maandag 10 oktober 2011

Redelijk magere kost: lam met portosaus.

Voilà, nu is mijn diepvriezer helemaal leeg. Ikzelf koop nooit lamsvlees, maar een week of twee geleden hadden mijn schoonouders een bbq georganiseerd en ze hadden weer voor een heel bataljon vlees gekocht. Dus werd alles netjes onder de bezoekers verdeeld en in ons zakje zat er lamsfilet en merguez (die zijn voor morgen).

Ik heb er een portosausje bij geserveerd. Was echt heel lekker.


lamb with port, sultanas, roasted potatoes and greens


Wat heb je allemaal nodig?

150 à 200 g lamsvlees per persoon
75 g rozijnen
20 cl rode porto
4-5 teentjes look
4à5 takjes verse rozemarijn
1/2 kl gedroogde oregano
1 blokje boter
peper en zout
2 el olijfolie


Pel de look en hak redelijk grof. Leg het lamsvlees in een kom, overgiet met de olijfolie, doe er de look bij en de helft van de rozemarijn. Kruid met peper en zeezout. Zet in de koelkast.

Doe de rozijnen in een glas en giet er de rode porto bij. Laat enkele uren staan.

Smelt de boter in een aanbakpan en bak er het vlees in. Als het vlees volgens de gewenste gaarheid gebakken is, leg je het te rusten onder wat zilverpapier.

Zet de aanbakpan opnieuw op het vuur, giet er de rozijnen en de porto bij. Roer het aanbaksel van het lamsvlees los. Doe er de rest van de rozemarijn en oregano bij. Kruid met peper en zout. Laat inkoken tot de gewenste dikte en 't is klaar.


Veel werk is het echt niet, maar wel heel erg lekker! Ik heb er krielaardappeltjes, peultjes en erwtjes bij geserveerd. Echte zondagse kost dus!

2 opmerkingen:

  1. Ja een heel lekker stuk van lam:) W eten het hier zoals jullie b.v varkensvlees.Het is altijd vers vooradig van lameren die op groene weide grazen/.Porto saus erbij..lekker

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als er 'mange-tous'-kes opliggen ... kan een mens dan weigeren om zijn bordje leeg te eten ?

    BeantwoordenVerwijderen