donderdag 13 oktober 2011

Zalige vegetarische couscous

't Wordt wat kouder en dan krijg ik ongelooflijk veel zin in stoofpotjes. Stoverij, chili, waterzooi, hutsepot en couscous. Vooral couscous is dankbaar om je koelkast eens deftig uit te mesten. Daar kan dus echt van alles in. Gewone en zoete aardappelen, aardperen, pastinaak, raapjes, courgette, aubergine, tomaten, pompoen,... noem maar op. Wat er volgens mij niet bij past is prei, champignons en vaak ook paprika's vind ik er niet zo denderend bij.

In dit recept wordt gebruik gemaakt van ras-el-hanout, een specerijenmengeling die in de grootwarenhuizen te vinden is (toch zeker Carrefour en Delhaize). Afdeling kruiden en specerijen om precies te zijn. De couscous griesmeel vind je in de buurt van de rijst en de spaghetti.


vegetable couscous


Wat doen we erin?

2 ajuinen (grof gehakt)
4 teentjes look (grof gehakt)
3 zoete aardappelen (of pompoen)
2 pastinaken (of raapjes)
4 wortelen
1 blik kikkererwten (400 g)
1 courgette
500 à 750 ml groentenbouillon
2 à 3 tomaten
1 soeplepel ras-el-hanout (of naar smaak)
2 à 3 el olijfolie
verse koriander

100 à 150 g couscous (griesmeel) per persoon

Zet een grote pan op het vuur met dikke bodem. Doe hierin de olijfolie, ajuinen en look en bak op een rustig vuur gedurende 7 minuutjes.

Schil de aardappelen, pastinaken, wortelen en snij in grove stukken. Doe dit bij de ajuinen samen met de ras-el-hanout. Laat 3 minuutjes bakken en giet er dan de bouillon bij. Snij de tomaten in 4 grote stukken en doe bij de rest. Giet de kikkererwten af, voeg bij de groenten en zet het deksel op de pot. Laat 10 à 15 minuutjes sudderen en doen er dan de grof gehakte courgette bij. Laat nog eens 10 minuutjes afgedekt verder garen.


Doe de couscous (griesmeel) in een grote kom en giet er evenveel kokend water bij (ik meet met een glas: 1 glas couscous = glas water). Dek af met plasticfolie en laat 7 minuutjes trekken.

Neem de folie van de couscous en prik los met een vork. Je mag er eventueel een klontje boter onder roeren zodat hij niet meer gaat kleven.

Neem diepe borden, schep hierin de couscous en daarover de groenten.


Za-lig!

9 opmerkingen:

 1. Waterzooi. Dat wordt roept bij mijn zoontje altijd heel andere beelden op maar lekker is het wel....

  Deze couscous gaat op het 'uitproberen-lijstje'

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat 'woord' bedoelde ik natuurlijk!!!

  Zucht... 't is nog vroeg.....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. en nog wat rozijntjes of gedroogde abrikozen erin ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mmm, ziet er super uit! Ook hier op het klaar te maken lijstje. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor hoeveel personen is dit? Ziet er goed uit dus wil ik zeker genoeg. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel aangezien het enkel groenten is, heb je wel wat nodig. Wij hebben dit met drie helemaal soldaat gemaakt. Is een echte klassieker bij ons. Je kan er ook wat butternutpompoen aan toevoegen.

   Verwijderen