woensdag 29 augustus 2012

Zomerse ovenschotel van overschotjes.

Je weet hoe dat gaat, in de groentenschuif van de koelkast ligt er nog een raapje, een halve selder, wat wortelen,... tijd dus om de grote kuis te houden en een ovenschotel is daar perfect voor. Je kan hem gewoon zo eten of met kip, vis, veggieburger... je ziet maar (misschien eens in de diepvriezer kijken, daar kan ook al eens iets in de vergetelheid geraken). Mijn oven staat al aan en de patatten zijn al geschild, hup 't is tijd om eraan te beginnen!


ovengroentenschotel


Wat heb je nodig voor 4?

1 kilo aardappelen
3 el fijngehakte bieslook
(rijst)melk
olijfolie (enkele eetlepels)
zout en peper
2-3 el broodkruim (chapelure)


2 el olijfolie
1 ajuin
2 teentjes look
2 preistengels
4 grote wortelen
2 raapjes
2 tl verse tijm
1 laurierblaadje
peper en zout


Schil de aardappelen en snij in stukken. Doe in een kookpot en giet er water bij, kruid met zout en zet op het vuur.


Maak alle groenten schoon (ook schillen) en snij in gelijke stukken. Doe wat olijfolie in een pan en fruit er de ajuin en look in. Na drie minuutjes mag er de rest van de groenten bij én het laurierblaadje. Laat wat stoven op een middelmatig vuurtje. Doe er wat water bij, kruid met peper en zout en zet er een deksel op. Laat rustig sudderen tot de groenten gaar zijn (zo'n 10-tal minuutjes). Doe er de tijm bij en zet weg.

Giet de aardappelen af, doe er de olijfolie bij, wat melk en stamp de aardappelen tot puree. Kruid met peper en roer er de bieslook onder.

Neem een vuurvaste schotel en doe hierin de groenten en bedek met de puree. Egaliseer een beetje de puree en bestrooi met het broodkruim. Zet enkele minuten onder de grill tot het kruim begint te kleuren.

Je kan er natuurlijk ook andere groenten bijdoen zoals bloemkool, broccoli, courgette, pastinaak, aardpeer, spinazie...

Smakelijk!


Ann

1 opmerking:

  1. Ik gooi groenterestjes vaak in een soepje, maar vriendlief houdt niet zo van soep... Dit is ook een goede manier, dank voor de inspiratie!

    BeantwoordenVerwijderen