Maar dan echt vederlicht. Niet te doen. Massa's smaak ook. Er kruipt tijd en behoorlijk wat ingrediënten in, maar 't is ideaal voor een verjaardagstaart of voor iemand die op de lijn moet letten. Ik heb er walnoten van bij mijn ouders gebruikt en 't was echt subliem. Dit recept komt van BBC Good Food, maar is wat aangepast.
Wat moet daar allemaal in?
1 el + 1 kl oploskoffie (de korrels)
225 g zelfrijzende bloem
1 kl bakpoeder
85 g rietsuiker
50 g lichtbruine suiker (kinnekes suiker)
50 g amandelpoeder
25 g fijngehakte walnoten
2 eieren (losgeklopt)
250 g yoghurt
75 ml walnotenolie
Voor de vulling
2 el rietsuiker
2 kl oploskoffie (de korrels)
150 g mascarpone
150 g platte kaas (kwark)
1 el bloemsuiker
1 kl vanille extract (of 1 zakje vanillesuiker)
Voor de icing
140 g bloemsuiker
1 kl oploskoffie (de korrels)
1 el fijngehakte walnoten
Laten we beginnen met de cake. Beboter en bestuif een springvorm van 20 cm doorsnede met bloem. Meng de koffiekorrels met 2 el warm water en zet weg. Doe de bloem in een grote kom. Roer er het bakpoeder, de suikers, gemalen amandelen en walnoten onder. Zorg dat alles goed gemengd is. Wrijf eventuele klonters kapot met je vingers. Maak een kuil in het midden.
Klop de eieren los en giet ze in de kuil, samen met de olie, yoghurt en opgeloste koffie. Roer het beslag met een houten lepel tot het mooi egaal is. Giet het in de vorm en bak gedurende 45 minuutjes in een voorverwarmde oven op 170 graden. Check met een satéprikker of de cake gaar is.
Haal uit de oven en laat de cake gedurende een dikke vijf minuten afkoelen in de vorm. Haal hem er vervolgens voorzichtig uit en laat op een rek afkoelen.
De vulling:
Doe de suiker en de koffie in een klein steelpannetje samen met 3 eetlepels water. Warm al roerend op en laat 2-3 minuutjes stevig doorkoken tot je een siroop krijgt. Giet ze uit in een hittebestendig kommetje en laat afkoelen.
Roer de mascarpone en de plattekaas (kwark), bloemsuiker en vanille tot je een egaal beslag hebt. Roer er de volledig afgekoelde koffiesiroop onder en zet eventjes weg.
De icing:
Zeef de bloemsuiker in een kommetje. Meng de koffie met 1 eetlepel warm water en roer onder de bloemsuiker. Voeg er nog 1 à 2 koffielepeltjes water onder en roer tot je een dik, smeerbaar beslag hebt.
Het samenstellen van de taart:
Snij de taart voorzichtig in drie plakken. Besmeer 1 plak met de helft van de vulling en leg er een 2de plak op. Besmeer met de rest van de vulling en werk af met de derde en laatste plak. Smeer op de bovenste plak de icing uit en bestrooi met 1 eetlepel fijngehakte walnoten.
Echt lekker jong!
Edit:
Voor de mensen die weinig tijd hebben, maar toch willen genieten: Laat anders de icing vallen en smeer de vulling op de buitenkant van de cake. Dan moet je hem ook niet in laagjes snijden.
Laat ik nu net een koffiemadam zijn en een geweldige notenboom in mijn tuin hebben, perfect dus!
BeantwoordenVerwijderenEén deze dagen probeer ik ze eens uit.
Teveel werk op dit moment voor mij maar ik ga het onthouden want het is een echte feesttaart. En weer zo mooi in beeld gebracht!
BeantwoordenVerwijderenZiet er lekker uit en goed gevuld;)
BeantwoordenVerwijderenIk heb onlangs de notencake van Jeroen Meus gemaakt, maar die was echt loodzwaar ... Geen fan, dus. Fijn dat ik hier een lichter alternatief gevonden heb. Is het de olie die het vershil maakt? Ik ga het recept zeker uitproberen!
BeantwoordenVerwijderenJa de combinatie van de walnoten olie en de yoghurt. Ze is echt heel licht. Normaal gezien wordt daar ook een soort van crème au beurre tussengesmeerd, maar de plattekaas is een heel licht alternatief.
BeantwoordenVerwijderenDivinely delicious and beautiful.
BeantwoordenVerwijderenstikjaloers op die mensen die dat allemaal mogen proeven ! Schitterend foto !
BeantwoordenVerwijderenZelfrijzende bloem én bakpoeder? Zou één van de twee ook lukken, denk je?
BeantwoordenVerwijderenGeen idee, 't maakt het wel extra luchtig.
BeantwoordenVerwijderenDat ziet er heerlijk uit, maar echt echt héééérlijk uit !
BeantwoordenVerwijderenEen bezoeker is hier al aan 't vierde stuk bezig, dus zwaar kan het niet zijn. ;-)
BeantwoordenVerwijderenJongens toch dat ziet er heerlijk uit! Moet ik echt eens proberen. Met glutenvrije bloem krijg ik het waarschijnlijk bijlange niet zo luchtig, maar het is zeker een poging waard!
BeantwoordenVerwijderenWat ziet die taart er lekker uit.. en prachtige fotootjes ook!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes
Marian
Wauw die ziet er prachtig uit! Gebruik je volle, halfvolle of magere plattekaas en yoghurt? Of maakt dat niet uit?
BeantwoordenVerwijderenMeestal gebruik ik volle, zeker voor de plattekaas.
BeantwoordenVerwijderen