zaterdag 4 mei 2013

Oh-oh salade van jonge artisjok en garnaaltjes

Wat een zalig slaatje is dit zeg. Ik had nog nooit verse artisjokken klaargemaakt, en geloof me, het was zeker niet de laatste keer. Zeker de kleintjes zijn superzalig. Bij deze salade horen ook grijze garnalen. Past perfect. Ik heb er zelf nog de avocado bijgedaan want ik had er gewoon zin in. Wat denk je? Gaan we eraan beginnen?


artisjoksalade


Wat heb je nodig? 

10 kleine artisjokken
200 g grijze garnalen
2 grote handen raketsla
1 bosje platte peterselie
1 avocado
4 el pijnboompitjes
2 citroenen
2+1 el olijfolie
peper en zout

Artisjokken schoonmaken, is verbazend simpel: snij de kop van de artisjokken voor een derde af. Verwijder de onderste bladeren met een mes tot je aan de zachte bladeren komt. Snijd het steeltje af tot ongeveer 4 cm en schil het. Snijd de artisjok in de lengte in twee en haal er met een lepel het harige hart eruit. Wrijf de snijkant van de artisjokken meteen in met wat citroensap want anders worden ze meteen zwart.

Doe de pijnboompitjes in een ovenschaal en laat ze 6 minuutjes bruinen op 180°.

Zet een grote pan op het vuur en doe er water in tot ongeveer 2 cm hoogte, giet er ook 2 el olijfolie bij en kruid met peper en zout. Leg er de artisjokken in en laat 15 minuutjes onder deksel stoven. Zorg dat de artisjokken zeker vochtig blijven. Laat ze na die 15 minuten nog eens 5 minuten zonder deksel stoven, om een heerlijke licht gekarameliseerde smaak te bekomen.

Pluk de blaadjes van de platte peterselie en meng ze onder de gewassen raketsla. Pel en ontpit de avocado en snij in blokjes van 2 cm.  Doe bij de raketsla samen met de garnaaltjes, pijnboompitten en de artisjokken. Breng op smaak met wat olijfolie, citroensap, peper en zout.

Smakelijk!Ann


Dit recept van artisjok, met garnalen en pijnboompitten is van Pascale Naessens.


1 opmerking: