woensdag 23 februari 2011

Vraag maar raak...

Zeg mensen, als jullie met een kookvraag zitten, shoot! Hebben jullie suggesties? Shoot again! Want ik heb ook dingen moeten vragen, en zeker bij mij ging het koken niet direct van een leien dakje. ;-)

Dus vraag maar raak. Ik zal sowieso eens een paar posts maken met een paar geïllustreerde keukentechnieken. Ik denk maar aan snijtechnieken, hoe je goedkoop vis kan stomen... e.d.

Ik hoor het graag!

23 opmerkingen:

 1. Snijtechnieken, dat lijkt me een heel mooie! Daar wil het bij mij nog wel eens misgaan... Complimenten trouwens voor je prachtige blog, 't is één van mijn favorieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zoiets, maar dan zonder de smoelentrekkerij. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zijn ook geïnteresseerd in fototips!
  Misschien kun je ons daar ook aan helpen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Elza! He meuh ni lahen mee mij! Gij kunt wel (vals) zingen en praten tegelijk.

  @ Caroline, ik leer het ook maar stapvoets hoor. Ik denk er wel over na om na de zomer eventueel eens een workshop te geven. Ben zelf nog maar een beginneling.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. snijtechnieken wil ik wel horen, dat kan ik af en toe wel gebruiken. (de in-de-vingers-of-nagels-snij-techniek kan daarentegen wel uitgebreid en in verschillende vormen uitleggen én tonen) ;o)

  En mss eens iets heel banaals maar dat mij niet wil lukken: een gewone witte saus op de traditionele manier met bloem..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. een uitdaging wil ik ook wel : gaan shoppen in de Sun Wah (chinese supermarkt) en daar de potjes komen waar je begot niet weet wat erin zit en je het ook niet kunt ontcijferen op de verpakking en dan experimenteren maar ...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik ben niet meteen op zoek naar een techniek, maar naar het recept voor een abrikozentaart. Zo een als bij de bakker met latjes op. En dan eigenlijk ook niet voor de taart, maar ik wil vastenavondvlaaikes (of carnavalvlaaikes) kunnen maken. En dat is met hetzelfde deeg. En dan nog uitdokteren hoe je ze moet maken...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ mama saartje, abrikozentaart is poepsimpel, maar begin niet met zelf je bladerdeeg te maken, daar ben je echt een aantal uren mee zoet. Gebruik gewoon kant-en-klaar bladerdeeg.

  Ik zal er vrijdag een bakken, dan komt die maandag of zo op de site. Ik werk altijd een beetje op voorhand omdat ik soms dagen heb dat ik met moeite kan lopen door mijn rug.

  @ Zsazsazsu ik wil alles proberen, maar jij moet het dan wel proeven zenne. ;-)

  @ Emy, de witte saus is genoteerd. Wil je de light versie of de gewone?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oeioei, heb je even?
  Lucy, geweldig hé. Ik herinner mij dat nog uit mijn kleine jaren bij oma op schoot :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Kooktechnieken schieten mij zo niet direct te binnen, maar als jij zegt dat koken niet van een leien dakje liep, dan ben ik wel direct geïnteresseerd in hoe het begon.
  Dus, Ann, hoe begon het allemaal bij jou?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Awel, 't is begonnen toen ik een jaar of negen was. Met... popcorn. Ik wou popcorn maken, en mijn ma die zei, doe maar... LOL... enfin ik had daar dus water bijgedaan, en dan nog een beetje gaan spelen. Tot mijn ma me riep, en ik de zwarte rook zag komen uit de keuken. LOL. Dat pannetje ziet trouwens nog steeds zwart. Mijn ma heeft het gehouden als trofee. ;-)

  't was wel een goede les: nooit met iets anders bezig zijn als je kookt!!!!

  Het tweede experiment was een taart. Ahum. Ik had dus gewoon de ingrediënten bij elkaar gekapt, zonder bijvoorbeeld de eieren op te kloppen. Die taart was zo zwaar als een baksteen. LOL En toch hebben mijn ouders ervan gegeten.

