zondag 20 februari 2011

Chicken Dhansak oftewel Indische (Parsi) kip met linzen.

Chicken Dhansak is een klassieker in de Indische en vooral Parsi keuken. Het is oorspronkelijk een vrij pikant gerecht, maar je maakt het zo pittig als je zelf wil natuurlijk. Ik heb voor dit gerecht eerst een currypasta gemaakt en op basis daarvan bouwen we verder. Dit gerecht wordt geserveerd met gewone yoghurt (onontbeerlijk), rijst en naanbrood.


chicken dhansak


Wat heb je hier allemaal voor nodig?


1/2 kilo kipfilet (in reepjes)
1 (koffie)kop oranje (rode) linzen
3 eetlepels ghee (of plantaardige olie)
4 kruidnagels
4 groene kardemom peultjes
3 groene chili's fijngehakt(alleen als je het heet wil - anders niet gebruiken)
1/2 koffielepel kurkuma
1/2 koffielepel gemalen koriander
1/2 koffielepel chilipoeder
1 koffielepel paprikapoeder
1 kaneelstokje
2 kleine laurierblaadjes
1/2 portie van de currypasta van gisteren


Doe de linzen in een kookpot en kook ze (zonder deksel) in drie koffiekopjes water. Schep er tijdens het koken geregeld het schuim van af. Als de linzen dreigen droog te koken, giet er dan wat kokend water bij. Na zo'n 20 minuutjes zijn ze gaar, maar het water mag nog niet helemaal verdwenen zijn. Zet weg.

Stamp in een vijzel de kruidnagel fijn, breek de kardemom peultjes open en doe de zaadjes bij de kruidnagel. Stamp opnieuw.

Doe de ghee of de olie in een braadpan. Bak er de kippenreepjes in, tot ze helemaal wit zien (ze mogen nog niet bruinen). Haal ze uit de pan en zet aan de kant. Indien nodig doe nog wat ghee of olie in de pan. Doe er nu de pasta en alle kruiden (en evt. chilipepertjes) in. Bak eventjes aan. Doe er opnieuw de kip bij én de linzen. Doe een deksel op de braadpan en laat de kip gedurende een 20-tal minuutjes op een laag vuurtje sudderen.

Serveer de kip met een fikse kwak gewone yoghurt (Griekse is ook prima), rijst en naanbrood. Geloof me, het is heerlijk genieten.

2 opmerkingen: