Ik was gisteren - als een echte foodblogger - uitgenodigd op Culinaria in Brussel. Je kreeg daar een hoop bonnetjes om aan verschillende standjes te gaan proeven. Standjes van topchefs welteverstaan. Echte, met sterren en zo. En met als thema Pure Street.
Een van de eerste standjes die ik aandeed was Broes Tavernier. Gewoon omdat 'm van Aalter is en ik eigenlijk ook. Niet altijd de beste reden om iets te gaan proeven, maar zijn amuse van tartaar was echt heel erg lekker.
Ietsjes verder stond dus die Arabelle Meirlaen met een heerlijk vegetarisch gerecht van groene asperges met een groene saus. Wat een smaaksensatie! Het leek zo eenvoudig tot je het recept (dat je erbij kreeg trouwens) zag. Ik schrok van de grote hoeveelheid ingrediënten. Dat had ik echt niet verwacht.
Normaal gezien maak ik zelden iets klaar dat veel ingrediënten vraagt, maar ik kon het niet laten en moest het ook thuis eens proberen. En dit is het resultaat.
Het was lekker, maar net niet even lekker als gisteren. Maar kom, ik vind het er wel mooi uitzien (onderaan de blogpost staat het recept voor de durvers). Ik zou wel eens een masterclass bij haar willen volgen. Wees daar maar zeker van!
Nog een revelatie was Dimitry Leysens. Ook hier waren het de groentjes die het 'm deden. Pure krachtige smaken, daar hou ik van! Zo fris, zo helder, heerlijk. Zijn gerecht was Pig on a stick: livar varken met erwt, snijboon en panisse.
Fin, er waren nog een hele hoop standen waar je heerlijk kon eten van o.a. CouvertCouvert, De Pastorale, 't Zilte, l'Air du Temps... en je kan er workshops en masterclasses volgen. Oh ja, de stand van Van Dierendonck is echt wel een must. Wat een liefde voor het vak! Allez, 't is een tempel voor foodies.
Je kan er trouwens nog steeds naartoe. Hier kan je tickets bestellen.
En dan nu het recept (ahum) voor 2 personen (wel wat aangepast):
4 groene asperges
20 g venkel
Breek het houterige gedeelte van de asperges.
Stoom de groene asperges gedurende twee minuutjes en koel ze meteen af onder stromend water. Snij de punten eraf en de steeltjes in blokjes van 1 cm.
Snij de venkel heel fijn met een mandoline (1 mm) en zet in de koelkast.
Voor de citroenolie (doet véél)
1 el olijfolie
1 el citroensap
1 tl witte wijnazijn
2 tl suiker
1/2 teentje look (gewoon in 2 gesneden)
Alles mengen en de look 10 minuutjes laten trekken en erna uithalen.
Voor de vinaigrette (ook nodig):
1 el rodewijnazijn
6 el water
3 tl suiker
1 el fijngehakte gember
1 1/2 el fijngehakte sjalot
15 korianderblaadjes fijngehakt
1 snufje piment d'espelette
Alles goed mengen en 30 minuutjes laten trekken.
Voor het groene sausje:
2 grote bladeren zurkel (zuring)
2 topjes brandnetel (de bovenste 6 blaadjes dus)
2 paardebloem blaadjes (van de plant niet de bloem)
6 takjes loof van wortel (ja het groen dat aan een wortel hangt)
2 mandarijntjes (het sap)
3 cl olijfolie
1 snufje fleur de sel
5 blaadjes citroenverbena (wat een aroma!!!)
1 1/2 el van de vinaigrette hierboven (met brokjes en al)
Doe alles in een blender en mix grondig. Zeef het sausje.
Leg de asperges op een bord, samen met de venkel. Kruid de venkel met wat fleur de sel en sprenkel er wat van de citroenolie over. Schep er 2 eetlepels van de groene saus rond. En werk af met wat wilde bloemetjes. Ik heb brem genomen (staat gewoon in mijn tuin) en bieslookbloemetjes.
Smakelijk!
Ann
De toegangsprijs vind ik persoonlijk toch wat buitensporig!! Katrien
BeantwoordenVerwijderenHet is ook niet voor mijn portemonnee, maar ja, iedereen beslist voor zichzelf natuurlijk. :)
Verwijderen