vrijdag 30 november 2012

Wat doet bibi op haar verjaardag?

Ze bakt een taart, maakt er een deftige foto van, en geeft ze dan weg.


pietsworteltaartje


Zonder ervan te eten. Straf hé?


Ann

donderdag 29 november 2012

Een hondenleven is hard... héél hard.

Terwijl ik druk aan het koken/fotograferen/schrijven en dergelijke was, had ik Baziel de gruwelijke taak gegeven om nieuw speelgoed uit te proberen. Plichtbewust als hij is, heeft hij dat ook met verve gedaan.


a dog's life


Maar hij was wel een beetje moe achteraf. Ik ook. Maar daar zijn gelukkig geen foto's van.


Ann



Achteraf bekeken vind ik wel dat het beertje wel héél gelukzalig lacht. Ik wil echt niet weten welke spelletjes ze gespeeld hebben. ;)

dinsdag 27 november 2012

Een nederig verzoek...

Jouw trouwe receptenleverancier is genomineerd voor Site van het Jaar. Niet 1 maar 2 keer!!!! Jawel. Ik dacht ook dat het een vergissing was, maar neen hoor. Het klopt. Eénmaal in de categorie culinair (een aangename verrassing), maar ook in de categorie fotografie (en dat is heel bijzonder, zeker omdat ik nog maar een dikke 2 jaar een camera ter hand neem). Fotografie zeg, stel je voor, en dat met mijn wel héél beperkte photoshop skills. Ahum.



a local dish

(foto is gemaakt voor VTM Koken)

En nu ik toch al zover ben, kan ik maar beter proberen om dat spul te winnen, denk ik dan. Maar daarvoor heb ik jullie hulp nodig.

Zouden jullie zo goed willen zijn om voor mij te stemmen?

In de categorie culinair: Photo-copy
In de categorie fotografie: Ann Vertriest


Je kan hier op mij (en op Jonge Sla, Emma en Mona, Mme Zsazsa en nog een hoop andere bevriende blogs) stemmen. Je maakt ook nog eens kans op een paar leuke prijzen. Je kan stemmen tot 9 december, middernacht.


Merciekes hé!


Ann


En dat allemaal door een stomme val. Tsssk... een geluk bij een ongeluk precies. Eind 2010 met bloggen begonnen als bezigheidstherapie tijdens mijn revalidatie, ineens ook een passie voor foodfotografie ontdekt en zie nu.

Grappig.

Al ooit eens zoete couscous gegeten?

Zeer lekker én ideaal als dessert na een copieuze maaltijd. Veel werk is er niet aan, maar de voldoening is dubbel zo groot. Het ziet er ook mooi uit, vind ik. En die geur... heerlijk!

Trouwens nog iets, sorry dat ik zo onregelmatig post, da's niet van mijn gewoonte. Maar 't is nu eenmaal heel druk en soms wordt het bloggen een extra last. Maar niet getreurd, na deze week zal alles weer bij het oude zijn. Oef.


Kom we gaan eraan beginnen!


sweet couscous


Wat heb je nodig?

100-150 g couscous
1 klontje boter
1 grote sinaasappel
1 bakje aardbeien
1 bakje frambozen
4 verse vijgen (optioneel)
1 granaatappel
4-5 el rozijnen*
4 el pistachenoten (grof gehakt)
15 blaadjes munt
2 el oranjebloesemwater
zout

250 Griekse yoghurt
1 el honing


Kook de couscous volgens de aanwijzingen op het pak in gezouten water. Giet af. Roer er de boter onder en met een krab met een vork de couscous uiteen zodat er geen klonters meer zijn. Laat afkoelen en roer af en toe.

Schil de sinaasappel met een mes. Snij met het mes het vruchtvlees van tussen de membranen. Doe dit boven een kommetje zodat je het sap kan opvangen. Meng het sap met het oranjebloesemwater.

Snij de aardbeien en de frambozen in twee en doe bij het sap en de sinaasappel. Meng voorzichtig. Ook de vijgen mogen in blokjes gesneden worden. Doe ze bij de rest.

Snij de granaatappel in twee. Doe koud water in een kom en dompel er de granaatappel in onder. Haal nu met je hand de pitjes uit de granaatappel. De velletjes zullen komen bovendrijven en de pitjes zakken naar de bodem. Zoveel makkelijker dan met een houten lepel op dat spul kloppen.

Doe de pitjes bij de rest van het fruit. Ook de rozijntjes mogen erbij. Roer er nu de couscous onder. Werk af met de pistachenoten en de munt.

Roer de honing onder de yoghurt en serveer samen met de couscous.

Smakelijk!



Ann
*de rozijntjes kan je ook vervangen door enkele fijngehakte dadels.

zondag 25 november 2012

Al héél lang fan

Van deze 72-jarige dame: Candi Staton.





Zalig nummer.

donderdag 22 november 2012

Onweerstaanbaar geroosterde heerlijkheden

Of om het op z'n plat vloms te zeggen: geroosterde knollen allerhande met chorizo. En dat op geheel Tonboutonse wijze met zure room en mosterd. Wat een zaligheid. Wat een comfortfood. Ziet dat eens af. Daar kun je niet serieus bij blijven.

Ik had gele en rode wortelen gekocht en dat ziet er toch wel spectaculair uit, vind ik.


roasted root salad


Wat heb je nodig?

1 1/2 kilo knollen allerhande (pastinaak, wortelen, rapen, aardperen, kohlrabi,...)
2 rode uien
1 lookbol
200 g chorizo
2 flinke takken verse rozemarijn
peper en grof zout
olijfolie (véél)

1 potje zure room (200 g)
2 flinke tl graantjesmosterd


Verwarm de oven voor op 190°.

Schil en snij de knollen in stukken van ongeveer 3 cm. Doe in een braadslede en overgiet rijkelijk met olijfolie. Pel de ajuinen en snij in 4 stukken, doe bij de groentjes. Haal de lookbol uit elkaar maar pel de teentjes niet. Doe ze bij de groenten en meng goed. Kruid met peper en zout en leg er de rozemarijn op.

Zet de groenten 20 minuten in de oven.

Snij de chorizo in stukken van 2 cm en doe na die 20 minuten bij de groenten in de oven. Laat nog 30 minuutjes verder bakken of tot alles gaar is.

Roer de mosterd onder de zure room en serveer bij de geroosterde groenten.

Hmmmmmmm!


Ann


woensdag 21 november 2012

Bladerdeeggebakje met rode biet.

Ik heb dit recept gehaald uit een Delicious kookboek. Het boeide mij op een of andere manier, een soort van confituur maken van rode biet met appel en dat dan in een hartig gebak draaien, dat had ik nog niet gedaan. Gelukkig voor mij viel het resultaat reuze mee. Je moest eigenlijk verse rode bieten gebruiken en ze dan roosteren, maar dat was mij nu net iets teveel van het goeie en daarom heb ik voorgekookte exemplaren genomen. Voor mij is dit perfect als aperitiefhapje of voorgerecht (met een kruidig slaatje).


rodebietbladerdeeg


Wat heb je nodig?

1 rol kant-en-klaar-bladerdeeg
2 appelen
2 redelijk grote rode bieten (kant en klaar)
200 ml rode wijnazijn (of 100 ml rode wijnazijn + 100 ml rode wijn)
150 g kristalsuiker
2 steranijs
1 à 2 kruidnagels
1/4 tl muskaatnoot
150 g geitenkaas (ik heb Chavroux tendre bûche genomen)
1 tl tijm
1 ei (losgeklopt)

Rasp de appelen en de rode bieten (best handschoenen aandoen) en doe ze in een kookpot. Giet er de rode wijnazijn bij en de kristalsuiker. Ook de steranijs, kruidnagel en muskaatnoot mag erbij. Breng al roerend aan de kook en laat 1 uur zachtjes sudderen en pruttelen onder deksel (af en toe roeren). Doe na een 1 uur het deksel van de pan, zet het vuur hoger en laat 8 minuutjes koken tot je een soort van marmelade hebt. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200°.

Ontrol de bladerdeeg maar laat op het papier liggen. Bestrijk het bladerdeeg voor de helft met de rode bietmarmelade maar blijf 2 cm van de rand. Snij de kaas in plakjes en verdeel op de marmelade. Bestrooi met de tijm.

Bestrijk de rand met eiwit en vouw het bladerdeeg dicht. Druk de randen goed aan (met het uiteinde van de steel van een vork of lepel bijvoorbeeld). Bestrijk de bovenkant van de dichtgevouwen bladerdeeg volledig in met het ei. Kerf hier en daar het deeg wat in.

