zaterdag 25 december 2010

Gebakken sla 'Little Gem'

Als je houdt van gestoofd witloof (of eigenlijk helemaal niet) dan moet je dit eens proberen. Het lijkt een beetje op witloof maar dan een pak minder bitter. Voor dit gerecht gebruik je de slasoort 'Little Gem'. Deze kan je het hele jaar door in Delhaize vinden. Ze zijn meestal verpakt per vier. Gebruik 2 slakropjes per persoon.


little gem


Hoe maak je het?

Voor 4 personen:

8 slakropjes 'Little Gem'
200 ml gevogelte fond of bouillon
1/4 glas witte wijn
1 eetlepel olijfolie
50 g boter in blokjes
1 kl tijm
peper en zout

Doe de olijfolie in een antikleefpan en laat goed heet worden. Was de sla en snij voorzichtig de onderkant af maar zorg dat de buitenste blaadjes er niet afvallen. Snij de kropjes in 2. Leg de slakropjes met de snijkant naar beneden in de gloeiend hete olijfolie. Laat 2 minuutjes op een matig hoog vuur bakken. Maar draai de kropjes niet om! De onderste blaadjes gaan mooi bruin zien en da's de bedoeling. Zij zullen voor een mooie gekarameliseerde smaak zorgen.

Doe na 2 minuutjes de fond/bouillon en de wijn bij de kropjes alsook de blokjes boter. Kruid met peper, zout en de tijm. Dek de kropjes af met boterpapier en laat 8 minuutjes op een zacht vuurtje verder garen. Ook hier mag je de kropjes niet draaien (geen enkele keer eigenlijk).

Zijn de kropjes gaar dan mag je het vuur afzetten en de kropjes nog 5 minuutjes laten rusten. De bouillon moet zo goed als verdwenen zijn.

Deze sla is heerlijk bij gebraad, kip maar ook bij vis.


Veel succes!

1 opmerking: