Voeg er de champignons nog eens bij en jaag er eventjes de warmte door.

Schep de champignons en de scampi's op de salade. Besprenkel met de pijnboompitjes en giet er wat dressing over.


Da's zooooo lekker. Perfect met een fris glaasje witte wijn en vers stokbrood.


Hemels!

dinsdag 25 oktober 2011

Help!

Ik ben op zoek naar iemand die zo'n kraag kan maken:


Photobucket


En dat is voor mijne Baziel. Jawel je leest het goed. Ik zou hem zo'n kraagje willen aanmeten.
Natuurlijk word je vergoed voor je werk en materiaal, dat lijkt me nogal evident.


zieltje flower 3

Geef maar een gilletje als je het ziet zitten.

maandag 24 oktober 2011

Hutsepot volgens Ons Kookboek uit 1942

Maar dan wel op z'n luie wijverigs anno 2011. 't Is te zeggen, in een echte ouderwetse hutsepot moet er: selder, prei, wortelen, savooikool, raapjes en aardappelen. Maar omdat wij maar met twee zijn, zouden we wel 3 weken moeten hutsepot eten (we zijn maar met 2). Daarom maak ik gebruik van de verse hutsepot mengeling van Delhaize. Daar zitten ook nog spruitjes bij en ik vind dat heerlijk. Hutsepot is trouwens op z'n lekkerst de tweede en zelfs derde dag.

hutsepot
*Het boek hier vertoond is van 1952.



Wat doe ik er allemaal in?

2 zakjes hutsepotmengeling
1 bussel raapjes
2,5 kilo aardappelen
200 g gerookte spekblokjes*
varkensworsten voor erbij
mosterd


Schil de raapjes en snij ze in blokjes van 3 cm ongeveer. Doe inhoud van de zakjes in een hoge kookpot en doe er de raapjes en de spekblokjes bij. Overgiet met 2 liter water en breng aan de kook. Laat een uurtje koken. Schep het schuim van de hutsepot.

Schil de aardappelen en snij in blokjes van 3 cm en doe ze bij de hutsepot. Laat nog eens een half uurtje meekoken.

Giet het kookvocht voor twee derden (of minder als je liever een maaltijdsoep wil) af en stamp grof, proef en kruid eventueel bij met nog wat zout. Géén peper aan toevoegen. Bak de worsten en dien samen op met een lekkere kwak mosterd - Stropkes als 't effe kan.


hutsepot 3


Ons kookboek geeft ook de optie om er varkenspoten en -oren bij te koken, maar da's voor mij té exotisch. Ik vind dat veel te gelei-achtig. Maar als dat uw ding is, ga uw gang. ;-) Witte bonen (boonen volgens het boek) erbij mag ook en zelfs een tomatensaus. Maar da's precies als een tang op een varken als je het mij vraagt.

*Je mag de spekblokjes zeker niet eerst aanbakken, want dan wordt het veel te zout en te overheersend.

zondag 23 oktober 2011

Vederlichte koffie walnotencake.

Maar dan echt vederlicht. Niet te doen. Massa's smaak ook. Er kruipt tijd en behoorlijk wat ingrediënten in, maar 't is ideaal voor een verjaardagstaart of voor iemand die op de lijn moet letten. Ik heb er walnoten van bij mijn ouders gebruikt en 't was echt subliem. Dit recept komt van BBC Good Food, maar is wat aangepast.


coffee walnut cake low cal!


Wat moet daar allemaal in?

1 el + 1 kl oploskoffie (de korrels)
225 g zelfrijzende bloem
1 kl bakpoeder
85 g rietsuiker
50 g lichtbruine suiker (kinnekes suiker)
50 g amandelpoeder
25 g fijngehakte walnoten
2 eieren (losgeklopt)
250 g yoghurt
75 ml walnotenolie

Voor de vulling

2 el rietsuiker
2 kl oploskoffie (de korrels)
150 g mascarpone
150 g platte kaas (kwark)
1 el bloemsuiker
1 kl vanille extract (of 1 zakje vanillesuiker)

Voor de icing

140 g bloemsuiker
1 kl oploskoffie (de korrels)
1 el fijngehakte walnoten


Laten we beginnen met de cake. Beboter en bestuif een springvorm van 20 cm doorsnede met bloem. Meng de koffiekorrels met 2 el warm water en zet weg. Doe de bloem in een grote kom. Roer er het bakpoeder, de suikers, gemalen amandelen en walnoten onder. Zorg dat alles goed gemengd is. Wrijf eventuele klonters kapot met je vingers. Maak een kuil in het midden.

Klop de eieren los en giet ze in de kuil, samen met de olie, yoghurt en opgeloste koffie. Roer het beslag met een houten lepel tot het mooi egaal is. Giet het in de vorm en bak gedurende 45 minuutjes in een voorverwarmde oven op 170 graden. Check met een satéprikker of de cake gaar is.

Haal uit de oven en laat de cake gedurende een dikke vijf minuten afkoelen in de vorm. Haal hem er vervolgens voorzichtig uit en laat op een rek afkoelen.


De vulling:

Doe de suiker en de koffie in een klein steelpannetje samen met 3 eetlepels water. Warm al roerend op en laat 2-3 minuutjes stevig doorkoken tot je een siroop krijgt. Giet ze uit in een hittebestendig kommetje en laat afkoelen.

