zaterdag 25 mei 2013

Fluweelgroene aspergerisotto.

Oh! Oh! Dit is een blijvertje, zeker weten! Deze risotto met groene asperges is een absolute aanrader. Niet te veel ingrediënten, weinig werk en afwas ... mij hoor je echt niet klagen. Doordat de aspergestengels gemixt worden met de bouillon is de smaak veel intenser. En de krokante stukjes selder geven het geheel een heerlijke textuur. Kom jong, we gaan eraan beginnen!

groeneaspergerisotto


Wat heb je nodig voor 2? 

1 klont boter of 2 el olijfolie
1 grote sjalot (fijngehakt)
1 dikke teen look (fijngehakt)
2 takjes bleekselder (in blokjes van 1 cm)
200 g risottorijst (carnaroli of arborio)
20 cl vermouth of droge witte wijn
2 bussels groene asperges
1l groentenbouillon
3 el (plantaardige) room
75 g geraspte parmezaan
zwarte peper


Breek het houterige gedeelte van de asperges en gooi weg. Snij de toppen van de asperges en zet opzij.

Breng de bouillon aan de kook samen met het zachte stelen (middelste gedeelte) van de asperges. Laat 8 minuutjes pruttelen. Mix in een blender of met een mixer. Houd warm.

Smelt de boter in een pan met dikke bodem (of warm er de olie in op). Fruit er de sjalot, look en selder in gedurende 2-3 minuutjes. Zorg dat het niet bruin wordt.

Doe er de rijst bij en laat al roerend nog een minuutje verder bakken. Blus met de vermouth (of witte wijn).

Laat de wijn bijna volledig inkoken. Doe er een pollepel bouillon bij en laat opnieuw al roerend inkoken. Doe er een nieuwe pollepel bouillon bij, laat wederom inkoken, en herhaal dit voortdurend tot de rijst beetgaar is. Het is mogelijk dat je nog wat bouillon overhebt, da's normaal.

Kook de aspergepunten 2 minuutjes in licht gezouten water, giet af en spoel onder koud water.

Doe de aspergepunten, de room en de parmezaan bij de risotto, kruid met peper, roer voorzichtig om en zet er het deksel op. Laat 3-4 minuutjes staan.

Serveer.


Smakelijk!

Ann


7 opmerkingen:

  1. Ik ook water in de mond, mmmm met nog een beetje zeste van limoen erover...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb nu eens echt nog nooit risotto zelf klaargemaakt ... en deze is zeker het proberen waard !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat ik me afvroeg... Als je de middelste delen van de asperges laat meekoken in de bouillon en je mixt het, is de bouillon dan niet te dik om de risotto te maken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee hoor, het lijkt dan op zo'n groen soepje, maar dik is het zeker niet.

      Verwijderen
    2. Ik weet al wat ik dit weekend zal klaarmaken ;-)

      Verwijderen