woensdag 24 juli 2013

Zalige courgettepasta uit Abruzzo.

Ik heb deze pasta al een paar keer gemaakt sedert ik terug ben uit Italië. Het is een typisch streekgerecht, ideaal om mezelf heel eventjes weer naar ginder terug te transporteren. Al is het maar voor 20 minuutjes.

Als er 2 dingen kenmerkend zijn voor deze streek dan is het wel: traag en eenvoudig. Alles wordt daar heel erg traag gegaard én er wordt met weinig ingrediënten gewerkt. Een van de redenen waarom ze alles traag laten garen (zeker de groenten) is omdat de olijfolie dan niet té warm wordt en zo niet giftig kan worden. Giftig is misschien een groot woord, maar olijfolie op lage temperatuur is gewoon veel gezonder. Fin, 't is tijd om eraan te beginnen!


courgette pasta

Wat heb je nodig? 

enkele draadjes saffraan (optioneel)*
4 el olijfolie
3-4 teentjes look
2 courgettes (ik heb 1 gele en 1 groene genomen)
3 lente-uitjes
2 el fijngehakte dille
2 eierdooiers
peper en zout

Pasta


Doe de saffraandraadjes in een droge pan en warm op, wanneer de saffraan begint te ruiken mag je ze in een potje doen. Zet weg.

Snijd de courgette in flinterdunne plakjes (1 mm) met een mandoline of in een keukenrobot.

Pel de look en druk plat met een groot mes.

Doe de olijfolie in de pan en leg er de look in. Laat op een heel matig vuur sudderen tot de look glazig ziet (zeker 8 minuten).

De courgettes mogen nu bij de look. Meng goed en laat onder een deksel garen gedurende 20 minuten. Roer af en toe.

Kook ondertussen de pasta in flink gezouten water volgens de instructies op de verpakking.

Snijd de lente-uitjes fijn en doe samen met de dille bij de courgettes.

Doe de eierdooiers in een kommetje en klop los met een kloppertje samen met de saffraan. Doe 1 sauslepel van het pastakookvocht bij de eierdooier  en klop goed, doe er een tweede sauslepel bij terwijl je blijft kloppen. Nog een derde en 't is klaar.

Haal de courgettes van het vuur en roer er de eierdooiers onder. Goed mengen. Kruid met peper en zout.

Giet de pasta af en doe meteen bij de courgettes. Opnieuw goed mengen.

Serveer meteen.


Smakelijk!


Ann

*Saffraan is het rode goud van de Abruzzen. De saffraan wordt gekweekt in en rond het dorpje Navelli op zo'n 30 km van L'Aquila. Ik ben er zelf niet geweest, maar de volgende keer ga ik zeker. Een fan van saffraan ga ik nooit worden, maar hier past het wonderwel bij, dus als je het in huis hebt zeker gebruiken.

Recept komt deels van Catherine.

** op de foto zie je ook nog wat fijngesneden courgettebloem. Da's gewoon voor de sier zenne. :)

8 opmerkingen:

  1. Mmmm. Ziet er zeer lekker uit. Misschien maak ik dat weleens vandaag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er lekker uit! Maar 1 vraagje: zijn die eierdooiers uiteindelijk "gaar" door mengen met dat kookwater of niet? Ik ben namelijk zwanger dus beetje opletten geblazen... Zoals met de eierdooier bij de carbonara die wel door de andere warme ingredienten gemengd wordt maar zelf niet echt gegaard wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kijk al uit naar de workshop in Augustus als ik je mooie foto's zie :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mmm klinkt goed. Zet ik voor morgen op het menu!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ziet er mooi en lekker uit! Je kan het al bijna proeven, gewoon door naar de foto te kijken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. staat vandaag op het menu!! ik hoop wel dat de zon hiermee terug komt..............

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb het gisteren gemaakt, inderdaad zalig. Dus... ik maak het vanavond weer! En ik ben verliefd op de Abruzzen. Als je in de herfst gaat, weet je niet wat je ziet.

    Smakelijk,
    Daniëla

    BeantwoordenVerwijderen