vrijdag 9 augustus 2013

Salade folle à la Grècque.

Ik hou echt van een salade waarbij warm en koud gecombineerd wordt. De zoute gebakken halloumi gaat perfect samen met de lichtzure ajuin, de hete chili en de kruidige salade. Ik had een variant van deze salade gezien op de BBC, maar ik had niet alle ingrediënten in huis en heb er dan maar mijn eigen versie van gemaakt. En ik heb niets gemist, integendeel. De mijne is iets eenvoudiger, en dat hebben we graag hé. Wat denk je? Gaan we eraan beginnen?


halloumislaatje


Wat heb je nodig voor 2? 

1 pak halloumi (225 g)
2 handen ruccola
1 bosje koriander
1 bosje munt
1 kleine rode ui
1 lange rode chilipeper (fijngehakt)
10-15 kerstomaatjes
150 g boontjes
1 blik kikkererwten (240 g)
2 + 1 el citroensap
3 + 1 el olijfolie extra vergine
peper en fleur de sel

Pel de ajuin en snijd in flinterdunne schijfjes (ik doe dat met een mandoline).

Doe in een kom 2 el citroensap en 3 el olijfolie, kruid met peper en zout en meng goed met de schijfjes ajuin. Laat 15 minuutjes staan.

Snijd de kerstomaatjes in vier en doe in een kom. Was en droog de ruccola en doe bij de tomaatjes. Hak de koriander en munt grof en meng onder de ruccola.

Kuis de boontjes en kook ze gedurende 4 minuutjes in licht gezouten water. Giet af en schrik onder koud water.

Zet opnieuw water op en doe hierin de afgegoten kikkererwtjes en warm gedurende 1 minuutje op. Giet af.

Zet een anti-kleefpan op het vuur en warm de resterende olijfolie hierin op. Snijd de halloumi in plakjes van een kleine cm en bak in de olie tot elke kant goudbruin ziet.

Verdeel de sla over de borden, dresseer met de boontjes, kikkererwten, ajuin, chili en halloumi. Werk af met een straaltje olijfolie, citroensap, peper en zout. Serveer meteen.

Smakelijk!


Ann



dinsdag 6 augustus 2013

Toppertje: exotische curry met scampi's.

Nog nooit voorgehad dat ik bij het fijnstampen van specerijen zo in de wolken was van de heerlijke geur die daarbij vrijkwam. Ik wist meteen dat dit een echt toprecept was. Jammer genoeg moest ik laat werken gisteren en kon ik pas om 21 u beginnen met koken, met als gevolg een iets mindere foto, maar je ziet wat je moet zien: dat het lekker is! Dit recept is ideaal om je disgenoten te verbluffen met je (onbestaande) kookkunsten. Kom, waar is je schort?  We beginnen eraan!


prawncurry


Wat heb je nodig voor 4? 

650 g scampi's (mogen klein formaat zijn)
1 el witte wijnazijn
2 tl kurkuma
snuf zout

12 zwarte peperbollen
1 el korianderbolletjes
1 tl venkelzaad

2 el plantaardige olie (arachide of zoiets, geen olijf)
1 ajuin
1 tomaat
4 teentjes look
3 cm gember
400 ml kokosmelk (blik)
1 limoen (sap)
1 grote chilipeper
bosje verse koriander


Pel de scampi's en haal er het darmkanaal uit. Meng met de witte wijnazijn, kurkuma en het zout. Zet 20 minuutjes in de koelkast.

Doe de peper-,  korianderbollen en venkelzaadjes in een vijzel en stamp zeer fijn. Doe in een potje. Pel de look, schil de gember, snijd alles in blokjes en stamp in de vijzel tot een pasta.

Pel de ajuin en snijd in blokjes.

Doe de olie in een anti-kleefpan en bak (op een matig vuur) gedurende 8 minuten de ajuin tot hij lichtjes bruin ziet.

Snij de tomaat in blokjes en doe bij de ajuin. Laat 3 minuten meesudderen.

Nu mag er de look en gemberpasta bij en laat 1 minuutje meebakken. Doe er nu de gestampte specerijen bij. Roer alles goed.

Nu mogen de scampi's erbij, laat 3-4 minuutjes meebakken (niet langer anders worden ze taai). Roer er als laatste de kokosmelk en het limoensap eronder. Haal van het vuur.

Werk af met de fijngehakte chilipeper en de verse koriander.

Lekker met rijst! Ik gebruik hiervoor altijd Tilda rijst die ik bij de Indiër haal.

Smakelijk!


Ann


vrijdag 2 augustus 2013

Bangelijk courgetteslaatje met ricotta

Dit is nu echt een slaatje dat ontstaan is dankzij een bijeenraapsel van ingrediënten die ergens verloren geraakt waren in mijn koelkast. Allez, 't is te zeggen, ik had nog ricotta staan die dringend op moest, en mijn courgettes groeien gelijk de beesten. Fin, 't was het moment om te oogsten. En met een zeer aangenaam resultaat, als ik het zelf mag zeggen. Dit slaatje is eerder een bijgerecht, wij hebben het samen met een slaatje van mozzarella, perzik, basilicum en parmaham gegeten. Ook heel erg lekkah! Kom, we gaan eraan beginnen!


zucchini ricotta salad


Wat heb je nodig ?


1 à 2 courgettes (mogen ook groene zijn)
250 g ricotta
2 el pompoenpitten (pijnboom gaan ook)
2 el fijngehakte munt
2 el fijngehakte basilicum
3 el zeer goeie extra vergine olijfolie
1 el goeie azijn (witte wijn of frambozen)
fleur de sel en zwarte peper van de molen
enkele blaadjes basicilum


Snijd de courgettes met een dunschiller in repen. Doe in een kom. Maak een vingaigrette van de olijfolie, azijn, 1 el basilicum, peper en zout en meng onder courgettelinten. Zet 10 minuten weg.

Doe de pitten in een pannetje en laat ze gedurende 2 minuten bruin worden. Zet weg.

Roer de rest van de basilicum en munt onder de ricotta. Doe dit gedurende minstens 2-3 minuutjes zodat de ricotta mooi romig wordt. Kruid met peper en zout.

Strooi de pitjes over de courgettes, en schep hier en daar een lepel ricotta op de linten. Serveer met nog enkele blaadjes basilicum.

Smakelijk!


Ann


Het schoon kommetje en het slabestek komen zoals zo vaak van Serax.