zondag 15 januari 2012

Bruut van de grècht

Of dat zou toch de oorspronkelijke benaming zijn voor pain à la grecque oftewel Grieks brood. Grappig eigenlijk dat een Belgische specialiteit Grieks brood heet. Want geen enkele ziel in Griekenland kent deze versnapering. Of het zou een verdwaalde Belg moeten zijn. Dit overheerlijke recept komt opnieuw van Bloch. En geloof me vrij, 't is de moeite waard. Ik heb de eenheden van het recept verdubbeld want mijn weegschaal kan nu eenmaal geen 2,5 gram afwegen, en bij dit recept moet alles juist afgewogen worden.


Homemade pain à la grecque

Wat moet erin?
300 g bloem (gewone)
120 GRAM melk (géén magere, liefst verse)
60 gram ei
20 g verse gist
120 g ongezouten boter (kamertemperatuur - géén margarine)
20 g kristalsuiker
5 g kaneel
5 g zout

250 g grove korrelsuiker (ik heb rietsuiker genomen)
mengsel van 200 g donkerbruine suiker met 100 g kristalsuiker

2 bakplaten bekleed met bakpapier, rijkelijk ingesmeerd met boterHomemade pain à la Grecque


Verwarm de oven voor op 200°.

Verkruimel de gist en roer glad met de melk en het ei. Doe er de bloem, boter, 20 g kristalsuiker, kaneel en zout bij en meng goed. Kneed met de hand gedurende een dikke minuut tot alles goed is vermengd. Verdeel het deeg in porties van 80 gram.

Leg een propere handdoek op je werkblad en strooi hierop de grove suiker. Ik heb wel de handdoek vast getapet, want anders werkte het nogal moeilijk. Rol elk bolletje uit in worstjes van 30 cm lang.

Strooi nu het mengsel van bruine en kristalsuiker op het werkblad. Leg er een rolletje deeg op en druk plat tot een lapje van 8 cm breed. Keer af en toe het lapje om in de suiker. Leg het lapje deeg op het ingeboterde bakpapier en snijd in twee. Doe hetzelfde met de rest van het deeg.

Laat het deeg 10 minuutjes narijzen. Zet in de oven en laat 10 à 12 minuutjes bakken.

Haal uit de oven en draai met een breed paletmes de koeken na het bakken zo vlug mogelijk om. Opgelet: de koeken zijn heel erg warm.


Echt de moeite!

5 opmerkingen:

 1. Dat ziet er weerom superlekker uit maar indertijd, toen wij nog kinds en spelende waren smulden wij 'Pingelangerek', jawel, Pain à la Grecque : )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh lekker, deze moet ik zeker eens proberen. En spijt dat ik niet uw buurvrouw ben, dju toch!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Was dat niet iets van dat 'de rijken' op een bepaalde feestdag gesuikerd brood smeten naar 'de armen over de gracht'? Lekker.... ik zit hier al te watertanden en het is nog maar 9u30...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Supeгb, what a ωebpage it iѕ! Тhis blog presents useful data to us,
  keep it uр.
  Feel free to visit my weblog ... Www.Prweb.Com/Releases/Silkn/Sensepilreview/Prweb10193901.Htm

  BeantwoordenVerwijderen