Zet 25 minuutjes in de oven tot het gebak goudkleurig ziet.

Het wordt aangeraden om te eten met wat zure room, maar ik had het niet en heb het eigelijk niet gemist.

Smakelijk!


Ann

maandag 19 november 2012

Kip korma voor beginners.

't Is te zeggen... het is een heel erg zachte curry en daarom ideaal voor mensen die niet van specerijen houden of voor kinderen. Je proeft iets, maar je moet achteraf niet blussen, zeg maar. Wat ik wel aanraad is dat je de kip de tijd geeft om te marineren. Ik doe dit in yoghurt omdat dit de kip extra zacht en smeuïg maakt. Een nachtje of een dagje is ideaal.


kipkorma


Wat heb je nodig voor 4?


750 g kipfilet
1 potje griekse yoghurt (125 g)
1 el gemberpoeder
1 el kurkuma

Voor de saus:

2 el arachide-olie
1 grote ajuin
4 teentjes look
1 el garam masala (of meer)
1 el kurkuma
2 el amandelpoeder
25-30 cl kokosmelk
1 bosje koriander
1 rode chilipeper (optioneel)
peper en zout


Eerst de marinade:

Roer de specerijen onder de yoghurt. Snij de kipfilets in beetklare stukken en doe ze bij de marinade. Meng goed. Dek af met folie en zet in de koelkast (minstens 30 minuutjes, maar liefst langer).

Schil ondertussen de ajuin en rasp hem (jawel, raspen). Geen plezant werkje, ik weet het, maar 't is de moeite waard. Hak of rasp ook de look heel fijn.

Doe de olie in een braadpan en bak er de kurkuma en de garam masala in gedurende 1 minuutje. Je waant je bijna in India, met die heerlijke geuren. Nu mag er de ajuin en look bij en laat op een middelhoog vuurtje zo'n 4 minuutjes meebakken.

Doe er de kip bij en bak gedurende 5 minuutjes tot alle kanten dichtgeschroeid zijn. Overgiet met de kokosmelk en doe er het amandelpoeder bij. Zet op een lager vuur en laat zo'n 10 minuutjes pruttelen.

Werk af met fijngehakte koriander en eventueel chili (voor de volwassenen dan). Kruid eventueel bij met peper en zout.

Heerlijk bij wat rijst en eventueel naanbrood.


Smakelijk!


Ann



zondag 18 november 2012

Ideaal voor de feestdagen: Schwarzwalder Mess

Iedereen heeft wel al eens een Schwarzwalder torte gegeten, lekker daar niet van, maar zwaar. Héél zwaar. Dit is een veel lichtere variant, allez, toch lichter verteerbaar. En je hebt er bijlange zoveel werk niet aan. Je hebt zelfs geen oven nodig. Olé! Kom jong, we gaan eraan beginnen.

Ow ja, het recept is van Delicious.

schwarzwalder mess


Wat heb je nodig voor 6-8 porties?


1 bokaal noordkrieken (700 g)
2 el kristalsuiker
150 g zwarte chocolade
3 el cherry liqueur (ik heb cherry brandy genomen, kirsch gaat ook).
1 zakje meringues (150 g)
20 cl room
2 el bloemsuiker


Giet de noordkrieken af en laat uitlekken. Vang het sap op en doe in een steelpannetje. Doe er de kristalsuiker bij en breng al roerend aan de kook. Laat het sap tot de helft inkoken (8 minuutjes ongeveer) op hoog vuur.

Als het sap voor de helft is ingekookt, mag je het van het vuur halen. Roer er meteen de chocolade onder en laat volledig smelten. Roer er ook de liqueur onder. Laat afkoelen.

Klop de slagroom samen met de bloemsuiker tot zachte pieken.

Breek de helft van de meringues in de glazen, schep er wat slagroom op, doe er wat krieken op, een beetje saus, weer wat meringues, krieken, slagroom en saus.


Ideaal voor de feestdagen!


Smakelijk!


Ann

vrijdag 16 november 2012

Dan maar plan B

Ik zag het al helemaal voor mij. Een prachtige blogpost ging het worden over zalm in een zoutkorst. Schoon was het, veelbelovend nog meer. Maar verdekke, 't is anders gelopen. Ik moest eigenlijk zalm hebben met vel, maar toen ik thuis kwam zag ik dat het zalm was ZONDER vel. Verkeerde verpakking blijkbaar. Soit, 't zal wel niet erg zijn, dacht ik.


salmon in salt


Was ik verkeerd, 't beest was begot zouter dan de zee waarin het heeft gezwommen. Moeilijk was het recept nochtans niet: zalm met vel naar boven in een ingevette ovenschaal, flink bedekken met schijfjes citroen, grof zout erover (1/2 kilo ongeveer), besprenkelen met 100 ml water, 20 minuutjes op een oven van 200°. Daarna korst voorzichtig verwijderen en serveren.

Maar 't was dus wreed zout, maar wel heel erg sappig. Al een geluk, anders was ik nu een uitgedroogde mummie.

Dus plan B.

Ik had daarbij ook nog broccoli gemaakt volgens een recept uit de Delicious van deze maand (de zalm was ook hun recept trouwens). Was heel erg lekker, maar ik was eigenlijk niet van plan om dit te bloggen.

Nu dus wel. Ah ja, want ik heb niets anders.


broccoli


Wat heb je nodig?

1 grote broccoli
1 teentje look
1/2 citroen (sap)
4-6 el olijfolie
2 el fijngehakte peterselie
peper en zout


Snij de broccoli in roosjes en kook 6-8 minuutjes in gezouten water tot het al dente is. Maak ondertussen de vinaigrette: doe olijfolie en citroen in een kommetje, pers er het teentje look over uit. Klop alles tot een vinaigrette, kruid met peper en zout en roer er de peterselie onder.


Giet de broccoli af, en overgiet met de vinaigrette.

Smakelijk!


Ann

donderdag 15 november 2012

Fluwelen knolselderpuree

Oh dit is een aanrader. Niet echt light, maar nu ook weer geen megagrote zonde. Deze puree past perfect bij vis en misstaat zeker niet op een feesttafel. Kom jong, we gaan er niet teveel woorden aan vuil maken, we beginnen eraan!


celeriac mash


Wat heb je nodig?

1 kilo aardappelen (geschild)
1/2 kilo knolselder (geschild)
125 ml lightroom
3 geplette teentjes look
75 g gemalen gruyère
zout (evt. muskaatnoot en peper - ik vond het niet nodig)
peterselie (optioneel)


Snij de aardappelen en knolselder in even grote blokken en doe in een kookpot. Zet onder in gezouten water en laat 20-25 minuutjes koken tot ze zacht zijn.

Zet ondertussen een steelpannetje op het vuur en warm de room op samen met de geplette look. Breng zeker niet aan de kook, het moet gewoon warm zijn. Haal de look uit de room.

Giet de aardappelen af (vang wat van het kookvocht op), stamp de aardappelen en knolselder tot een puree. Roer er de room onder. Als de puree nog te droog is, mag er wat van het kookvocht bij. Roer er de gruyère onder en kruid eventueel bij met peper, zout en muskaatnoot.

Besprenkel met wat peterselie.

Smakelijk!


Ann

woensdag 14 november 2012

De zoete zonde, zelfgemaakte truffels

Gevaar! Gevaar! Gevaar! Hier een recept, een belachelijk makkelijk recept, om zelf truffels te maken. En 't ergste van al: ze zijn nog lekker ook! Het recept komt van Piet, enne, amai zeg, wreed wreed wreed goed jong! Het kan ook met melk of zelfs witte chocolade, maar om eerlijk te zijn, gaat er niets boven zwarte chocolade.



donkere truffels



Wat heb je nodig voor een 1/2 kilo truffels?


20 cl room
400 g zwarte smeltchocolade
1 klontje boter (20 g ongeveer)
hagelslag, cacaopoeder, chocoladeschilfers (waar je zelf zin in hebt)


Smelt al roerend de chocolade in de room en zorg dat het niet begint te koken. Als de chocolade volledig is opgelost mag je er de boter onder roeren. Als de boter volledig verdwenen is, giet het mengsel in een kommetje en laat opstijven in de koelkast.

Als de chocolade bijna volledig is opgesteven, vorm je met twee lepels de truffels. Wentel ze in de hagelslag, cacaopoeder of chocoladeschilfers en leg op een bord. Laat de truffels nog wat verder opstijven in de koelkast.


