donderdag 29 maart 2012

Eindelijk! Ze zijn er!

Witte asperges, da's nu een van de weinige dingen waar ik echt naar kan verlangen. Dat en verse aardbeitjes uit de tuin. Hmmmm... voor mij staan witte asperges gelijk aan de lente. Mooi, delicaat, fris. Zalig! Ik heb een kleine variant gemaakt op de klassieke asperges à la flamande. Met een gepocheerd eitje en een citrus-peterselie olie.



white asparagus with a poached egg


Wat heb je nodig?

5-6 witte asperges per persoon
1 bosje peterselie
1 ei (kakelvers) per persoon
rasp van 1 bio citroen
olijfolie
peper en zout


Hak de peterselie heel fijn en doe er olijfolie bij tot je een mooie lopende saus hebt, roer er de rasp van 1 citroen onder en kruid met peper en zout. Zet opzij.

Was eerst de asperges en schil ze dan, snij de onderste drie centimeter van de asperges. Hou de schillen bij. Zet een pot op met ruim water, doe er zout bij. Doe er de asperges én de schillen in en laat de asperges koken tot ze beetgaar zijn. Laat ze uitlekken.

Zet een pot op met water en een flinke scheut azijn. Breek 1 ei in een kommetje. Als het water kookt, roer met een cirkelvormige beweging in het water. Neem het kommetje en laat voorzichtig het ei in het centrum van het draaiende water glijden. Je zal zien dat het ei (als het niet te oud is tenminste) mooi compact blijft. Laat een drietal minuutjes koken. Schep het eitje er met een schuimspaan uit en leg op een propere handdoek.

Dresseer de asperges op het bord, doe er wat peterselie-olie over en leg er voorzichtig een eitje op.

Smakelijk!

10 opmerkingen:

  1. mmmmm, het water komt me in de mond! wat een smakelijke foto...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben gisteren de traditionele versie gegeten, maar deze probeer ik binnenkrot zeker eens!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik lust geen asperges maar krijg zowaar honger bij het zien van je foto!

      Verwijderen
  3. oooh asperges, daar snak ik al lang naar. Dat, en walnoten (en ja, verse aardbeitjes uit den hof). Het paradijs! Mijn mama slaat jaarlijks haar voorraad asperges in en verwent ons dan de hele winter lang met aspergesoep. Als ik al ambitieus ben, dan wel om ooit ook zo'n goeie huisvrouw te worden!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ooooooh asperges!!!
    wij hebben er ondertussen ook al van gegeten maar ze zijn nog zo duur ...
    Op zijn vlaams met ei, boter en peterselie mmmmmmmmm en dan nieuwe aardappeltjes erbij die ge dan zo in die botersaus prakt mjamjam ...
    Doeme hé, we hebben deze week al asperges gehad lol

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat ziet er lekker uit, zo met dat ei dat nog wat loopt. Mmmmm ik ben al aan het watertanden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ziet er heerlijk uit! Je tafel vind ik ook erg mooi Ann!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mmm, asperges ! Jaja, ze komen hier elk jaar ook verschillende keren op het bord !

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heb het net gemaakt zag er uit als de foto, alles was vers, maar vond het nogal flets, neutraal van smaak. Ik ben nu wel geen regelmatige asperge eter.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Peter, ik begrijp je opmerking volkomen. Asperges en eieren zijn sowieso nogal delicaat van smaak. Ik hou daarvan, mijn vader bijvoorbeeld vindt dat maar niets. Hij neemt altijd asperges met gerookte zalm. Dus een plakje gerookte zalm gaat perfect bij dit gerecht.

    Een andere optie is ovengebakken gerookte ham erbij serveren. Hoe doe je dat? Je vet een bakplaat lichtjes in met olijfolie en je legt daar een aantal plakken gerookte ham op (type Parma of de goedkopere versie - maar moet wel dun gesneden zijn). Je zet dit 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180°. De ham wordt dan lekker krokant en het zouterige wordt mooi opgevangen door het gepocheerd eitje.

    BeantwoordenVerwijderen