woensdag 14 maart 2012

Een soep met 2 geheime ingrediënten

Deze soep is echt ongelooflijk. Catherine van caterinacucina had deze soep vorige vrijdag voor mij gemaakt. En ik was echt verbluft door zijn delicate en vooral heel pure smaak. Ik kon bijna niet geloven dat dit gemaakt was zonder bouillon. Tijd en liefde, dat zijn de twee belangrijkste ingrediënten voor deze soep. En prei, dille en courgette. Dat ook.


Soup with few ingredients, but with lots of love.


Het is trouwens een heel typerend gerecht voor Catherine. Zeer natuurlijke smaken, eenvoudige gerechten, maar o zo lekker. En zo heb ik het graag. De echte pure keuken, daaraan herken je een goede kok. En dat is ze zeker. Ze kan trouwens ook aardig uit de voeten met haar camera.


Wat heb je nodig voor 1 liter soep?

3 el olijfolie
1 grote prei
1 bosje dille
1 courgette
peper en zout


En da's werkelijk alles.


Was de prei en snij ze in fijne stukken, hak ook 3/4 van de dille grof. Doe de olijfolie in een pan en stoof er heel heel heel traag de prei in samen met de dille. Laat toch zeker 15 minuutjes stoven tot de prei zacht is. Schil de courgette (jawel schillen, anders wordt de soep bitter) en snij in blokken van 1 1/2 cm.

Als de prei mooi zacht is mag de courgette erbij en laat nog 2 minuutjes zachtjes meestoven. Giet er 1 liter water bij en laat maximaal 8 minuutjes zacht koken. De courgette mag niet helemaal plat gekookt zijn. Kruid met peper en zout. Laat de soep wat afkoelen.

Doe de soep in een blender en mix 2-3 minuutjes tot je een fluweelzachte soep hebt. Warm weer wat op, proef en kruid bij indien nodig. Waarom een blender en geen mixer? Omdat de soep dan heerlijk zacht wordt, precies alsof er room inzit. Het verschil is echt immens. Zal wel iets met moleculen of zo te maken hebben...

Gebruik aub géén bouillonblokjes bij deze soep anders gaat de delicate balans van deze soep helemaal verloren.

Verdeel over kommetjes, versier met wat fijne olijfolie (extra vergine) en een takje dille.

Smakelijk!

7 opmerkingen:

  1. Ik ben ook wel voor pure smaken, lijkt me helemaal mijn ding!( ik maak op ongeveer dezelfde manier mijn parikasoep, 1 rode paprika, 2 wortelen, 2 rode uien, stoven in olijfolie, met een beetje paprika-hot en een eetlepel rietsuiker, blender in en klaar)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. geen bouillonblokjes ? Ik jan me bijna niet voorstellend at dat lekker is ! Maar misschien probeer ik het toch wel eens !gewoon uit curiositeit ....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. echt niet nodig. Gewoon genoeg zout en peper gebruiken. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vorige vrijdag at ik ook zo'n soep op basis van prei en courgette en ze was heerlijk ! Ik probeer ze zeker ook eens !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb al eens courgettesoep met enkel courgette en zonder kruiden gemaakt voor een vriendin die nogal wat zaken niet mag eten, en die was ook heerlijk romig én echt lekker!
    Super foto Ann, de kleuren spatten eraf.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Soep geprobeerd! Hier thuis was het niet voor herhaling vatbaar. We miste toch echt iets. Zou het dan toch het bouillonblokje zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. gewoon goed bijkruiden met peper en zout. Voor mij is dat voldoende. :)

      Verwijderen