Als ze zo lang zullen overleven natuurlijk.



Smakelijk!



Ann

maandag 12 november 2012

Twee tips om een deftige foodfoto te maken...

Het wordt vaak gezegd dat foodfotografie een van de moeilijkste takken is van de fotografie. Ik weet niet of dat waar is, maar simpel is het zeker niet. Dat weet iedereen die al eens geprobeerd heeft om een "smakelijke" foto te maken.

Ik geef je vandaag twee tips mee die je zeker al op goeie weg zullen zetten.


tutorial

Wanneer je een foodfoto maakt moet je ervoor zorgen dat het licht van links, rechts of van achter het te fotograferen onderwerp komt. Het mag nooit van voor komen (da's waar de fotograaf staat). Komt jouw lichtinval van links (zoals op de foto) dan zet je rechts een wit karton of spiegeltje om het licht ook op de rechterkant van het onderwerp terug te kaatsen. Waarom? Omdat je op deze manier geen harde schaduwen krijgt.


taarttutorial

Ten tweede moet je er altijd voor zorgen dat er wat glans op jouw eten zit. Ik noem dat de "bling bling"-factor. Wanneer het een beetje glanst krijgt het onderwerp meer textuur en ziet het er mooi en interessant uit.

Kijk hieronder zie je 2 foto's uit mijn beginperiode. Links is zonder "bling", rechts wel.

metbling


Simpel. Maar je moet het wel weten natuurlijk.



Tot morgen!


Ann


vrijdag 9 november 2012

Vooroorlogs eten

Ik heb gisteren vooroorlogse toestanden meegemaakt. 't Is te zeggen, ik heb acht uur zonder elektriciteit gezeten en da's begot lang. 8 uur lang geen internet, verwarming, muziek, licht,... en het ergste van al: ik kon niet koken en ik had nochtans grootse plannen. Improviseren dan maar, en eigenlijk, als ik heel eerlijk moet zijn, dan ben ik op mijn best. Ik durf dat wel eens te vergeten. Ben dus heel blij met dit nieuwe recept. En hopelijk jullie ook. Het is een knolselder-appel remoulade (of toch bijna) geworden met waterkers en gerookte zalm. Goe zenne!

Kom, zet uwen ellentriek af en we beginnen eraan!


celeriac apple remoulade on watercress topped with salmon


Wat heb je nodig?

1/2 knolselder
1 granny smith appel
200 ml zure room
1 tl graantjesmosterd (opgehoopt)
1/2 tl mierikswortel
1/2 citroen (het sap)
150 g gerookte zalm
1 bosje waterkers
1 el peterselie (fijngehakt)
Stokbrood

Schil de knolselder en snij in fijne plakken (2-3 mm dikte) en snij de plakjes vervolgens in reepjes (luciferdikte). Doe in een kom. Snij de appel in vier, haal er het klokhuis eruit, snij in plakken en dan in reepjes. Doe bij de knolselder. Besprenkel met het citroensap.

Meng de zure room met de mosterd en de mierikswortel. Kruid met peper en zout. Doe de saus bij de knolselder en meng goed.

Neem een schaal en verdeel hierover de waterkers, leg er de knolselder remoulade op en werk af met de zalm en de peterselie.

Heel lekker tussen stokbrood.


Smakelijk!



Ann


Oh ja, morgen is het Stiel&Stijl. Ge komt toch af? Ik zal er ook zijn want ik geef er 3 workshops!

donderdag 8 november 2012

Moet je nu eens iets weten?

Ik ben in den drank gevlogen. Echt. Ik had in het kookboek van Sofie Dumont een recept gezien van een cocktail, de Alexander. En die sprak mij enorm aan. Daarnaast heb ik ook heel weinig tijd om te koken de laatste tijd, dus een drankske is een welgekomen afwisseling... en minder afwas.


alexander


Lang verhaal, kort verhaal: heb die Alexander gemaakt en ik vond hem lekker (da's ook het drankje op de foto). Maar toen ben ik eens gaan zoeken naar het originele recept en blijkbaar wordt dat met crème de cacao gemaakt, niet met koffielikeur. Ik geef het maar mee, ik ga dat nu niet speciaal gaan kopen.

Ben daarna aan het experimenteren geslagen en eigenlijk vind ik mijn nieuwe versie een pak lekkerder. Heb er geen foto van (ziet er toch hetzelfde uit), maar ik geef je het recept graag mee.


De Alexander:

2 cl cognac
3 cl koffielikeur (genre Kahlua, After, Tia Maria, Sambuca al caffè...)
3 cl room
snufje gemalen koffie

Doe alles behalve de koffie in een mixglas, doe er enkele klontjes ijs bij en schud heftig. Giet in een martiniglas (zonder het ijs) en verstuif er de koffie over.



De Photo-copytail:

2 cl gin van goeie kwaliteit*
3 cl koffielikeur**
3 cl room
muskaatnoot



Doe alles behalve de muskaatnoot in een mixglas, doe er enkele klontjes ijs bij en schud heftig. Giet in een martiniglas (zonder het ijs) en rasp er wat verse muskaatnoot over.


Smakelijk... eh sorry... schol!



Ann



*Ik heb The Botanist gebruikt. Niet makkelijk te vinden, maar de lekkerste gin die ik ooit geproefd heb.
** Ik heb sambuca al caffè gebruikt, soms te vinden in de delhaize. Niet zo lekker om zo te drinken, maar super in een tiramisu. Ideaal voor mensen met een notenallergie.



woensdag 7 november 2012

Duik in dit heerlijk vispannetje.

Ik heb de laatste tijd nogal weinig tijd sedert ik aan het boek bezig ben en ik ’s avonds les geef. Twee toffe bezigheden maar ’t brengt wel wat organisatorische moeilijkheden met zich mee. Nu ja, heel erg vind ik dat niet, het zijn nogal spannende tijden. Maar wat ik wel jammer vind, is dat ik steeds minder tijd vind om nieuwe recepten uit te proberen én te fotograferen. Ik had wel al lang een vispannetje op mijn verlanglijstje staan want da’s wel handig als je thuis op verschillende tijdstippen moet eten... om dan in midden van de de les een sms'je te krijgen met de melding dat het gesmaakt heeft. :)

Kom, trekt uw botten aan, ga wat viskes vangen en we beginnen eraan!


visschotel


Wat heb je nodig voor 4?

1,2 kg aardappelpuree
800 g gemengde visfilets (zalm, schelvis, koolvis...)
100-150 g grijze garnalen
4 hardgekookte eieren
1 liter melk
20 cl droge witte wijn
1 ajuin
4 teentjes look
2 laurierblaadjes
1 1/2 tl gedroogde tijm
50 g boter
50 g vloeiende bloem
1 kl mosterd
2 el fijngehakte peterselie
muskaatnoot
peper en zout


Doe 75 cl van de melk in een kookpot samen met de wijn. Snij de ajuin in vier en pel de teentjes look en doe bij de melk. Ook de laurier en de tijm mag erbij. Kruid met peper en zout (zoveel als bij aardappelen). Breng de melk tot aan het kookpunt, maar laat niet koken (anders schift de melk teveel - maar schiften doet het sowieso).

Snij de vis in blokjes van 3 cm. Laat 2 minuutjes pocheren in de melk en haal terug uit de melk. Giet de melk door een zeef en vang op. Doe de vis in een vuurvaste ovenschotel.

Laat de boter smelten in de pan tot ze begint te schuimen. Doe er de bloem bij en roer goed met een klopper tot je een roux hebt. Giet er de rest van de koude melk bij. Roer flink zodat er geen klontertjes kunnen ontstaan. Doe er een soeplepel van de "pocheer" melk bij, roer goed en doe er opnieuw een lepel bij. Doe dit tot je saus de gewenste dikte heeft en laat wat koken zodat de bloemsmaak verdwijnt. Kruid met peper, zout en muskaatnoot en de mosterd.

Giet de saus over de vis, verdeel er de garnalen over en besprenkel met de peterselie. Snij de eieren in twee en verspreid over de schotel. Dek af met de aardappelpuree.

Zet de schotel in een voorverwarmde oven op 185° gedurende 30 minuutjes tot je een mooie goudgele korst hebt. Haal uit de oven en serveer...


Smakelijk!



