zondag 20 oktober 2013

Over rode ajuinsoep met Aged Pale van Petrus en zo.

Rood is het thema van vandaag. Rood omdat ik soep gemaakt heb van onder andere rode ajuin, maar ook omdat ik gisteren een schitterend toneelstuk gezien heb met dezelfde titel. Wat een prachtprestatie van Wim Opbrouck, intens geacteerd, onderhoudend én leerzaam. Hij speelt de schilder Rothko op zo'n meesterlijke manier dat je meteen zin hebt om meer van die man te weten. Heb er ongelooflijk van genoten. Ga zeker eens kijken als je kan.

Ook meesterlijk is mijn soepje van vandaag. Had daar nu eens echt zin in, in soep. Was vandaag met de hondjes gaan wandelen in Het Vinne in Zoutleeuw. Het was daar heerlijk rustig en Bertje vond het zooooooo mooi dat hij pardoes in het Vinne gedoken is. Fin soit. Ik heb nu een blije, maar toch wel lichtjes stinkende hond. Hij vliegt straks in bad, dat zal hij zo plezant niet vinden.

Maar nu die soep. Die is heerlijk. Lekker. Zalig. Ik heb als speciaal ingrediënt een Aged Pale gebruikt, een biertje dat sterk doet denken aan gueuze. Dus dat kan je zeker ook gebruiken, of witte wijn. Kom laarzen uit, we gaan eraan beginnen!

ajuinsoep

Wat heb je nodig voor een grote kom soep? 


6 rode uien
2 witte uien
3 sjalotten
1 wit van prei
1 handvol verse salie
6-8 teentjes look
1 flinke klont boter
3 el olijfolie
15 cl aged pale of gueuze
2 liter groentenbouillon
peper en zout

Pel de uien, slajotten en de look en snijd grof. Was de prei en snijd grof. Hak de salie grof

Doe de boter en olijfolie in de kookpot. Doe er alle gesneden groenten en salie bij en laat 30 minuutjes op een heel zacht vuurtje garen (deksel op de pot). De ajuin mag niet bruinen, dus vergeet niet van af en toe te roeren.

Giet er het bier bij, kruid goed met zwarte peper en zout en laat nog eens 15 minuutjes verder sudderen.

Overgiet met de bouillon en laat nog eens 15 minuutjes (minstens) rustig verder pruttelen. Hoe meer tijd ze krijgt, hoe lekkerder ze wordt.

Proef, en kruid eventueel nog een beetje bij.

Smakelijk!


Ann

(De mok is van Serax).
4 opmerkingen:

  1. Wij gingen vorige donderdag naar "Rood" en waren behoorlijk onder de indruk. Theater zoals we het graag hebben: met een sterke inhoud en ijzersterk geacteerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. O, dat ziet er heerlijk uit! Misschien volgende week eens proberen. Ik zet hem op mijn lijstje.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. O, o, dat is toch lekker, zo'n ajuinensoepje als je koud thuis komt. Of als je hond stinkt. Of na een gezellige avond, Of na .....

    BeantwoordenVerwijderen