woensdag 23 februari 2011

Brownies waaraan niemand kan weerstaan...

Mijn schoonmoeder kwam dit weekend op bezoek en dus moet er een taart of zo gebakken worden. Ik had een sublieme kaastaart gemaakt, maar die was letterlijk in het water gevallen, dus maar snel snel iets anders gemaakt. Maar geloof me, 't was ook een schot in de roos zenne. Deze brownies zijn fameus fabuleus! Het receptje komt uit de Flair of de Libelle (ik weet het niet meer zeker) toeternitoe.


browniesWat zwieren we erin?

350 g zwarte chocolade
300 g blonde suiker (cassonade of kinnekessuiker)
350 g boter (echte)
5 eieren
200 g gezeefde bloem (geen zelfrijzende)
2 koffielepels bakpoeder


Smelt de chocolade samen met de boter au-bain-marie* en laat daarna een beetje afkoelen.

Doe ondertussen de eitjes samen met de suiker in een grote kom en klop met een elektrische klopper een aantal minuutjes (toch zeker een 6 à 7-tal) tot je een dikke schuimige massa bekomt. De eieren moeten in dikke lompen van je klopper vallen. Het mag nog iets dikker zijn als op de foto.


blog stuffDoe nu de gesmolten chocolade bij de eieren en vouw mooi in (eventueel met een pannenlikker). Vouw er nu de gezeefde bloem en het bakpoeder onder.

Beboter een vierkante brownievorm of een grote cakevorm met boter en bestuif met een beetje bloem. Giet hierin het deeg en zet gedurende 30-40 minuutjes (afhankelijk van de oven) in een voorverwarmde oven op 180°. Test met een satéprikker of de taart gaar is. Als de satéprikker er droog uitkomt, is de brownie klaar.

Wacht tot de brownie volledig is afgekoeld om er stukjes van te snijden. Je kan in deze brownies ook gehakte pecannoten doen, maar ik ben daar niet zo dol op.

Enjoy!


* au-bain-marie: zet een kooppot op het vuur en doe daarin water. Zet in de kookpot een kleinere kookpot maar zorg dat de bodem van deze kookpot het water net niet raakt. Laat het water heet worden, maar zorg dat het niet gaat koken. Doe in de bovenste (kleinste) kookpot de chocolade en de boter en laat zacht smelten. Opgelet! Zorg dat je niet teveel roert want daar kan de chocolade helemaal niet tegen!

24 opmerkingen:

 1. Ziet er heel lekker uit!!!

  Smakelijk

  Groetjes
  Eline DM*

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou ja, ik heb mijn kidz gisteren beloofd om brownies te maken, kom jij als geroepen met een recept!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een vriendin is binnenkort jarig en die lust brownies wel rauw. Ik ga zeker dit recept uitproberen! Bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, maar de post kon mij niet garanderen dat ze effectief gingen aankomen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sorry, te veel foutjes in het vorige bericht :). Wat ik dus wilde zeggen: Ik heb blijkbaar al heel mijn leven au bain marie op de verkeerde manier gedaan. Bij mij raakt de kleinste kookpot wel het water, ik laat het water wel koken én ik roer regelmatig in de chocolade. Waarom mag dit niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is niet zo erg dat het water de pot raakt, maar dan mag het water echt niet koken, omdat je zo je chocolade verbrandt. Als je er teveel (voortdurend dus) in roert wordt de chocolade korrelig. Dat heeft een chocolatier mij toch verteld. 't Kan ook zijn dat 'm mij blaaskes heeft wijsgemaakt. ;-) Heb ook lang in de Sint geloofd. LOL

  Als de bovenste pot een dikke bodem heeft, is dat allemaal niet zo erg. Enfin, alles zelf uitproberen is nog altijd de beste raadgever. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 't is goed dat er die hele uitleg van au bain marie bijstaat, maar kan ik dat niet evengoed (en sneller) in de microgolf doen? Of verknoei ik het dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. met de kruimeltjes zou ik al content zijn !

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Uiteindelijk heeft iedereen andere potten, pannen, vuur, oven... een andere manier van werken.... Jullie zullen zelf wel ondervinden wat in jullie situatie het beste werkt. ;-)

  Als ik je een raad (en die geldt voor iedereen) mag geven, kap uw megalekkere kaastaart niet in het afwaswater. LOL

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ hotelmama, alhoewel ik een goeie microgolfoven heb, gebruik ik die zo goed als nooit. In de microgolf gaat zenne, maar ik denk dat je het op een lagere temperatuur moet zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. dat moet ik absoluut eens maken voor de zoetebekken hier in huis, zoals je het beschrijft lijkt het niet moeilijker dan cake bakken. maar of ze er vanaf gaan kunnen blijven tot de brownies volledig zijn afgekoeld....... dat betwijfel ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Kaastaart in het afwaswater!! Zo jammer. Maar het alternatief ziet er ook heerlijk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Jaja, de batterijkes op mijn 'ik ben lomp'-apparaat werken nog steeds vollenbak. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik wou al vragen, hoe slaag je erin zo'n kaastaart met het afwaswater weg te spoelen? En ook nog: drijft zo'n kaastaart?
  Alweer een prachtige foto, heel gulzig.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mijn chocolade is nog nooit verbrand en ik heb nog nooit last gehad van korreltjes, dus dat komt wel goed dan :).

  BeantwoordenVerwijderen
 17. sebiet schuif ik dat receptje in den oven, het gaat hier goed rieken straks !

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zet de oven eerst op 30 minuutjes, en dan prikken, moet het nog een beetje gaan, verleng dan. Maar niet meteen op 40 minuutjes!!! Alles is afhankelijk van je oven.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. ps er staat nog een foutje in je recept, vervang het woordje poedersuiker door bakpoeder en 't is opgelost. Ik heb kandijsuiker gebruikt want het andere niet in huis, ik laat je weten of het lekker was !

  BeantwoordenVerwijderen
 20. En? En?

  Hopelijk was het met de donkere suiker ook lekker. Die is toch iets straffer van smaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. ewel 't is goe gelukt zulle ! Heb er ook 100 gr minder boter ingedaan ... ja de ww kijkt mee over m'n schouder hé. Nu ik ga me aan de kruimels moeten houden van de ww en mijn kroost de rest laten degusteren. Merci voor dit lekkere receptje ! Deze avond deed ik er nog een Jeroen Meuske bij ... de linguine met kippelevertjes en verse spinazie.

  BeantwoordenVerwijderen