zaterdag 19 februari 2011

Zelf Indische currypasta maken

Indian curry paste


Je kan veel tijd steken in een Indische curry, maar het kan ook snel gaan. Zeker als je deze currypasta in huis hebt. Ik maak in dit recept gebruik van ghee, da's een soort geklarifieerde boter. Je kan dit bij de meeste Pakistaanse/Indische/Sikh winkeltjes vinden en ook bij de Stone Manor in Everberg. Anders gebruik je maar gewone plantaardige olie, maar geen olijfolie.


Basis voor Indische currypasta


Wat heb je ervoor nodig?


4 teentjes look, fijngesnipperd
3 à 4 cm gember, fijngesnipperd (dezelfde hoeveelheid als de look)
1 kleine ui, fijngesnipperd
2 milde groene pepers, fijngesnipperd, zaadjes verwijderd (optioneel - ik gebruik het niet)
3 eetlepels ghee of plantaardige olie
1/2 koffielepel kurkuma
1/2 koffielepel gemalen koriander
1/2 koffielepel komijn
120 ml water
1 flinke eetlepel tomatenpasta aangelengd met 4 eetlepels water


Neem een steelpannetje met een dikke bodem en doe daarin de ghee. Laat de ghee smelten en doe er de ui bij, laat een aantal minuutjes stoven terwijl je goed roert. Zorg dat het niet aanbakt of bruin wordt. Doe er de look, gember, en evt pepers bij en laat nog 30 secondjes onder goed roeren op een vrij hoog vuur bakken. Verlaag het vuur en laat alles zo'n 10 minuutjes sudderen (roer af en toe).

Doe er na die 10 minuutjes de specerijen bij, roer goed en laat opnieuw 5 minuutjes sudderen. Zorg dat niets aanbrandt of je bent eraan voor de moeite. Haal van het vuur en laat een beetje afkoelen.

Doe het water in een blender, samen met de aangelengde tomatenpuree en de inhoud van het steelpannetje. Mix gedurende een minuutje tot alles mooi fluweelzacht is.

Doe het mengsel opnieuw in het steelpannetje en laat de pasta nog zo'n 20 minuutjes op een laag vuurtje verder pruttelen.

Deze pasta is goed voor twee curry's (voor 4 personen elk). Je kan de pasta gemakkelijk in een goed gesloten potje bewaren in de koelkast of zelfs invriezen. Let wel dat het goed is afgesloten of de rest van de inhoud van de frigo of koelkast neemt het aroma van de currypasta over.

Ik ga later deze week het recept voor Chicken Dhansak posten waar ik deze pasta voor nodig heb.

De makkelijkste manier om deze pasta te gebruiken:

- 3 eetlepels ghee of plantaardige olie
- kipfilets (1 enkele per persoon) in reepjes gesneden
- 2 blikken tomatenblokjes
- 1 kl kurkuma
- 1/2 kl gemalen koriander
- 4 groene kardemom peultjes
- 1/2 portie currypasta
- 250 ml gewone yoghurt (liefst volle anders gaat het schiften)

Bak de kippenreepjes in de ghee of olie tot ze helemaal wit zien. Haal ze uit de pan. Doe er nu alle kruiden en de currypasta in. Roer goed en laat zo'n minuutje bakken. Doe nu de tomatenblokjes erbij. Ook de kip mag terug in de pan. Laat zo'n 20 minuutjes sudderen op een matig vuurtje. Doe er net voor het serveren de yoghurt bij. Goed roeren, nog eventueel een beetje bijkruiden en da's alles.

Smakelijk!

5 opmerkingen:

  1. Kaneel, die doe ik er ook nog bij, en chillies, hoeveelheid afhankelijk van hoe spicy je de curry wenst. Nu gebruiken de Indiers niet de grote hoeveelheid chillies die ze in het VK gebruiken, (veralgemeend)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In noordelijk Indië niet nee, maar in het zuiden is het vaak echt wel pikant. Maar in de VK doen ze er graag nog een schepje bovenop, want da's lekker stoer. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Indische curry eten, maakt mij altijd extra goed geluimd.:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Da's echt comfortfood! Morgen is het Chicken Dhansak op de blog. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mmm, Indisch is zo lekker! Ik heb deze week nog een curry gemaakt, en dan met rijst met safraan en naanbrood! Genieten!

    BeantwoordenVerwijderen