donderdag 30 mei 2013

Culinaria 2013, en de ontdekking van Arabelle Meirlaen.

Ik was gisteren - als een echte foodblogger - uitgenodigd op Culinaria in Brussel. Je kreeg daar een hoop bonnetjes om aan verschillende standjes te gaan proeven. Standjes van topchefs welteverstaan. Echte, met sterren en zo. En met als thema Pure Street.

Een van de eerste standjes die ik aandeed was Broes Tavernier. Gewoon omdat 'm van Aalter is en ik eigenlijk ook. Niet altijd de beste reden om iets te gaan proeven, maar zijn amuse van tartaar was echt heel erg lekker.

Ietsjes verder stond dus die Arabelle Meirlaen met een heerlijk vegetarisch gerecht van groene asperges met een groene saus. Wat een smaaksensatie! Het leek zo eenvoudig tot je het recept (dat je erbij kreeg trouwens) zag. Ik schrok van de grote hoeveelheid ingrediënten. Dat had ik echt niet verwacht.

Normaal gezien maak ik zelden iets klaar dat veel ingrediënten vraagt, maar ik kon het niet laten en moest het ook thuis eens proberen. En dit is het resultaat.

aspergesmetgroenesaus

Het was lekker, maar net niet even lekker als gisteren. Maar kom, ik vind het er wel mooi uitzien (onderaan de blogpost staat het recept voor de durvers). Ik zou wel eens een masterclass bij haar willen volgen. Wees daar maar zeker van!

Nog een revelatie was Dimitry Leysens. Ook hier waren het de groentjes die het 'm deden. Pure krachtige smaken, daar hou ik van! Zo fris, zo helder, heerlijk. Zijn gerecht was Pig on a stick: livar varken met erwt, snijboon en panisse.

Fin, er waren nog een hele hoop standen waar je heerlijk kon eten van o.a. CouvertCouvert, De Pastorale, 't Zilte, l'Air du Temps... en je kan er workshops en masterclasses volgen.  Oh ja, de stand van Van Dierendonck is echt wel een must. Wat een liefde voor het vak! Allez, 't is een tempel voor foodies.

Je kan er trouwens nog steeds naartoe. Hier kan je tickets bestellen.


En dan nu het recept (ahum) voor 2 personen (wel wat aangepast): 


4 groene asperges
20 g venkel

Breek het houterige gedeelte van de asperges.
Stoom de groene asperges gedurende twee minuutjes en koel ze meteen af onder stromend water. Snij de punten eraf en de steeltjes in blokjes van 1 cm.

Snij de venkel heel fijn met een mandoline (1 mm) en zet in de koelkast.

Voor de citroenolie (doet véél)

1 el olijfolie
1 el citroensap
1 tl witte wijnazijn
2 tl suiker
1/2 teentje look (gewoon in 2 gesneden)

Alles mengen en de look 10 minuutjes laten trekken en erna uithalen.

Voor de vinaigrette (ook nodig):

1 el rodewijnazijn
6 el water
3 tl suiker
1 el fijngehakte gember
1 1/2 el fijngehakte sjalot
15 korianderblaadjes fijngehakt
1 snufje piment d'espelette

Alles goed mengen en 30 minuutjes laten trekken.

Voor het groene sausje: 

2 grote bladeren zurkel (zuring)
2 topjes brandnetel (de bovenste 6 blaadjes dus)
2 paardebloem blaadjes (van de plant niet de bloem)
6 takjes loof van wortel (ja het groen dat aan een wortel hangt)
2 mandarijntjes (het sap)
3 cl olijfolie
1 snufje fleur de sel
5 blaadjes citroenverbena (wat een aroma!!!)
1 1/2 el van de vinaigrette hierboven (met brokjes en al)

Doe alles in een blender en mix grondig. Zeef het sausje.

Leg de asperges op een bord, samen met de venkel. Kruid de venkel met wat fleur de sel en sprenkel er wat van de citroenolie over. Schep er 2 eetlepels van de groene saus rond. En werk af met wat wilde bloemetjes. Ik heb brem genomen (staat gewoon in mijn tuin) en bieslookbloemetjes.