Roer de mascarpone en de plattekaas (kwark), bloemsuiker en vanille tot je een egaal beslag hebt. Roer er de volledig afgekoelde koffiesiroop onder en zet eventjes weg.

De icing:

Zeef de bloemsuiker in een kommetje. Meng de koffie met 1 eetlepel warm water en roer onder de bloemsuiker. Voeg er nog 1 à 2 koffielepeltjes water onder en roer tot je een dik, smeerbaar beslag hebt.

Het samenstellen van de taart:

Snij de taart voorzichtig in drie plakken. Besmeer 1 plak met de helft van de vulling en leg er een 2de plak op. Besmeer met de rest van de vulling en werk af met de derde en laatste plak. Smeer op de bovenste plak de icing uit en bestrooi met 1 eetlepel fijngehakte walnoten.


coffee walnut cake


Echt lekker jong!


Edit:

Voor de mensen die weinig tijd hebben, maar toch willen genieten: Laat anders de icing vallen en smeer de vulling op de buitenkant van de cake. Dan moet je hem ook niet in laagjes snijden.

vrijdag 21 oktober 2011

Dat is hier echt niet te doen.

Zuster zuster


Baziel, mijn 7-jarige Boston Terriër, sukkelt met zijn oog (maar dat evolueert wel heel erg goed). Dat lijkt mij definitief gered. Een geluk dat er zo'n gedreven oogspecialisten bestaan voor hondjes, anders was ik hem misschien helemaal kwijt. Oog én hond.


zieltje kapje


Gisteren werd Bertje onwel. Beven, door zijn poten zakken, niet eten (wat raar is want hij is geobsedeerd door eten). Enfin 't is nu iets beter, maar hij heeft toch veel pijn en de gewone dierenarts vindt niets.

Moka, de 15-jarige kater sukkelt met zijn schildklier en zijn medicatie slaat niet goed aan. Het beestje ligt hier te hijgen, puffen, hoesten. Hij braakt veel. Ik mis mijn fiere, arrogante Moka.

En Victor (ook 15 jaar en kater) kan niet meer springen en trappen doen, en da's lastig want het is hier een en al trap.

Nog een geluk dat mijn 6 kippetjes in orde zijn. All is well @ Villa Poulette.

Ik denk dat ik binnenkort een aanklacht voor stalking van mijn dierenartsen aan mijn broek ga hebben.


Zucht.

donderdag 20 oktober 2011

Nemen jullie genoeg de tijd?

Om een momentje te genieten van een mooie zonsondergang zoals vandaag?


avondlicht 2


avondlicht


Doen hé. Af een toe eens vijf minuutjes stilstaan bij de wonderen van de natuur en gewoon genieten.

Ik heb klachten gekregen.

't Is staking thuis. Ja 't moest ervan komen hé. "Ik wil geen speciaal eten meer, ik wil biefstuk met saus en frieten!!!!". Dat was duidelijk.

Nu ja, zoooooo erg vind ik dit nu ook weer niet hoor. 't Moet niet elke dag een specialleke zijn natuurlijk. Gewone fret kan ook enorm smaken. Daarom stond er vandaag steak provençale op het menu. En zo maak ik hem.


sauce provencale


Wat vliegt erin?

3 sjalotjes, fijngehakt
3 teentjes look, fijngehakt
1/2 rode, 1/2 gele en 1/2 groene paprika (als 't grote zijn) in reepjes
1 bakje champignons, in schijfjes gesneden
3 tomaten
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 glas witte wijn (droge)
1 takje tijm
1 laurierblad
3 peterseliestengels (optioneel)
1 kl provençaalse kruiden
1 kl suiker
peper en zout
2 el olijfolie


Zet een pan op het vuur, en doe er de olijfolie in. Fruit de sjalot en de look gedurende 3 minuutjes op een medium zacht vuurtje. Voeg er de in reepjes gesneden paprika aan toe en laat een aantal minuutjes stoven met het deksel op de pan.

Doe er nu de kruiden bij (peterselie, laurierblad, tijm, provençaalse kruiden) en de wijn en laat eventjes koken. Kap er nu de champignons bij en laat opnieuw een 7-tal minuutjes garen. Snij ondertussen de tomaten in vier en doe ze bij de rest, samen met tomatenblokjes. Kruid met peper, zout en suiker en laat een uurtje pruttelen op een zacht vuurtje.

Proef en kruid bij naar smaak.

Smakelijk!

En bij deze is de vrede ten huize Ph-C weer hersteld. ;-)

woensdag 19 oktober 2011

Gevulde, hartige pannenkoekjes.

Zo op een ander gaan werken, daar krijg je honger van. En ik had allang zin in gevulde pannenkoekjes, en van 't een kwam 't ander. Ik heb twee soorten gemaakt: met ricotta en spinazie, de tweede soort met prei en spekjes in kaassaus. Voor de pannenkoeken heb ik gebruik gemaakt van een gewoon beslag, zonder de suiker dan. Kom, we beginnen eraan!


stuffed crepes


Voor de pannenkoeken:

1/2 liter melk
4 eieren
250 g bloem
Snuf zout


Klop de eieren los in de melk, doe er de bloem bij en het zout en roer goed tot je een klonterloos beslag hebt.

Bak de pannenkoeken in een anti-kleefpan en hou ze warm.


