donderdag 18 april 2013

Pesto van daslook, da's look zonder look.

Daslook is eigenlijk een soort wilde look én een beschermde plantensoort. Je mag het dus zeker niet gaan plukken in de bossen of zo. Dat zal wel een van de redenen zijn waarom je het niet in winkels ziet, maar wel - zoals in mijn geval - op de markt in Heverlee (bij de champignonnenboer). Want je mag het natuurlijk wel zelf kweken in je tuin, liefst op een schaduwrijke plek.


groosterde primeurtjes met daslookpesto


Wat heb je nodig voor daslook pesto?

2 handen daslookblaadjes
1/2 citroen (rasp + sap)
15 cl olijfolie
3 el geraspte parmezaan
50 g pijnboompitjes (geroosterd in een droog pannetje)
zwarte peper en fleur de sel


Hak de daslookblaadjes fijn en doe in een hoge pot. Doe er de rasp, het sap, olijfolie, parmezaan en pijnboompitjes bij en mix tot je een egaal papje hebt. Kruid met peper en zout.

Je kan de pesto zelfs zonder de parmezaan en pijnboompitjes maken als je het wat pittiger wil.

Smakelijk!


Ann

Voor de rest van het recept op de foto moet je bij VTMKoken zijn.

6 opmerkingen:

 1. De betere plantenzaak die heel wat kruiden verkoopt, heeft daslook normaal ook in het assortiment. Je kunt het niet onbeperkt krijgen, want het plantje is maar heel kort boven de grond te ontwaren. Als je er wil dan koop je die plantjes best deze of volgende maand. Het goede nieuws is dat ze zichzelf wat voortplanten (rustig, niet woekerend). Ik heb ze hier onder de appelboom gezet waar de grond wat op bosgrond lijkt. Toen ik enkele jaren geleden rond deze periode in Wenen was, stond de daslook overal op het menu en inderdaad: superlekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. idd, ik vraag mij ook af wat er scheelt?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Daslook is supergezond. Het reinigt de aders (verwijdert zelfs plaque!), zorgt voor een lagere bloeddruk, heeft een gunstig effect voor diabetici,...en nog heel wat meer! Om het hele jaar van de positieve kracht van dit plantje te kunnen genieten, maak ik daslooktinctuur op basis van graanjenever van 36°. 200 gr verse bladeren in stukken snijden en samen met 1 liter graanjenever in de blender doen. Fijn mixen en in een glazen bokaal (van fruitsap bvb) gieten. Dagelijks schudden en na vier à vijf dagen is hij klaar. Door neteldoek gieten, goed uitpersen en op fles doen. 3 x 30 druppels per dag in een half glaasje water. Op heden gebruik je de daslook natuurlijk vers in salades of om pesto te maken. Als je de daslook puur gebruikt, smaakt de pesto nogal sterk; best ook basilicum aan toevoegen, half om half.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw, wat maak jij heerlijke dingen! Prachtige foto's ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb 't ook gemaakt, maar met amandeltjes ipv pijnboompitten, en grana padano ipv parmezaan. Inderdaad: redelijk pittig!

  BeantwoordenVerwijderen