Smakelijk!


Ann









woensdag 29 mei 2013

De Vooruit en nostalgie.

Ah de Vooruit in Gent, hoeveel mooie uren heb ik daar niet versleten ... mijn eerste concert gezien (Vaya con Dios begot), eerste lief opgescharreld, mijn eerste toneelstuk opgevoerd ... jaja, ik heb echt wel véél herinneringen aan dit prachtige gebouw.

triomfbier

En toen werd de Vooruit 100 jaar. En dat vieren ze een heel jaar lang met Vooruit 100. Wat ik altijd zo leuk aan de Vooruit gevonden heb, is dat er zoveel verschillende dingen te doen zijn. Toneel, dans, concerten, fuiven, ... de lijst is eindeloos en daar spelen ze natuurlijk op in tijdens hun feestjaar met een zeer uitgebreid programma. En ze blijven niet alleen in de Vooruit zelf, er valt overal in de stad wel iets te beleven.

Maar voor veel mensen is de Vooruit vooral het café. En daar gaat eigenlijk deze blogpost over. Allez, 't is te zeggen over de keuken. Ze zijn namelijk in hun archief gedoken en hebben heel wat oude menu's gevonden. Nu was het niet hun bedoeling om die recepten na te maken, maar om er een nieuwe eigentijdse draai aan te geven. Ze hebben daarvoor heel wat kooktalent aangesproken: Michael Vrijmoed (van het nieuwe hippe restaurant Vrijmoed), Lut De Clerq (ex AB kok), de meisjes van Alle Dagen Honger en de mensen van het bio-veggie restaurant Avalon.

Gedurende het hele jaar kun je afwisselend van deze (voornamelijk bio)gerechten proeven én, wat ik wel leuk vind, je kan gratis de receptenfiches (mét foto) krijgen. Altijd mooi meegenomen (letterlijk dan). Ah ja, en daarbij kan hun - speciaal voor deze gelegenheid gebrouwen - Triomfbier zeker niet ontbreken.

vooruit2

Maar ook de vaste kookploeg van de Vooruit heeft nieuwe varianten op oude klassiekers bedacht én ik mocht daar bij zijn. Silvia en Gerlinde waren de creatievelingen van dienst een hebben een leuke draai gegeven aan de alom bekende asperges, het stoofvlees, de rosbief en nog veel meer.

vooruit1

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik liever kook dan de journalist uithang vandaar de wel heel erg povere fotoreportage, maar ja, ik kuis nu eenmaal liever asperges. Hehe.

Fin, ik wil maar zeggen, ga ne keer naar de Vooruit, hang de toerist uit, de culinaire recensent, de cultuurkenner, de leerling (want er zijn talrijke (kook)workshops voorzien) of wat voor type je ook bent. Ge moet hier maar ne keer zien, je gaat er zeker je gading vinden.  Ik heb dat altijd al gedaan.

Ann








dinsdag 28 mei 2013

Italiaanser kan het niet met deze La Bandiera!

Aardappelen én pasta samen, je komt het alleen maar tegen in Italië, maar 't is wel superlekker! Ik heb dit recept voor La Bandiera (wil eigenlijk de vlag zeggen) gevonden in dit kookboek. Daar staan echt goeie dingen in, maar ik weet niet of het nu nog verkrijgbaar is. Fin ja, het toffe aan dit recept is dat het echt een smaakbommetje is, zonder dat je daarvoor dure ingrediënten voor moet gebruiken. En moeilijk is het ook al niet. Ik ben er zo'n 20 minuutjes bezig mee geweest, da's alles. Wat denk je? Heb je 20 minuutjes tijd? Dan gaan we eraan beginnen!


labandiera


Wat heb je nodig voor 2-3 personen?*

250 g vastkokende aardappelen (geschild gewogen)
250 g korte pasta naar keuze
2 blikken tomatenblokjes (van 400 g)
5-6 ansjovisfiletjes uit blik
2-3 teentjes look fijngehakt
1 snufje suiker
3 el fijngehakte basilicum
50 g rucola
50 g pecorino
peper en zout
olijfolie


Schil de aardappelen en snij ze in blokjes van 2 cm.

