donderdag 16 juni 2011

Kookboeken in de kijker: Plenty en Gizzi's Keukenmagie

Het kwam eigenlijk door Open den Buiten dat ik nog eens herinnerd werd aan Plenty, het schitterende kookboek van Yotam Ottolenghi. Ik wou dit al langer kopen, maar ik was het eerlijk gezegd een beetje vergeten. Gisteren dus moest ik in de boekhandel zijn en daar hadden ze nog één exemplaar van Plenty. Ik heb meteen ook Gizzi's Keukenmagie meegegritst, want ik wou wel eens weten of die buzz wel de moeite waard was.plenty cover


Laat ons beginnen met Plenty. Wat een kookboek zeg! En wat een man! Die barst gewoon van de ideeën. En dat voel je. Hij is geen vegetariër, maar zijn liefde voor groenten, peulvruchten, granen is groot. Heel groot. En zoals de titel het aangeeft, heeft hij Plenty inspiratie om lekkere dingen te maken. De inhoudstabel is ingedeeld volgens soort: wortelgroenten, uien, paddestoelen, courgetten en pompoenen, paprika's en chilipepers, kolen, aubergines, tomaten, bladgroenten, groene groenten, peulvruchten, granen, pasta-polenta-couscous, vruchten en kaas. Wat echt handig is, zeker als je meedoet aan die biozakdinges.

Ik weet niet wat het is met dit kookboek, maar je wil meteen beginnen koken, en da's altijd een goed teken. De fotografie is sober, maar zeer goed en zo heb ik het graag.


plenty binnen


Dit boek is een absolute aanrader. Zeker weten!En dan Gizzi Erskine's kookboek.


cookbook reviews


Charmant, zo kan ik het beste omschrijven. Het is vooral een kookboek voor de jonge kok met weinig of geen ervaring. Wat ik goed vind aan dit boek is dat het boordevol kooktips staat. Bijvoorbeeld wat je moet doen als je saus te zoet, te zuur of te zout is. Dat soort praktische dingen dus. De recepten zijn niet altijd eenvoudig, maar ze loodst er je goed doorheen vind ik. Misschien soms wat veel ingrediënten, maar kom we mogen niet klagen. Eén ding wil ik absoluut maken en da's de Afgaanse kip met yoghurt.

Het enige "negatieve" aspect is misschien wel de indeling, want die is nogal bizar vind ik. Ook klopt de vertaling volgens mij niet helemaal. Bijvoorbeeld staat er "pollepels: om te mengen en te roeren". Vreemd, ik gebruik daarvoor voornamelijk houten lepels.

Edit: ik leer elke dag iets bij: onder pollepels wordt ook houten lepels verstaan. ;-)

Die Gizzi zelf, spreekt me niet zo aan. Ze wordt zo een beetje gepromoot als de nieuwe Nigella. Maar dat doen ze met elke vrouw die een kookboek uitbrengt, denk ik zo.


gizzi binnen


Kortom, 't is geen kookboek voor de keukennerds die bezig zijn met espumakes, geleitjes en ander nieuw spul. Maar voor al de rest is het zeker een aanrader.

7 opmerkingen:

 1. Overal waar ik kom hoor ik lovende dingen over Plenty. Misschien moet ik het inderdaad toch eens aanschaffen dan...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. http://nl.wikipedia.org/wiki/Pollepel

  Toch geen foute vertaling... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Diene Yotam Ottodinges daar geilt Mdm Z. ook al op maar zo'n kookboek met tips voor als het misloopt, daar kan ik wel wat mee, dat is meer mijn ding.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Awel, hotelmama, ik denk wel dat het voor jou een opsteker kan zijn. ;-) Wel best eerst eens doorbladeren als je in de boekhandel bent. Alleen jij kan beoordelen waar je wat aan hebt of niet natuurlijk. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor de reviews!
  Ik twijfelde om het laatste boek te kopen, maar ga nu toch even wachten. Er zijn vast betere kookboeken...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb net de ELLE-eten gekocht. Denk dat ik daar vanavond maar eens lekker mee onderuit op de bank ga. Weer even inspiratie opdoen om weer eens wat anders te kokkerellen, want (verrassend)dat komt er niet echt van de laatste tijd...
  groeten Petra

  BeantwoordenVerwijderen