zondag 27 februari 2011

Iedereen heeft recht op een 2de kans... ook deze koekjes.

Ik had deze week koekjes gebakken, en eigenlijk vond ik ze niet zo bijzonder. Dus had ik ze weggezet in de koelkast en ze stomweg vergeten. Ik wou ze eerlijk gezegd aan de kippetjes voeren, maar dan proefde ik er nog eens van, en ja hoor... ze waren subliem.

Gewoon door ze een dag en een nacht te laten liggen. Ik had twee smaakjes als vulling, met elk hun... hoe zullen we het zeggen... charme? Het recept komt deels uit het nieuwe kookboek van Donna Hay.

almond kisses
(*) met amandelvulling


4 eieren
225 g suiker
1 snufje zout
1 eetlepel vanille-extract
150 g zelfrijzende bloem


Klop met een elektrische mixer (of beter nog met een keukenrobot) de suiker met de eieren tot een dik en luchtig beslag dat minstens verdrievoudigd is in volume. Dit kan zo'n 8 minuten duren. Roer er het vanille-extract onder en zeef er in 3 keer de bloem over en vouw onder.

Leg boterpapier op je bakpla(a)t(en) en doe telkens een koffielepel deeg op het papier. Niet meer want de koekjes worden vrij groot. Hou ook redelijk wat afstand tussen de verschillende deeghoopjes. Bak ze in 5 à 8 minuutjes goudbruin in een voorverwarmde oven op 180°.


Je kan hier eigenlijk al stoppen als je wil. De koekjes zijn heel lekker zo, want het zijn eigenlijk eierkoekjes. En ook niet al te vet, dus zsazsazsu, laat je maar eens gaan.


sweet kisses



Wil je toch met vulling? Ik heb 2 varianten bedacht...

Amandelvulling

2 dl room
2-3 druppels amandelessence
1 soeplepel bloemsuiker
2 à 3 eetlepels amandelschilfers


Doe de schilfers in een pannetje en zet op het vuur. Roer af en toe en als ze beginnen te bruinen, zet je het vuur af.

Klop ondertussen de slagroom met de bloemsuiker stijf en voeg er op het allerlaatste de amandelessence toe. Doe de vulling in een spuitzak en spuit de vulling op de platte kant van het koekje en leg er een tweede koekje op. Als je geen spuitzak hebt, met een lepel gaat ook... Rol de koekjes in de geroosterde amandelen en klaar.

Aardbeienvulling

1 kopje (diepvries)aardbeien
2 dl room
1 eetlepel bloemsuiker

Ontdooi de diepvriesaardbeien en doe ze in een kommetje en mix ze tot je een papje bekomt (met de blender gaat het nog vlotter. Klop de room met de poedersuiker stijf en voeg er op het allerlaatste het aarbeipapje aan toe. Vul de koekjes met een spuitzak of lepel.

De koekjes zijn heel zacht, en 's anderendaags waren ze heerlijk!

Bewaar ze altijd in de koelkast, dat moet je trouwens altijd doen met slagroom. Zelfs als het koud is, of vochtig, of warm... slagroom moet altijd in de koelkast.

11 opmerkingen:

  1. de laatste kruimels van die industriele (trema kapot) hoeveelheid brownie zijn net op en nu zet je mij alweer aan tot zondigen met dit overheerlijke recept ! 'k Heb nog frambozen in de diepvries, dus ik nog een variantje bedenken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ohhh dat zie er heel lekker uit !!!
    Ik ga het zeker is proberen in de vakantie :-)

    Groetjes
    Eline DM*

    Ps: ben jij van beroep fotografe

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben beginnend amateur. ;-) Maar mocht ik er mijn beroep van kunnen maken, ik zou geen neen zeggen. ;-)
    Ik ben freelance copywriter van beroep.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. 'beginnend amateur'!!!!???? Ooooooooooh (=uitroep van bewondering en ongeloof). Je hebt het fotograferen duidelijk 'in de vingers' of moet ik zeggen 'in het oog'!!!!! Duidelijk toch iets meer dan 'beginnend' zou ik zo zeggen! Doe zo voort! Lieve groet, Hilde

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En toch is het zo. Met fotografie in het algemeen ben ik in januari 2010 begonnen. Heb dan van januari tot eind mei kunnen fotograferen, ben dan gevallen en ik heb de draad pas terug eind november kunnen oppikken. En van bij het begin van deze blog (4 december 2010) doe ik aan foodfotografie. That's it.
    Ik heb wel een tiental lessen gevolgd in het CVO, maar zoveel had ik daar niet aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Daarvoor nam ik nooit foto's, ook niet tijdens vakanties of zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Amai, wat goed zeg, ik studeer fotografie in het pcvo oudenaarde (oost-vlaanderen, belgie)
    zit nu in mijn 3de jaar van de 4, en vindt dat ik precies niks kan in vergelijking met u.
    Zo geen tips?

    Groetjes
    Eline DM*

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Tips? Ja hoor: oefenen oefenen oefenen... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oh ja, en bekijk jouw foto's altijd alsof je jouw klant bent.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ge zijt een echt natuurtalent! Ge hebt het of ge hebt het niet hé! leuk te mogen meegenieten van jouw plaatjes!

    BeantwoordenVerwijderen