maandag 5 maart 2012

Metseltaart met een hoek af.

Dit moet toch wel het allergemakkelijkste recept op deze blog zijn. Maar 't is toch een heel klein beetje anders dan anders. Want ik heb twee soorten vulling gebruikt: crème au beurre én speculoospasta (de crunchy - maar de andere gaat ook hoor). Ach, herinneringen, nostalgie... heerlijk.


metseltaart met een hoek af


Wat heb je nodig?

1 pak petit beurre koekjes
200 g zachte boter** (ongezouten - op kamertemperatuur)
1/2 pot speculoospasta
75 g bloemsuiker (of naar smaak)
1 kop sterke koffie* (ik heb die gezet met 3 el oploskoffie)
hagelslag ter versiering


Roer de boter samen met de suiker romig. Voeg er eetlepel per eetlepel de koffie bij en roer voorzichtig tot het volledig is opgenomen. In het begin lijkt het alsof de boter de koffie niet opneemt, maar blijf roeren en dan lukt het wel. Voeg koffie bij tot je de gewenste smaak hebt.

Dop 4 koekjes aan één kant in de overgebleven koffie (desnoods maak je er nog wat bij) en leg met de droge kant naar beneden op het presenteerschaaltje. Smeer er een deel van de koffieboter (crème au beurre) op. Dop nu 4 koekjes aan beide zijden in de koffie en bouw een tweede laag. Smeer hierop de speculoospasta, ga verder met de koekjes, opnieuw de koffieboter, koekjes, nog eens speculoospasta, koekjes en eindig met de rest van de koffieboter.

Besprenkel de metseltaart met de hagelslag. Laat een nachtje rusten in de koelkast.


metseltaart stuk


(*) Je kan de koffie in de boter altijd vervangen door chocolademelk en de koekjes zelf doppen in melk. Voor mensen zonder kindjes kun je altijd wat koffielikeur aan de koffie toevoegen (Tia Maria, Sambucca con caffè, Amaretto, enz.).

(**) Wil je een lichtere vulling, dan kun je misschien de vulling van deze taart gebruiken. Heb het zelf niet geprobeerd, maar ik denk wel dat het lekker is.


Have fun!

9 opmerkingen:

 1. Dat ziet er zo verfijnd uit bij u!
  Wat een nostalgie, njammie! Herinner me wel altijd dat dat 'zware kost' was.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 1ste middelbaar, vso, technische opleiding vrouwelijk ... heette dat toen ... zalige nostalgie !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons was dat "vrouwelijke activiteiten" of zoiets. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "goe bij goe, da kan ni slecht zijn", zeggen we hier thuis. Ik zal de speculoosversie zeker eens proberen. Of eens afwisselen door een laagje koekjes te vervangen door echte speculaas. Kan ook niet slecht zijn, denk ik dan...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ooh, pure nostalgie ! Mijn marraine/grootmoeder maakte die vroeger ook, wel alleen met crème au beure, en die werd zelfs aan de zijkanten ook nog eens mooi dichtgesmetseld ... Zalig ! Mmm, en die petit beurrekes die dan zo zacht geworden zijn van in de koffie te soppen en met die crème au beurre er dan op ...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. voor als je eens niet op de lijn moet letten! ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, dat wordt hier ook gemaakt,maar wij wisselen een laag petit beurre koekjes af met een laag lange vingers. En ook de zijkanten worden besmeerd, kwestie van nog meer calorieën binnen te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb de traditionele pas gemaakt (zie mijn blog), de kindjes vonden de koffie niet zo lekker, volgende keer maak ik hem met warme chocolademelk!

  BeantwoordenVerwijderen