vrijdag 24 december 2010

Zalmlasagne met tomatencoulis en basilicumvelouté

Deze lasagne heb ik al verschillende keren klaargemaakt en 't is echt een pareltje. Er is wel een beetje werk aan, maar ik vind het zeker de moeite waard. De smaken zijn zo puur, zo delicaat. Je kan er alleen maar mee scoren.

lasagne
(*)


Hoe maak je het?


4 lasagnevellen per persoon (liefst verse, die moet je niet voorkoken)
1 zak spinazieblaadjes
100 g verse zalm in sneetjes per persoon (geen gerookte)**
1/2 tros basilicumblaadjes
4 mooie grote tomaten
2 sjalotten
100 ml witte wijn
50 ml noilly prat of vermouth
1 eetlepel suiker
1 eetlepel olijfolie
peper, zout, nootmuskaat
50 g bloem
60 g boter
200 ml visfond
150 ml room
sap van een 1/2 citroen
geraspte kaas


Snij de sjalotten fijn en doe ze samen met de wijn en de noilly prat in een steelpannetje en laat een minuutje of twee koken. Doe dit in een blender samen met de basilicumblaadjes en mix. Zeef het mengsel en vang het sap op.

Maak nu een roux van de boter en de bloem en doe er vervolgens visfond bij. Voeg er het citroensap bij en het basilicumsap. Klop de room op tot mayonaisedikte en doe ook bij de saus. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. De opgeklopte room zorgt ervoor dat de saus heel licht en fluweelzacht wordt.

Ontdoe de tomaten van hun schil en verwijder de zaadjes. Snij de tomaten in kleine stukjes. Doe de olijfolie in een steelpannetje en warm de tomaten samen met de eetlepel suiker op, maar zorg dat het niet gaat koken. Kruid ook hier met peper en zout.

Neem de lasagneschaaltjes (ik gebruik altijd eenpersoonsschaaltjes). Leg op de bodem een lasagnevelletje. Doe hierop wat tomatencoulis en bedek met spinazieblaadjes. Leg opnieuw een lasagnevelletje en doe hierop de zalmsneetjes. Bedek opnieuw met een laagje lasagne en doe er opnieuw tomatencoulis en spinazie op. Dek af met een lasagnevelletje en overgiet met de veloutésaus.

Bestrooi de lasagne met wat geraspte kaas. Zet de lasagne gedurende minstens 20 minuutjes in een voorverwarmde oven op 200°. Prik eens in de lasagne met een mes en als het mes warm is, is de lasagne klaar.


Smakelijk!

** Ik neem altijd de zalm voor carpaccio, die is al fijn gesneden.

(*) de foto is zopas genomen, de lasagne moet wel nog in de oven. ;-)En zo hebben we hem opgegeten. En 't was subliem!

salmon lasagne with tomato coulis and basil velouté

Geen opmerkingen:

Een reactie posten