Voor de vulling met prei:

1/2 kg prei (in schijfjes gesneden)
300 ml melk
50 g bloem
200 g spekblokjes (natuur)
100 g gemalen kaas
Peper, zout en muskaatnoot
1 kl boter


Kook de prei enkele minuutjes in gezouten water. Giet af en zorg dat het je het kookvocht opvangt. Doe de melk in dezelfde kookpot samen met 200 ml van het kookvocht van de prei. Zet terug op het vuur, roer er de bloem onder en breng naar het kookpunt. Als de saus voldoende dik is, mag je er de kaas en de uitgelekte prei onder roeren. Kruid met peper, zout en muskaatnoot.

Zet een pannetje op het vuur en smelt de boter, en bak er de spekblokjes in. Als ze gaar zijn, giet je het vet af en roer je de spekblokjes onder de prei kaassaus.


Neem een pannenkoek, besmeer met de prei-spek-kaasvulling en rol de pannenkoekjes op.


Voor de ricotta en bladspinazievulling:


400 g ontdooide spinazie
3-4 el ricotta
peper, zout, muskaatnoot
2-3 el geroosterde pijnboompitjes


Warm de spinazie op en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Roer er de pijnboompitjes onder.

Neem een pannenkoek, besmeer met de spinazie en lepel er wat ricotta op.


Serveer de pannenkoeken met een slaatje en smullen maar!

dinsdag 18 oktober 2011

Een filmpje met eten in.




olé!

Photo-copy gaat vreemd, en dat zonder blozen.

Ah ja, want vandaag blog ik niet hier, maar hier.


sockets


Ga maar eens zien, 't is een schoon verhaaltje over vriendschap en zo.

Doe ze de groeten ginder.

Ann

maandag 17 oktober 2011

Ik zag twee beren bokes smeren...

Eentje met rundsgehakt en pesto en een ander met avocado en verse ricotta. Ja, ze hebben smaak die beren. Ik kan boterhammen en vooral ook sandwichen echt grondig moe worden. Altijd dat sneetje kaas of confituur... pffft. Daarom deze broodjes. Je doet er niet langer over dan bij gewone boterhammen maar ze zijn zooooooo veel lekkerder!


beef pesto sandwich


Wat heb je nodig (1 pers)?

50 g americain natuur
1 kl pesto (mag uit een potje)
parmezaanschilfers
1 handvol ruccola
1 kl olijfolie
2 sneetjes bruin brood
peper van de molen en fleur de sel zout


Bestrijk 1 sneetje brood met de americain, lepel er de pesto over en de parmezaanschilfers. Leg er de ruccola op en giet er een straaltje olijfolie over. Kruid met peper en zout. Andere plak brood erop en smullen maar!



Broodje ricotta

avocado ricotta sandwich


Wat heb je nodig (1 broodje)?

50 g verse ricotta (liefst van bij de kaasboer)
1 avocado
1 el citroensap
1 trostomaat in plakjes
1 handje ruccola
olijfolie
peper van de molen en fleur de sel zout
2 sneetjes bruin brood


Ontpit en pel de avocado en prak hem in een kommetje. Doe er het citroensap bij, wat olijfolie, peper en fleur de sel.

Toast je sneetjes brood, en besmeer daarna eentje met de avocado prak. Doe er de ricotta op, de plakjes tomaat, en ruccola. Overgiet met een straaltje olijfolie en kruid met peper en fleur de sel. Tweede sneetje erop en je bent in de zevende hemel!


Smakelijk!

zondag 16 oktober 2011

Singles, ge weet wat er u te doen staat hé.

Photobucket


Jullie zijn de lijm van onze natie.


;-)

Over schorseneeren schrabben en afgekoelde varkens

Eindelijk! Eindelijk! Ein-de-lijk! Ik ben al jaren op zoek naar een stokoude editie van "Ons Kookboek" van de Boerinnenbond. Voor de Nederlandse lezers, da's dé kookboek der kookboeken in Vlaanderen. Vroeger kreeg elke dochter een exemplaar mee als ze het huis definitief verliet. Mijn moeders versie is van 1959, het jaar van hun trouwen.


cover 3


Natuurlijk kan ik maar moeilijk haar exemplaar afpingelen. Ah neen, dat heeft ze nog zeker 40 jaar nodig. Als ze 116 jaar is, ga ik het haar voorzichtig eens vragen, maar zeker niet eerder. Dus was ik op zoek naar hetzelfde exemplaar, maar dat was nog niet zo makkelijk te vinden. Tot gisteren dus. En dan nog twee exemplaren, eentje zelfs nog in de oude spelling van voor 1954.

Maar da's nog niet alles! Er zat ook een exemplaar bij van het kookboek "Smakelijk koken" door C.M. Albach-Heeck van de Amsterdamse Huishoudschool. 't is de derde druk, dus een boekje van vlak na de oorlog.

Ik ben echt dol op dit soort boeken. Boeken met niets dan goede bedoelingen, want zeg nu zelf, met zo'n voorwoord, kun je niets anders dan alleen maar goed koken. Je zou niet anders durven.


Waar nog steeds de behoefte blijkt te bestaan aan doelmatige voorlichting bij de bereiding der dagelijkse maaltijden, zijn in dit boek eenvoudige recepten tot dit doel verzameld.
Eenvoudig zijn zij in de dubbele betekenis van het woord: gemakkelijk te bereiden, begrijpelijk uiteengezet, ook voor de weinig, of geheel ondeskundigen op dit gebied, en, in overeenstemming met de eis des tijds, wijzen zij de voordeligste weg tot smakelijke gerechten.

