maandag 8 april 2013

Het happy-go-lucky-slaatje!

Van dit slaatje kan je niet anders dan blij worden. Heel veel verschillende smaken, leuke texturen, beetje pit, beetje oosters. Daar word ik dus helemaal vrolijk van. Ik maak gebruik van Baby Gem of Little Gem sla omdat deze heel krokant en smaakvol is. Romeinse sla is hier ook perfect voor. Die moet je dan gewoon grof snijden. De dressing heb ik schaamteloos gepikt van diene Hugh Fearnley-Whittingstall of zoiets. Fin, hij heeft een van mijn favoriete kookboeken geschreven: Veg! Wat denk je? Gaan we eraan beginnen?

tahini slaatje

*De eigenlijke salade is véél volumineuzer dan wat op de foto staat. 

Wat heb je nodig voor 4? 

3 handen rucola
2-3 kropjes little gem 
1 matje tuinkers
1 courgette (in dunne plakjes gesneden - 2 mm)
200 g kerstomaatjes
1/2 el oregano
650 g krielaardappelen
2+2 el olijfolie
zwarte peper, fleur de sel

Voor de dressing: 

1/2 citroen (rasp + sap)
1/2 teentje look (geplet en tot een pasta gewreven met wat grof zout)
1/2 sinaasappel (sap)
2 el olijfolie
2 el bleke tahin (of tahina/tahini)
1/2 tl heldere honing (of rijstsiroop)
fleur de sel
zwarte peper

Verwarm de oven voor op 160°. Doe de kerstomaatjes in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Kruid met fleur de sel, peper en 1/2 el oregano. Zet ze 15 minuutjes in de oven. 

Zet een grillpan op het vuur en laat goed heet worden. Doe er wat olijfolie in. Besprenkel de courgette plakjes met olijfolie, en kruid met fleur de sel en zwarte peper. Grill ze in de pan tot ze gaar zijn. Zet opzij. 

Was de krieltjes en kook ze gaar in licht gezouten water. Laat uitlekken en snij in plakjes van 1 cm. 

Verdeel de rucola over de schaal, trek de blaadjes van de sla uiteen en verspreid over de rucola. Snij de tuinkers van het matje en dresseer over de sla. Leg her en der de tomaatjes, krieltjes en plakjes courgette op de schaal. 

Meng alle ingrediënten van de dressing en besprenkel rijkelijk over de salade. 

Zo genieten jong!


Smakelijk!


Ann











5 opmerkingen: