vrijdag 16 december 2011

Jacques Bloch, de bekende Gentse patissier.

Zo luidt de titel van het bakboek, samengesteld door Stefan Elias - een oud medewerker van de gerenommeerde bakker uit de Veldstraat in Gent.


cookbook review Bloch


Ik moet eerlijk bekennen dat ik toch wel wat getwijfeld heb om dit boek te kopen. Ik heb het nogal voor mooi gebonden boeken met een harde kaft... maar da's eigenlijk een behoorlijk foute manier om een bakboek te kiezen. Ik vond 19,90 € nogal veel voor zo'n klein boekje. Daarom heb ik echt de tijd genomen om het boekje eens goed te bekijken, en het zag er allemaal toch relatief simpel uit.

Bovendien staan er heel wat recepten in waarvoor Bloch echt geroemd was zoals zijn pain à la grècque, Gentse mastellen of zijn appelbollen. Heel veel broodrecepten vind je erin terug, maar ook taarten, koekjes en zelfs pizza's (maar dan de vervlaamste versie). En wat ik vooral apprecieer is dat het geen recepten zijn die je overal in andere bakboeken vindt.

cookbook review Bloch inside

Je voelt echt dat het boek gemaakt is door een bakker die houdt van zijn stiel. En ik kan daar alleen maar blij om zijn. Ik heb er al de koekjes met kriekjes uit gemaakt en dat was echt heel simpel om te doen. Mijn volgend project is het pain à la grècque, want daar ben ik toch benieuwd naar.

Wat ook leuk is aan het boekje dat er veel aandacht is voor de historie van de zaak zelf. Over de oprichters, het interieur, de sluiting... is wel eens leuk om te lezen. Ook vind je her en der tips en tricks om je ingrediënten te kiezen of hoe je moet werken.

Heb best wel veel bijgeleerd met dit boekje, en ik ben dan ook blij dat ik het heb. Ik zal het koesteren, net als mijn herinneringen. En achteraf bekeken, is zo'n klein boekje een pak handiger dan een groot, mooi uitgegeven boek.

Het enige nadeel aan dit boekje is dat het slechts op bepaalde plaatsen verkrijgbaar is (in Vlaams-Brabant dan toch). Ik heb het gevonden in de Fnac...

Echte must voor iedereen die houdt van bakken, of je nu Bloch gekend hebt of niet.

10 opmerkingen:

 1. Mijnen husband (diegene die bakt hier in huis) stond ook al te twijfelen om het Bloch-boekje te kopen (gewoon in de Standaard Boekhandel in Wetteren)... maar ik denk dat dit hem zeker zal overtuigen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij de Standaard in Tienen hadden ze hem niet. Maar aangezien Wetteren nogal relatief dicht bij Gent ligt...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 't Kan ook zijn, dat ik gewoon te vroeg was...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier (Essen) in de plaatselijke krantenwinkel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mijn mama, ik en m'n zus waren heuse Bloch-fans. We slaagden er nooit in om gewoon voorbij te lopen en deden vaak vreugdedansjes als we toch een plaatsje konden bemachtigen. Dat is iets erfelijk, want mijn mama deed dat vroeger al, toen ze een klein meisje was, samen met haar moeder... Het was een zwarte dag in de geschiedenis van Gent, Bloch die de deuren sloot. Maar een mooie (kerst)dag voor mijn moederke die dit boek onder de boom zal vinden...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo'n schone pagina! Die zachte boerkes zien er overheerlijk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik twijfelde ook door de dure prijs/versus/goedkoop aandoende uitgave. 't Is precies een soort van schriftje. En ik ben ook niet zo'n broodbakker.
  Maar als jij er af en toe iets uit probeert en os daarover bericht, dan ben ik toch helemaal content.
  En misschien zwicht ik dan toch in de eindejaarsdruk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh Bloch, waar is de tijd dat ik daar als klein meisje met mijn oma naartoe ging...
  Pain à la greque, dat halen we dan weer altijd bij Dandois aan de Grote markt in Brussel maar ik ben wel benieuwd hoe moeilijk dat is om zelf te maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En mijn exemplaar is binnen!
  Drie maand na bestelling en betaling wel te verstaan... Maar het is de moeite!!!

  BeantwoordenVerwijderen