woensdag 10 april 2013

De niet helemaal witte bonen soep.

Je kan het waarschijnlijk maar moeilijk geloven, maar deze soep is een absolute aanrader. En heel snel klaar, allez, volgens mijn normen toch. Ik heb de luie variant gemaakt, met bonen uit blik (zonder tomatensaus natuurlijk). Je kan als echte purist ook zelf gedroogde bonen laten weken en dan koken. Ik hou je niet tegen. Wat denk je? Gaan we eraan beginnen?


witte bonensoep


Wat heb je nodig voor 2 liter? 

1 ajuin
2 stengels bleke selder
1 wortel
4 teentjes look
3 blikken witte bonen (van 400 g)
1 1/2 liter kippen- of groentenbouillon
1/2 tl tijm
3 el geraspte parmezaan
peper en zout
2 el olijfolie
3 plakken gedroogde ham (optioneel)
1 el fijngehakte peterselie

Pel de ajuin en hak fijn. Snij de selder in fijne blokjes en doe hetzelfde met de wortel. Ontdoe de look van zijn papieren jasje en druk plat.

Giet de olijfolie in een kookpot en doe er de selder, ajuin en wortel in en laat 7 minuutjes stoven. Voeg er dan pas de look aan toe en laat een minuutje meestoven.

Nu komen de bonen (uitgelekt en gespoeld) aan de beurt,  alsook de tijm en bouillon. Laat 15 minuutjes koken.

Mix de soep in een blender (of met met mixer). Roer er de parmezaan onder en kruid met peper en zout.

Leg de drie plakjes op een siliconematje of op wat boterpapier en zet onder de grill in de oven tot deze krokant is (zo'n 3-4 minuutjes). Haal uit de oven en laat afkoelen.

Verdeel de soep over de kommetjes en verkruimel er wat van de ham over en de peterselie.

Zo genieten!

Smakelijk!



Ann

3 opmerkingen:

  1. Hoor! De wind waait door de bomen na het nuttigen van deze heerlijke soep!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is slechts een klein neveneffectje. :)

      Verwijderen
  2. Keek zojuist in de koelkast.....jippie alle ingredienten in huis op de ham na. Kniesoor die daar op let. Tijdens de lunch het soepje in elkaar geflanst. Mmmmm.....al moet ik bekennen dat ik denk dat de ham de finishing touch is.

    BeantwoordenVerwijderen