Vandaar dat in het algemeen in de volgende recepten slechts het gebruik wordt aangegeven van eenvoudige grondstoffen. De "fijne keuken" zal men hier tevergeefs zoeken, wanneer men hieronder n.l. die gerechten verstaat, waarvoor dure levensmiddelen nodig zijn. De bedoeling van dit boek is juist alleen aanwijzigingen te geven voor het samenstellen van smakelijke gerechten, zonder kostbare hulpmiddelen. Indien men slechts de nodige "tijd" en "zorg" aan het bereiden besteedt, zal men ook met eenvoudige middelen uitstekende resultaten kunnen bereiken. Doch deze beide factoren: "tijd" en "zorg" zijn dan ook onontbeerlijk, zonder hen bereikt men niets, zelfs niet met de best gevulde beurs, men hen, zo niet alles, dan toch zeer veel!


Zucht. Heerlijk toch? En zo waar. Tijd en zorg, de twee belangrijkste ingrediënten voor een goede keuken. En die prachtig lange volzinnen.

Oh waar is den tijd dat we nog zelf ons beestekens naar de eeuwige jachtvelden hielpen (niet dat ik die tijd per sé terug wil, maar je begrijpt vast wel wat ik bedoel). Mét behulp van onzen kookboek.


afkoeling van het geslachte varken

Of dat we nog schorseneeren konden schoon schrabben.

schorseneeren plat


En de aardappelpuree nog echt Vlaamsch was. Ward den Bever zou terstond zijn Frituur Het Draaksken achter zich moeten laten en alleen nog echte Vlaamsche puree mogen eten.

aardappelpuree

Ik durf zelfs wedden dat de aardbeziën van vroeger veel lekkerder waren dan de aardbeitjes van nu.

aardbezien


Toen deze monumenten gedrukt werden, kwam de melk nog van de koe, de worteltjes uit de grond en de appeltjes van de bomen. Toen stonden de mensen nog echt in contact met de natuur, en niet aan te schuiven aan de kassa van de supermarkt.

zaterdag 15 oktober 2011

Wat een heerlijke dag.

Zo mogen ze voor mij altijd zijn. Lekker weertje om in de tuin te werken, mijn rug die niet al te veel tegenpruttelt. Heb zelfs een uur of twee kunnen onkruid wieden. Zalig gewoon. Er is nog wat werk aan onze tuin om 'm winterklaar te krijgen, maar morgen is 't weer een mooie dag. Plannen zat.


Home


Geef toe, ons madammen zitten toch schoon hé. In hun Villa Poulette.

Diva's mansion


garden


En onzen Victor zit weer op zijn favoriete plekje. 3 meter boven de grond. Living on the edge heet dat.


living on the edge

Lekker sappige amandel en sinaasappelcake zonder bloem!

Ik heb dit recept gevonden op mijn Nederlandse zustersite - die van Caroline Brouwer. Zo'n taart zonder bloem en boter sprak onmiddellijk mijn avontuurlijk zieltje aan. En 't mag worden gezegd, ik was aangenaam verrast.

Het recept begint een beetje vreemd want je moet 2 hele sinaasappelen koken en dan tot moes mixen met schil en al. Maar 't gaat perfect. Voor mensen met een glutenallergie is er ook goed nieuws: als je gebruik maakt van glutenvrij bakpoeder kun je ook van deze taart genieten.

Mijn taart ziet een beetje geler dan die van Caroline, maar da's omdat ik eitjes gebruik van mijn schoon madammen.


orange and almond cake


Wat draaien we daar allemaal in?

2 bio sinaasappelen
250 g amandelpoeder
250 g kristalsuiker
6 eieren
1 kl (glutenvrij) bakpoeder
2 el oranjebloesemwater


Schrob de sinaasappelen grondig schoon. Zet een kookpot op het vuur, doe er de sinaasappelen in en zet volledig onder water. Breng aan de kook en laat 90 minuten koken tot ze helemaal zacht zijn.

Vis er na anderhalf uur de sinaasappelen uit en laat een beetje afkoelen. Snij ze in vier en haal er alle pitjes uit. Ook het hoedje mag je wegsnijden. Doe alles in een foodprocessor en mix tot je een egale puree hebt.

Klop de eieren met de suiker tot je een dik, bleek beslag hebt (zeker 5 minuten kloppen). Vouw er voorzichtig het bakpoeder, het oranjebloesemwater en het amandelmeel onder. Als laatste mag er de sinaasappelpuree bij.

Vet een springvorm in van +/- 24 cm doorsnede en bekleed de bodem met boterpapier. Giet er het beslag in en zet in een voorverwarmde oven op 185 graden. Laat 50 à 60 minuutjes bakken tot de cake gaar is. Dit kan je controleren door er met een satéstokje in te prikken, als er geen deeg aanhangt, is de cake gaar.

Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Smakelijk!


Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in de Bazielsaga...


Baziel goes russian

't Gaat weer een pak minder met zijn oogje. Ik was deze week gaan wandelen in het park van Hélécine en plots sprong er een loslopende hond voor ons. Mijn hondjes (aan de leiband natuurlijk) vliegen daar naartoe maar worden tegengehouden door de leiband. Doordat ze zo hard trokken aan de leiband, werd de druk op zijn oog veel te groot wat weer een extra letsel heeft veroorzaakt. Brute pech.

Weer helemaal naar af dus. En zijn kansen op genezing zijn dan ook veel kleiner geworden. Gelukkig kunnen we rekenen op de hulp van Sabine Schoofs. Een oogarts (voor dieren) die er alles aandoet om zijn oogje te redden. Het jammere is dat hij zijn ras tegen heeft, was het een Duitse scheper, dan was hij allang genezen. Maar Bullekes die zijn extreem gevoelig aan de ogen. Veel te gevoelig.

En anders wordt het een ooglapje. Het zou hem nog staan ook.


Ziel de Zotte Zeerover. ;-)

vrijdag 14 oktober 2011

't Is vrijdag voor iedereen.

Deze werkmannen moesten paaltjes installeren om te verhinderen dat er nog mensen op de stoep zouden parkeren. Zoals je ziet, zijn ze alles netjes aan het opruimen.


Photobucket



Maar hoelang zou het duren vooraleer ze gaan beseffen dat ze zichzelf ingesloten hebben?

't Gaat een lang dagje worden, vrees ik.

;-)

Plakkiek!

Er is een nieuwe Delicious uit en dat is voor mij altijd een goed excuus om iets nieuws te proberen. Ik heb gekozen voor de Sticky Chicken van Bill Granger. Dit recept is voor een hele kip en niet voor kippenborsten of zo. Dat zou veel te droog worden. 't Werd thuis bijzonder gesmaakt én alles was zo goed als op. Zo heb ik het graag!


sticky chicken 2



Wat heb je allemaal nodig?

1 kip van 1 1/2 kilo
100 ml oestersaus
4 el sojasaus
3 el bruine suiker
2 lente-uitjes fijngehakt
4 teentjes look fijngehakt
1 kleine rode ui zeer fijngehakt


sticky chicken

Mix de oestersaus, sojasaus, suiker, uitjes, look en ui in een blender. Dep de kip droog en doorprik met een vork. Wrijf de buitenkant en de buikholte van de kip in met 1/3de van de saus. Leg de kip in een braadslede en bak gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°.

Bestrijk na 20 minuten de buitenkant van de kip opnieuw met de saus en zet terug in de oven voor 20 minuten. Bestrijk de kip na die 20 minuten nogmaals en zet een laatste keer in de oven voor 15 à 20 minuten tot de kip gaar is. De kip is gaar als er helder vocht uitloopt wanneer je er met een mes inprikt.

Mocht de kip te snel zwart worden, mag je ze altijd afdekken met wat aluminiumfolie.

Superlekker met wat noedels en chilisaus.

donderdag 13 oktober 2011

Zalige vegetarische couscous

't Wordt wat kouder en dan krijg ik ongelooflijk veel zin in stoofpotjes. Stoverij, chili, waterzooi, hutsepot en couscous. Vooral couscous is dankbaar om je koelkast eens deftig uit te mesten. Daar kan dus echt van alles in. Gewone en zoete aardappelen, aardperen, pastinaak, raapjes, courgette, aubergine, tomaten, pompoen,... noem maar op. Wat er volgens mij niet bij past is prei, champignons en vaak ook paprika's vind ik er niet zo denderend bij.

In dit recept wordt gebruik gemaakt van ras-el-hanout, een specerijenmengeling die in de grootwarenhuizen te vinden is (toch zeker Carrefour en Delhaize). Afdeling kruiden en specerijen om precies te zijn. De couscous griesmeel vind je in de buurt van de rijst en de spaghetti.


vegetable couscous


Wat doen we erin?

2 ajuinen (grof gehakt)
4 teentjes look (grof gehakt)
3 zoete aardappelen (of pompoen)
2 pastinaken (of raapjes)
4 wortelen
1 blik kikkererwten (400 g)
1 courgette
500 à 750 ml groentenbouillon
2 à 3 tomaten
1 soeplepel ras-el-hanout (of naar smaak)
2 à 3 el olijfolie
verse koriander

100 à 150 g couscous (griesmeel) per persoon

Zet een grote pan op het vuur met dikke bodem. Doe hierin de olijfolie, ajuinen en look en bak op een rustig vuur gedurende 7 minuutjes.

Schil de aardappelen, pastinaken, wortelen en snij in grove stukken. Doe dit bij de ajuinen samen met de ras-el-hanout. Laat 3 minuutjes bakken en giet er dan de bouillon bij. Snij de tomaten in 4 grote stukken en doe bij de rest. Giet de kikkererwten af, voeg bij de groenten en zet het deksel op de pot. Laat 10 à 15 minuutjes sudderen en doen er dan de grof gehakte courgette bij. Laat nog eens 10 minuutjes afgedekt verder garen.


Doe de couscous (griesmeel) in een grote kom en giet er evenveel kokend water bij (ik meet met een glas: 1 glas couscous = glas water). Dek af met plasticfolie en laat 7 minuutjes trekken.

Neem de folie van de couscous en prik los met een vork. Je mag er eventueel een klontje boter onder roeren zodat hij niet meer gaat kleven.

Neem diepe borden, schep hierin de couscous en daarover de groenten.


Za-lig!

woensdag 12 oktober 2011

De workshops saga

De workshops krijgen meer en meer vorm, maar het is nog niet zo makkelijk om een geschikte locatie te vinden voor de foodfotografie workshops. Ik rij momenteel half België rond om een ruimte te vinden die aan nogal wat eisen moet voldoen: grote ramen (liefst op het noorden gericht - zeker niet naar het westen of het zuiden). Ruimte om de set ups te doen én een keuken. Niet zo makkelijk. En 't mag ook niet veel kosten. Ik heb wel een ruimte in de buurt maar da's duuuuuuur.

Bij mij thuis zou het eventueel wel kunnen maar van zodra de zon begint te schijnen, kan het niet meer. Oh ja, en het moet ook nog een beetje centraal gelegen zijn zodat het voor iedereen niet te ver rijden is.


T&T candlestick



Ik kan je wel al een 'programma' voor de foodfotografie meegeven. Dit zijn de topics die zullen besproken worden:

- welke lenzen/materiaal heb je nodig?
- hoe vertel je een fotografisch verhaal?
- welke ondergronden, borden, stoffen heb je nodig om je gerecht er beter te laten uitzien?
- hoe creëer je een mooi stilleven?
- waar moet je rekening mee houden als je kookt voor "de foto"?
- voor welke lichtinval kies je?
- hoe creëer je een bepaalde sfeer?
- het belang van de witbalans.


Wat wordt gekookt + geshoot?

- soep
- een salade
- "bruin" eten, zoals een Indische curry bijvoorbeeld
- een stuk taart of dessert (vooral om een stilleven te creëren)
- eventueel als we tijd over hebben: hoe fotografeer je een eettafel met mensen?

Het is belangrijk dat de foodfotografen zelf koken, want daar begint je foto al.


Voor de kookworkshops...

Dit is voor mij het moeilijkst omdat "koken" een héél ruim begrip is. Want iedereen is anders. Daarom wil ik een paar ideetjes opwerpen, en jullie moeten maar roepen als het jullie ding is of niet.


- Koken voor absolute beginners
- Bakken voor beginners en mensen waarbij het vaak mislukt
- Exotisch koken (Mexicaans, Thais, of Indisch)
- BBQ anders (eigen marinades, vis, vegetarisch...)
- Light koken


Ben ik iets vergeten?

Bezigheidstherapie

Het is moeilijk te geloven, maar op deze foto staat een kat. Probeer ze maar te vinden.


Photobucket


Niet onmiddellijk verklappen hé.

dinsdag 11 oktober 2011

Bloemkoolpasta. Een beetje vreemd, maar wel lekker.

Ik had ergens iets gelezen over een Siciliaanse pasta met bloemkool, maar ik kon het originele recept niet meer terugvinden. Daarom heb ik - op gevaar voor eigen lijf en leden - een beroep gedaan op mijn geheugen. Ahum. Maar kom 't resultaat mocht er wezen. Ik moest er zelfs opzij houden om mee te doen naar 't werk morgen. Dat gebeurt ook niet regelmatig.


cauliflower pasta, strange but good.


Wat zwieren we erin?


1 bloemkool
4 sneden oud brood
1 klein blikje ansjovis in olijfolie, uitgelekt
5 teentjes knoflook (fijngehakt)
1/2 chilipeper of mespuntje chilipoeder
2 el tomatenpuree = klein blikje
1 blik tomaten in blokjes
3 el verse peterselie fijngehakt
500 g korte pasta
1 snufje saffraan (optioneel)
peper en zout
olijfolie

Parmezaan voor erbij.



Snij de korst van het brood en daarna in blokjes. Doe flink wat olijfolie in een grote braadpan en bak het brood tot je mooie goudgele croutons hebt. Haal ze uit de pan en zet weg.

Snij de bloemkool in roosjes en hak ze nog wat meer fijn. Doe opnieuw wat olijfolie in dezelfde braadpan en bak er nu de bloemkool in gedurende 5 minuutjes.

Hak de ansjovis fijn en doe samen met de look en de chili bij de bloemkool. Laat enkele minuutjes bakken. Los de tomatenpuree op in 20 cl water en giet bij de bloemkool. Zet een deksel op de pan en laat 10 minuutjes sudderen.

Laat ondertussen de saffraan weken in 10 cl heet water.

Doe nu de tomatenblokjes en de saffraan met het water bij de bloemkool. Laat sudderen tot de bloemkool volledig gaar is.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op het pak. Giet af en doe bij de bloemkool. Zorg dat alles goed gemengd wordt. Roer er nog de peterselie onder, kruid met peper en zout en dien op met de croutons en wat parmezaan.


Smakelijk!

maandag 10 oktober 2011

Redelijk magere kost: lam met portosaus.

Voilà, nu is mijn diepvriezer helemaal leeg. Ikzelf koop nooit lamsvlees, maar een week of twee geleden hadden mijn schoonouders een bbq georganiseerd en ze hadden weer voor een heel bataljon vlees gekocht. Dus werd alles netjes onder de bezoekers verdeeld en in ons zakje zat er lamsfilet en merguez (die zijn voor morgen).

Ik heb er een portosausje bij geserveerd. Was echt heel lekker.


lamb with port, sultanas, roasted potatoes and greens


Wat heb je allemaal nodig?

150 à 200 g lamsvlees per persoon
75 g rozijnen
20 cl rode porto
4-5 teentjes look
4à5 takjes verse rozemarijn
1/2 kl gedroogde oregano
1 blokje boter
peper en zout
2 el olijfolie


Pel de look en hak redelijk grof. Leg het lamsvlees in een kom, overgiet met de olijfolie, doe er de look bij en de helft van de rozemarijn. Kruid met peper en zeezout. Zet in de koelkast.