Breng gezouten water aan de kook en doe er de aardappelen in. Giet er na enkele minuten ook de pasta bij (de aardappelen moeten in totaal zo'n 15-16 minuten koken).

Doe ondertussen wat olie in een grote pan en bak er de ansjovis en de look in tot de ansjovis helemaal gesmolten is. Doe dit op een zacht vuur want de look mag niet bruin worden.

Giet de tomatenblokjes bij de ansjovis, roer er de basilicum onder en doe er het snufje suiker bij. Laat pruttelen tot de pasta klaar is. Kruid op het einde met peper en zout (wel eerst proeven).

Giet de pasta samen met de aardappelen af en doe bij de saus. Roer goed. Meng er de pecorino en rucola onder en serveer meteen met nog wat kaas.


Smakelijk!


Ann

* Wie het graag wat meer gekruid heeft: oregano, chilipeper en wat meer ansjovis en dat gaat nog meer smaken.

zaterdag 25 mei 2013

Fluweelgroene aspergerisotto.

Oh! Oh! Dit is een blijvertje, zeker weten! Deze risotto met groene asperges is een absolute aanrader. Niet te veel ingrediënten, weinig werk en afwas ... mij hoor je echt niet klagen. Doordat de aspergestengels gemixt worden met de bouillon is de smaak veel intenser. En de krokante stukjes selder geven het geheel een heerlijke textuur. Kom jong, we gaan eraan beginnen!

groeneaspergerisotto


Wat heb je nodig voor 2? 

1 klont boter of 2 el olijfolie
1 grote sjalot (fijngehakt)
1 dikke teen look (fijngehakt)
2 takjes bleekselder (in blokjes van 1 cm)
200 g risottorijst (carnaroli of arborio)
20 cl vermouth of droge witte wijn
2 bussels groene asperges
1l groentenbouillon
3 el (plantaardige) room
75 g geraspte parmezaan
zwarte peper


Breek het houterige gedeelte van de asperges en gooi weg. Snij de toppen van de asperges en zet opzij.

Breng de bouillon aan de kook samen met het zachte stelen (middelste gedeelte) van de asperges. Laat 8 minuutjes pruttelen. Mix in een blender of met een mixer. Houd warm.

Smelt de boter in een pan met dikke bodem (of warm er de olie in op). Fruit er de sjalot, look en selder in gedurende 2-3 minuutjes. Zorg dat het niet bruin wordt.

Doe er de rijst bij en laat al roerend nog een minuutje verder bakken. Blus met de vermouth (of witte wijn).

Laat de wijn bijna volledig inkoken. Doe er een pollepel bouillon bij en laat opnieuw al roerend inkoken. Doe er een nieuwe pollepel bouillon bij, laat wederom inkoken, en herhaal dit voortdurend tot de rijst beetgaar is. Het is mogelijk dat je nog wat bouillon overhebt, da's normaal.

Kook de aspergepunten 2 minuutjes in licht gezouten water, giet af en spoel onder koud water.

Doe de aspergepunten, de room en de parmezaan bij de risotto, kruid met peper, roer voorzichtig om en zet er het deksel op. Laat 3-4 minuutjes staan.

Serveer.


Smakelijk!

Ann


donderdag 23 mei 2013

Een lichtjes geniale lasagna met 5 groenten

Moh! Wat krijgen we nu? Photo-copy is efkes wakker! Ja ik weet het, maar ik ben efkes mijn leven aan het herorganiseren en daarom heb ik geen tijd om te bloggen. Het zal wel beteren. Fin, om de pijn wat te verlichten, heb ik gewoon schaamteloos een recept van BBC Goodfood gepikt, wat aangepast en dit is het resultaat. Het is een zeer smaakvolle lasagne geworden, eentje die echt goed vult. Heerlijk!
Wat denk je? Gaan we eraan beginnen?


5veglasagne


Wat heb je nodig?

1 aubergine
1 bokaal passata (700 g)
250 (kastanje) champignons (plakjes)
2 teentjes look (fijngehakt)
1 sjalotje (fijngehakt)
4-5 geroosterde paprika's (uit bokaal mag)
250 g ricotta
450 g diepvriesspinazie (zonder smaakjes!!!!)
25 g pijnboompitjes
50 g parmezaan
2-3 tl oregano
8-10 lasagnevellen (versvak)
peper en zout
olijfolie

Verwarm de oven voor op 185 graden.

Laat de spinazie volledig ontdooien en laat goed uitlekken. Roer er de ricotta en de helft van de parmezaan onder, kruid met peper en zout en zet opzij.

Snij de aubergine in blokjes van 1 cm, doe 2 el olijfolie in een pannetje en bak er gedurende 5 minuutjes de aubergines in gaar. Roer regelmatig en kruid met peper en zout.

Haal de aubergine uit de pan, doe er opnieuw wat olijfolie in en bak er nu de champignons in (op hoog vuur).

Zet het vuur wat lager en doe er de look en de sjalot bij en laat nog 2-3 minuutjes meebakken. Kruid met peper en zout.

Snij ondertussen de paprika's in reepjes en meng onder de aubergines. Doe er de champignons met de look en sjalot bij. Meng goed.

Doe de helft van de paprika-aubergine mengeling in de ovenschaal. Giet er de helft van de passata over, kruid met de helft van de oregano.

Bedek met lasagnevellen. Schep de rest van de groentjes erover. Giet er de passata over en doe er de rest van de oregano op.

Bedek opnieuw met lasagnevellen. Schep er de spinaziemengeling op, werk af met de pijnboompitjes en de rest van de parmezaan.

Bedek de lasagne met alufolie en zet 10 minuutjes in de oven. Haal er de folie af en laat nog eens 30-35 minuten bakken.

Smakelijk!


Ann




vrijdag 10 mei 2013

Heerlijk eenvoudig: gevulde kipfilet.

Ongelooflijk eigenlijk, het is zo simpel maar zo lekker én laait! Joehoe! Helaas komt het recept niet van mij, maar ja, wat maakt het uit hé. Het is weer een bedenksel van Pascale Naessens, jaja ze mag echt fier zijn op haar "Kipfilet opgevuld met spinazie, kruiden en tomaat". Het is dan ook een absolute aanrader. Het is verrassend smaakvol en sappig. Kom, we beginnen eraan!


gevuldekip


Wat heb je nodig voor 2? 

2 kipfilets
1 grote tomaat
300 g spinazie (verse)
2 bosjes basilicum
citroen
rozemarijn
olijfolie
peper en zout


Verwarm de oven voor op 180°.

Snijd de kippenfilets overlangs in twee en leg ze naast elkaar op een snijplank. Leg er folie op en klop met het lemmet van een groot mes tot de filets platter en groter geworden zijn. Niet te hard kloppen want dan is de structuur van de kip kapot. Wrijf ze in met olijfolie en kruid met peper en zout.

Bak de spinazie in een geut olijfolie en voeg - als die geslonken is - er het basilicum bij (moet er toch aan wennen aan die "het" basilicum zenne - maar juist is juist). Kruid met peper en zout.

Snijd de tomaat in plakjes.

Leg een laagje spinazie, wat tomaat en een takje rozemarijn op de kipfilet en leg er een tweede plak kip op. Leg in een ovenschaal.

Je kan de kipfilets dichtbinden, maar ik had geen touw meer dus heb ik het maar zo gelaten.

Bak 30 minuutjes in de oven. Serveer met wat partjes citroen.

Smakelijk!


Ann


dinsdag 7 mei 2013

Een heerlijke ontdekking: caponata

Awel, ik had hier nog nooit van gehoord, maar ik was eens in mijn oude kookboeken aan het kijken en mijn oog viel op dit recept: Caponata. Ik dacht eerst dat het zou lijken op ratatouille maar eigenlijk is dat helemaal niet het geval, het is veel voller van smaak. De naam doet mij wat aan maffiosi denken of zo. Louche is het zeker niet, lekker zoveel te meer. Wat denk je? Gaan we eraan beginnen?

caponata

Wat heb je nodig?

2 aubergines
1 grote ui (grof gehakt)
2 stengels selder (in plakjes)
1 rode paprika (in korte reepjes)
2 el pijnboompitten
400 g tomaten uit blik
4 el rode wijnazijn
1 el suiker (optioneel)
2 el kappertjes
24 groene olijven (ontpit, in 2 gesneden)
4 el fijngehakte peterselie
peper
grof zout
olijfolie


Snij de aubergines overlangs in twee en daarna in plakken van 1 cm en leg een laag van de aubergines in een zeef. Bestrooi met grof zout en leg er opnieuw een laag aubergines op. Bestrooi opnieuw met zout en ga zo verder tot de aubergines op zijn.
Laat 30 minuten uitlekken. Spoel af met water en dep mooi droog.

Giet flink wat olie in een pan en bak er de aubergines in op hoog vuur (hoogste stand) tot ze bruin zien. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Zet het vuur lager en doe opnieuw wat olie in de pan. Bak de ui en selderij gedurende 5 minuutjes zacht (maar ze mogen niet bruinen). Voeg de reepjes paprika toe plus de pijnboompitten en laat 3 minuutjes meebakken. Giet er de tomaten bij samen met 60 ml water. Laat 10 minuutjes zachtjes pruttelen tot het water verdampt is. Kruid stevig met zwarte peper.

Voeg de azijn, kappertjes, suiker en olijven toe aan de caponata en laat nog eens 3 minuutje meesudderen. Als allerlaatste mogen de aubergines erbij en laat nog eens 5 minuutjes sudderen. Kruid met zout en werk af met peterselie.

Ook heerlijk op een bruschetta.



Smakelijk!


Ann

Normaal gezien moet caponata zwemmen in de olie, maar ik heb het toch maar zo gelaten...

zaterdag 4 mei 2013

Oh-oh salade van jonge artisjok en garnaaltjes

Wat een zalig slaatje is dit zeg. Ik had nog nooit verse artisjokken klaargemaakt, en geloof me, het was zeker niet de laatste keer. Zeker de kleintjes zijn superzalig. Bij deze salade horen ook grijze garnalen. Past perfect. Ik heb er zelf nog de avocado bijgedaan want ik had er gewoon zin in. Wat denk je? Gaan we eraan beginnen?


artisjoksalade


Wat heb je nodig? 

10 kleine artisjokken
200 g grijze garnalen
2 grote handen raketsla
1 bosje platte peterselie
1 avocado
4 el pijnboompitjes
2 citroenen
2+1 el olijfolie
peper en zout

Artisjokken schoonmaken, is verbazend simpel: snij de kop van de artisjokken voor een derde af. Verwijder de onderste bladeren met een mes tot je aan de zachte bladeren komt. Snijd het steeltje af tot ongeveer 4 cm en schil het. Snijd de artisjok in de lengte in twee en haal er met een lepel het harige hart eruit. Wrijf de snijkant van de artisjokken meteen in met wat citroensap want anders worden ze meteen zwart.

Doe de pijnboompitjes in een ovenschaal en laat ze 6 minuutjes bruinen op 180°.

Zet een grote pan op het vuur en doe er water in tot ongeveer 2 cm hoogte, giet er ook 2 el olijfolie bij en kruid met peper en zout. Leg er de artisjokken in en laat 15 minuutjes onder deksel stoven. Zorg dat de artisjokken zeker vochtig blijven. Laat ze na die 15 minuten nog eens 5 minuten zonder deksel stoven, om een heerlijke licht gekarameliseerde smaak te bekomen.

Pluk de blaadjes van de platte peterselie en meng ze onder de gewassen raketsla. Pel en ontpit de avocado en snij in blokjes van 2 cm.  Doe bij de raketsla samen met de garnaaltjes, pijnboompitten en de artisjokken. Breng op smaak met wat olijfolie, citroensap, peper en zout.

Smakelijk!



Ann


Dit recept van artisjok, met garnalen en pijnboompitten is van Pascale Naessens.