  En weer een les geleerd: behandel je ingrediënten met respect, en zeker bij bakken kun je geen compromissen sluiten en/of stappen overslaan.

  jaja, 't is me een raadsel dat mijn ouders nog in goeie gezondheid zijn. ;-)

  Wat ik wel bewonderenswaardig vind/vond van mijn ma is dat ze zag dat ik fouten maakte, maar me niet verbeterde. En da's ook de beste manier, je leert alleen maar beter worden door zelf fouten te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ah, die witte saus, komt hier al jaren uit een zakske, dat wil ik ook wel eens leren, doe mij maar de lightversie aub

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een workshop? Jaaaa. Die zou ik wel willen volgen.
  Inderdaad wat snijtechnieken en ook hoe snel en goed stomen. En hoe pers jij knoflook? Pletten of zo met een machientje?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik plet die eigenlijk het liefst, want dat machientje is zo'n kloteding om schoon te maken. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik denk dat het deeg van die abrikozentaart dat ik zoek wel niet met bladerdeeg is. Daar zit het probleem... Ik weet niet welk deeg ik moet gebruiken... Als je een workshop geeft, dan stuur ik mijn man eens ;-) Die linksepoot kan amper paprika's in reepjes snijden ocharm.
  Witte saus dat lukt hier nog wel zonder problemen, light of lekker romig.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Gisteren zag ik een flits van Jeroen Meus die iets maakte met hondshaai, ken jij dat? Het leek op paling en dat krijg ik écht niet binnnen, dat smaakt zo vuil, naar grond ofzo. Maar het gerecht zag er niet slecht uit. Kan je me iets voorstellen om dat door te vervangen? Of weet je misschien hoe die hondshaai smaakt?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb die aflevering niet gezien, eerlijk gezegd. Maar die hondshaai is toch min of meer gelijklopend met paling, qua smaak. Alhoewel dat het minder naar 'grond' zal smaken omdat het echt een zeevis is en paling een zoetwatervis.
  Ik zou het er eens op wagen als ik jou was.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Aha, de test is gelukt. Wou niet een hoop vragen stellen en vervolgens mijn bericht de mist zien ingaan ;-)

  Voor ik vragen begin te stellen al even melden dat ik de voorbije weken al verschillende gerechten van deze blog gemaakt heb en ik hoor hier niemand klagen! Integendeel, de kids zijn zot van de koekjes die mama plots kan maken.

  Maar wat ik vragen wou:
  - waarom mag je geen zelfrijzende bloem gebruiken? (koekjesrecepten)
  - ken je iets van bereidingen met kersen? Heb hier nog een paar kilo te gaan :-)
  - waar vind ik sesamzaadjes? winkel altijd bij colruyt en kan er daar geen vinden

  Ik wou precies veel meer vragen maar ik kan er niet meer opkomen...

  Ik heb de chocoladekoekjes vandaag gemaakt maar zag het balletjes rollen, met of zonder handschoenen niet zo zitten. Daarom heb ik een lange worst in plastic folie gerold en zo in de frigo gelegd. Nadien dan schijfjes snijden en door de suiker. Leek me eenvoudiger en minder knoeiboel.

  In ieder geval heb je er een trouwe volgster bij! Morgen op het menu: kip, noedels en pindasaus!

  Groetjes,
  Christina

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Grappig ;-) Uwen test is gelukt.

  Soms mag er geen zelfrijzende bloem gebruikt worden omdat dan het deeg teveel gaat eh... rijzen. Terwijl het plat moet blijven. Da's alles.

  Voor de kersen: http://photo-copy-ann.blogspot.com/2011/06/pluk-de-kers-en-maak-een-clafoutis.html

  Sesamzaadjes, vaak bij de bakproducten of bij de kruiden. Ik koop ze bij Aveve of Delhaize.

  Merci voor de tip van de koekjes, want 't is idd een echte knoeiboel!

  Groetjes terug!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heeft er iemand hier een recept voor carnavalvlaaikes ? Ik zou ze graag eens bakken.

  BeantwoordenVerwijderen