Doe de rozijnen in een glas en giet er de rode porto bij. Laat enkele uren staan.

Smelt de boter in een aanbakpan en bak er het vlees in. Als het vlees volgens de gewenste gaarheid gebakken is, leg je het te rusten onder wat zilverpapier.

Zet de aanbakpan opnieuw op het vuur, giet er de rozijnen en de porto bij. Roer het aanbaksel van het lamsvlees los. Doe er de rest van de rozemarijn en oregano bij. Kruid met peper en zout. Laat inkoken tot de gewenste dikte en 't is klaar.


Veel werk is het echt niet, maar wel heel erg lekker! Ik heb er krielaardappeltjes, peultjes en erwtjes bij geserveerd. Echte zondagse kost dus!

zondag 9 oktober 2011

Kaas met gaatjes.

Ik ben nogal stipt als het op afspraken aankomt. Ikzelf zal zelden te laat komen, laat staan helemaal niet komen opdagen. Dat laatste is me helaas onlangs overkomen. Onbegrijpelijk.

Ik had me ingeschreven voor een workshop Indisch koken bij Mies Meulders. Mies ken ik al vooral via mijn reclamewerk, 't is nogal een straffe madam. Zeker om radiospotjes in te spreken. Enfin, toevallig zag ik op Facebook dat ze nog op zoek was naar een deelnemer voor een van haar workshops. Ik schrijf me natuurlijk vol overtuiging in. Ah ja, want ik doe dat graag.

Maar dan moest ik met Bazieleke naar de oogarts in Gent (bij Clos-Fleuri - ook een aanrader) en daardoor ben ik die workshop helemaal vergeten. Echt stom.

Daarom om het goed te maken: hier zijn nog haar andere workshops. Schrijf je in, en kom vooral opdagen.


Photobucket


't Zal de moeite zijn. Nu nog ergens een workshop vinden tegen vergeetachtigheid. 't Is nodig.

Pffft.

zaterdag 8 oktober 2011

Een uitvinding voor mijn schoonma: koffiemoren

Mijn schoonmoeder ging vroeger naar een oud bakkerke ergens in het Leuvense waar ze negerkoppen verkochten. Echte bommen waren dat. Grote soezen gevuld met crème au beurre van chocolade en op de soezen ook nog eens een chocolade ganache.

Ze had me al een paar keer gevraagd of ik die eens voor haar wou bakken. Ik wil dat wel doen, maar ik vind 150 g pure boter eten, nogal veel van het goede. Daarom heb ik er een andere, lichtere versie van gemaakt. Moorkoppen met koffieroom. Ook heel lekker. En niet zo zwaar op de maag.

Alles in het soezenrecept wordt afgewogen, ook de vloeistoffen. Da's heel belangrijk om dit recept te laten lukken.


coffee puff



Wat heb je nodig voor 10 grote soezen?


100 g boter (echte boter, niet uit een knijpfles)
100 g melk (gram melk dus)
100 g water
150 g bloem
6 eieren (52 à 53 g per ei, zonder schaal)


Zet de boter met de melk en het water op het vuur en laat de boter er al roerend in smelten. Laat eventjes koken, haal van het vuur, giet er alle bloem in en roer stevig met een houten lepel tot er een bol gevormd is. Roer er dan een voor een de eieren onderen. Opgelet, dit is hard werken. Als alles mooi is opgenomen, en het deeg egaal is, mag je het van het vuur halen.

Neem een spuitzak met brede tuit (niet gekarteld) en vul de spuitzak met het lichtjes afgekoelde beslag.

Neem 2 ovenplaten, vet ze in en bebloem ze. Spuit hierop de soezen in rondjes van 4 à 5 cm doorsnede en hoop een beetje op. Zorg dat er voldoende afstand tussen de soezen onderling is, want ze verdubbelen van volume tijdens het bakken. Ik heb er zes op elke bakplaat gespoten.

Doe 1 bakplaat in een voorverwarmde oven op 220 graden en laat 20 minuten bakken ZONDER de oven te openen. Als je dat doet, zakt alles in elkaar. Bak daarna de 2de portie.

Laat afkoelen op een rekje.


Voor de vulling:

500 ml room (zeer koud)
75 g bloemsuiker
3 el koude zeer sterke koffie
2 el koffielikeur (amaretto, sambucca con caffè,... )

Klop de room met de suiker tot slagroom en roer er voorzichtig de koffie en de likeur onder. Neem een spuitzak met platte kop en vul met de slagroom.


Voor de ganache:

250 g zwarte chocolade van goede kwaliteit
250 ml room


Warm de room op en los er de chocolade in op. Haal van het vuur en blijf roeren. Als de chocolademassa mooi begint te glimmen is het klaar. Laat ietsjes afkoelen.


De afwerking

Neem een soes in de hand en prik met een mes een gat in de onderkant (platte kant) van de soes. Neem je spuitzak met slagroom en druk de tuit in de soes en vul voorzichtig de soes tot hij vol aanvoelt.

Neem je soes en dip ze in de chocolade ganache en laat op een rek afkoelen. Herhaal met de rest van de soezen.

Je zal nogal veel van de ganache overhebben. Wij hebben er nog een liter melk bijgedaan en dit verwerkt tot chocolademelk. Maar je kan het ook gebruiken om er chocomousse mee te maken.

Echt heel lekker. Maar een bommetje, da's waar. Och, we leven maar een keertje hé.


Ik hoop dat mijn schoonma zal blij zijn.

vrijdag 7 oktober 2011

Probeer hier maar aan te weerstaan!

Ik ben mijn diepvriezer aan het uitmesten en in de rechter onderhoek zat nog een halve zak scampi's. Wist begot niet meer dat ik ze had. 't Is nu eenmaal niet mijn favoriete gerecht, verre van zelfs. Maar ja, ze moesten op. Toevallig kreeg ik dezelfde dag een recept onder mijn neus van Saveur Magazine. Scampi's met verse kruiden, tomaten en feta. Dat leek me nog zo geen slecht idee en ik ben aan het experimenteren geslagen.

Het resultaat was hemels. Fabelachtig. Pittig. Om-je-vingers-bij-af-te-likken lekker. En geloof me. Ik heb gewoon dat bord neergeploft, er snel snel een foto van genomen (het is er ook aan te zien) en we hebben gesmuld dat het een lieve lust was. Het was zelfs niet nodig om de borden af te wassen. Zo proper waren ze achteraf.


messy shrimps with fresh herbs and feta


Wat gaat daar allemaal in (2 pers)?

500 g scampi's, gepeld en ontdaan van het darmkanaal
2 sjalotjes (fijngehakt)
1 rode paprika (fijngehakt)
1 rode chilipeper (fijngehakt, en evt. ontdaan van de zaadjes)
6 kerstomaatjes gehalveerd (of 1 grote maar ontdaan van de pitjes)
2 el olijfolie
4 el fijngehakte peterselie
1 el fijngehakte verse oregano
200 g feta
3 el melk


Warm de olie op in een braadpan en doe er de paprika, chili en sjalotjes bij. Laat 3 à 4 minuutjes al roerend bakken tot de sjalot glazig ziet (mag niet bruinen). Doe er de scampi's en de kerstomaatjes bij en laat opnieuw 3-4 minuutjes bakken.

Nu mag er de melk, de verkruimelde feta en de kruiden bij. Goed roeren en al snel wordt de saus mooi romig. Haal na een minuutje (of als de scampi's gaar zijn) van het vuur. Zout is normaal gezien niet nodig, misschien nog wat peper van de molen.

En nu, wat stokbrood en/of wat rijst en smullen maar!

donderdag 6 oktober 2011

Wat te doen met al die kruiden?

Ja, mijn kruidentuintje heeft zich goed geamuseerd deze zomer. Ik heb er dag in, dag uit van genoten. 't Is mijn grootste plezier om met de schaar naar buiten te gaan en te oogsten wat je nodig hebt.

Je kan ook gewoon veel creatiever zijn want als je telkens je kruiden moet kopen, komt het wel heel duur uit. Het voordeel is dat kruiden niet zoveel plaats innemen, dus zelfs al heb je maar een vensterbank, toch kan je heel wat lekkere dingen kweken.


Preserving herbs


Maar de winter staat voor de deur, en in plaats van alles zomaar te laten verpieteren, zijn er allerhande manieren om ze te bewaren en te verwerken. Je kan kruiden drogen, invriezen, in olie bewaren en in boter verwerken.


chives_chocolatemint


mint-sage



Salie, rozemarijn en tijm heb ik op twee manieren te drogen gelegd. Een deel mooi verspreid op enkele velletjes keukenrol (niet op krantenpapier want de inkt wordt door de kruiden opgenomen). En een ander deel heb ik onderste boven aan een koordje gehangen. Allebei in een droge donkere ruimte (bij mij was dat het chauffagekot).



lovage_taragon


rosemary_citronella


kruidentuin_citroen


Een deel van de rozemarijn, salie, dragon, peterselie, munt, tijm, bieslook en citroenmelisse heb ik fijngehakt, in een diepvrieszakje gestoken en simpelweg ingevroren. Je kan ook de kruiden verdelen over een ijsblokjesvorm, er wat water over gieten en zo in de diepvries zetten. Eens de blokjes ingevroren zijn, kan je ze eruit halen en in een diepvrieszakje bewaren. 1 blokje komt overeen met een eetlepel kruiden.


parsley to freeze

Een andere optie is om er kruidenolie van te maken. Maar hiermee moet je wel opletten. Je kan dit niet maandenlang bewaren. De kruidenolies die je in de winkel vindt zijn bewerkt en kunnen veel langer bewaren. Deze versie houdt een maand of twee in de koelkast.

herbal oil


Niet alle olie gaat goed met gelijk welke kruiden, daarom dit klein overzicht:

Olijfolie: basilicum, venkel, look, cayennepeper, rozemarijn, tijm en dragon.
Zonnebloemolie: basilicum, rozemarijn, dragon en tijm.
Koolzaadolie: basilicum, look, rozemarijn en tijm

Ik heb een risico genomen en in mijn kruidenolie zit: zonnebloemolie, dragon, tijm, rozemarijn, look, roze peperkorrels, 1 gedroogde chili, en zeste van een 1/2 biocitroen.

Je kan ook kruidenboter maken, oprollen in een worst en invriezen. Je snijdt dan gewoon af wat je nodig hebt.

't Is een beetje werk, maar met wat geluk moet je tijdens de winter geen kruiden meer kopen.

Goed gezien hé!


Met dank aan Zsazsazsu om me onbewust een trap onder mijn kont te geven. ;-)