Ann

PS: je mag er ook wat gerookte vis aan toevoegen (niet meer dan 100 gram, anders wordt het te zout).








dinsdag 6 november 2012

Happy Days, het kookboek van Sofie Dumont

Gisteren zat bij mij het nieuwe kookboek van Sofie Dumont in mijn brievenbus. Happy Days heet het. En ik moet zeggen, het ziet er heel erg mooi uit. Internationaal vooral. Het doet heel erg denken aan de boeken van Bill Granger en Donna Hay, mooie blauwige foto's afgewisseld met donkere intense plaatjes.


sofie dumont


En mooie foto's, dat vraagt om een mooie vormgeving en dat is ook zeker geslaagd. Het ziet er uit als een vakantieboek, met een heel positieve look en feel. Hier is grondig over nagedacht. Er is aandacht voor de fervente kok, maar vooral ook voor diegenen die kookboeken lezen als romans.


sofie dumont-4


Soms is de balans tussen "lifestyle" en recepten wel een beetje zoek. Er zitten wel heel erg veel sfeerfoto's tussen. Sofie met vriendinnen, met haar vriend, op feest, aan het koken, aan het dansen, in de winkel, op de markt... Fin, je begrijpt wat ik bedoel.


sofie dumont-7


En dan de recepten zelf. Het ziet er heel erg "doenbaar" uit allemaal. Eenvoudige recepten, een beetje speciaal maar dan ook weer niet té. Soms wel nogal klassiek vet, daarmee bedoel ik: room, paté,... maar dan ook evengoed weer niet (oosterse gerechten). Het enige waar ik me wel wat aan stoor zijn haar regelmatige suggesties om haar "Sweet Mixes" te gebruiken. Een ideetje dat we kennen van Piet Huysentruyt. Ik zou daar mee oppassen, maar da's persoonlijke smaak natuurlijk.


sofie dumont-6


Kortom, een mooi boek. Prachtig gefotografeerd met enorm veel aandacht voor styling en setting (afwisselend in het buitenland en in België). Knap gedaan.

Voor wie Sofie niet kent, ontdek ze hier.

maandag 5 november 2012

Heel erg de moeite waard: citroentaart met rozemarijnkorst

Ik heb dit taartje voor het eerst gezien op pinterest. Vooral de combinatie citroen-rozemarijn sprak me aan. En het heeft zijn verwachtingen helemaal ingelost. Lekker zurig, niet al te zoet (wat bij citroentaart vaak het geval is) en een heerlijk krokante korst. Zorg er wel voor dat je taartvorm niet groter is dan 23 cm, want dan kom je deeg tekort. Ik neem voor dit soort taarten een vorm waarvan de bodem los kan. (De link is enkel ter illustratie - heb daar nog nooit iets besteld).

Het recept komt van deze blog.


lemon tart


Wat heb je nodig voor de korst?

85 g koude boter
150 g speltbloem (gewone gaat ook)
1 snufje zout
3 el rietsuiker
1 el verse rozemarijn (fijngehakt)
1-2 el ijswater (gewoon koud water met een paar ijsblokjes in)

Voor de vulling?

200 g Griekse yoghurt (niet de magere)
125 g rietsuiker
2 eieren
125 ml citroensap (ongeveer 3 citroenen)
zeste 1 citroen

Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht).

Snij de koude boter in blokjes en doe samen met de speltbloem in een keukenrobot. Doe er het zout, de suiker en de rozemarijn bij en pulseer tot je kruimels krijgt ter grootte van een erwt. Doe er 1 el van het ijswater bij en meng. Als het deeg aan elkaar begint te plakken (checken tussen de vingers), is het ok. Zoniet, doe er de 2de el water bij.

Vet de taartvorm grondig in met boter en bebloem met gewone bloem. Verdeel het deeg over de taartvorm met je vingers en handpalm. Zorg dat het deeg overal even dik is. Prik de bodem veelvuldig met een vork.


lemoncrust


Zet de taartvorm in de oven en laat 15-17 minuutjes bakken tot hij begint te kleuren. Haal uit de oven en laat wat afkoelen.

Doe ondertussen de yoghurt in een mengkom samen met de suiker. Roer goed tot de suiker volledig is opgelost en je geen spikkeltjes meer ziet. Doe er 1 ei bij en roer goed. Als het ei volledig is opgenomen, mag er het tweede ei bij en roer opnieuw goed. Doe er nu het sap bij en de zeste. Roer nogmaals tot alles goed vermengd is.

Zet de taartvorm opnieuw in de oven en giet er de vulling in. Laat de taart 25-30 minuutjes bakken. Als de taart in het midden nog een beetje wiebelt als je er lichtjes aan schudt, is ze gaar. Als ze niet meer "wiebelt", dan is ze al te ver.

Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

Je kan de taart eventueel nog afwerken met een fijn plakje citroen, een takje rozemarijn en wat bloemsuiker.

Echt een aanrader!


Smakelijk!


Ann

zaterdag 3 november 2012

Superzalige maaltijdsalade met makreel en waterkers

In mijn queeste naar slaatjes allerhande is dit toch wel dé ontdekking tot nu toe. Ik ben dol op het peperachtige van waterkers, en gerookte makreel is een waar culinair genot. Gooi die twee (en nog een paar andere ingrediënten) samen en je hebt een heerlijke salade.


makreelsalade


Wat heb je nodig voor 4?

1 rode ui
3 el rode wijnazijn
500 g krielaardappelen
2 gerookte makrelen of 4 filets
6 plakjes gerookt spek
1 pak waterkers

Voor de dressing

2 tl graantjesmosterd
6 el olijfolie
2 el fijngehakte dille


Snij de ajuin in plakjes en doe in een kommetje. Overgiet de ajuin met de azijn en laat minstens 15 minuutjes staan. Af en toe eens roeren. Dit is om de ajuin zachter te maken.

Kook de krieltjes in gezouten water tot ze gaar zijn. Giet af en laat wat afkoelen. Snij de aardappelen in plakjes en doe in een slakom.

Verwijder het vel van de makreel en haal het vlees van de graat (zorg dat er geen graatjes in het vlees achterblijven). Trek de vis in vlokken en doe bij de aardappelen.

Doe het spek in een anti-kleefpan en bak het spek krokant. Laat wat uitlekken op keukenpapier. Breek het spek in stukken en doe bij de salade.

Doe de graantjesmosterd, olijfolie, en 2 el van de ajuinmarinade in een kommetje en klop tot een dressing.

Doe de ajuin en de waterkers bij de salade, meng alles grondig, overgiet met de helft van de dressing, meng nog eens en verstrooi er de dille over. Verdeel over de borden en serveer er de rest van de dressing apart bij.


Smakelijk!


Ann


vrijdag 2 november 2012

Nighttime ... daytime!... Nighttime.... daytime!



't Is toch vrijdag. :-)

Winterse kip met spek en kastanjechampignons.

Ik heb lang (allez, toch een hele dag ahum) getwijfeld of ik dit recept zou bloggen. Aan de andere kant van de tafel werd het heel lekker bevonden, ik vond het nogal vet. Mocht ik het een volgende keer maken, zou ik waarschijnlijk kipfilets gebruiken. Wat denk je? Wil je het proberen of niet? Op BBC Good Food (want daar is het recept op geïnspireerd) vinden ze het ook lekker...


kipchampi


Wat heb je nodig voor 4?

4 el bloem
4 kippenbillen (of borstfilet)
2 + 1 el olijfolie
1 ajuin (in schijfjes gesneden)
4 tenen look (geplet)
50 g spekblokjes (gerookt)
1 bakje kastanjechampignons
1 el wijnazijn
100 ml droge witte wijn
150 ml water
1 1/2 tl gedroogde tijm
1 tl rozemarijn
100 g diepvrieserwtjes
3 el gehakte peterselie
peper en zout

Doe de bloem in een diepvrieszakje en kruid stevig met peper en zout. Doe er een voor een de stukken kip in, schud en haal uit het zakje. Klop de overtollige bloem eraf.

Warm de olijfolie op in een grote braadpan. Bruin er rondom rond de kip in, haal uit de pan en leg op een bord. Doe de spekblokjes en de champignons in de pan en bak ze een minuutje of vijf.

Doe er nog een lepel olijfolie bij en doe er de look en ajuin bij. Laat 5 minuutjes rustig bakken. Giet er de wijn, azijn en het water bij en laat 1 à 2 minuutjes pruttelen. Kruid met de tijm en rozemarijn.

Doe de kip bij de champignons en laat meebakken tot de kip gaar is. Doe er op het laatste de erwtjes bij en de peterselie. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.



Smakelijk!



Ann