zondag 26 juni 2011

Lichtjes gepocheerde perziken met lavendelsiroop en roze peper

Lavendel en perzik? Een vreemde combinatie? Misschien wel. Maar 't is echt een subliem koppel. En niet alleen visueel.


poached peaches


Roze peper is ook zoiets dat je niet snel associeert met een dessert, maar toch kan het perfect. En geloof me vrij, dit dessert ga je nooit meer vergeten. Want het is toch wel bijzonder. Bijzonder lekker, welteverstaan.


peach lavender ingredientsTrouwens perziken zijn een van de vruchten waar ik elk jaar naar uitkijk. Vroeger hadden mijn ouders zelf perzikbomen staan... van die witte. Zo zalig zoet. Onvergetelijk! En waar is de tijd van de wilde rabarber waar je met een klontje suiker tegen de stam wreef en dan het sap opzoog... maar we dwalen af. Laat ons beginnen aan de lichtjes gepocheerde perziken met lavendelsiroop en gekneusde roze peperkorrels.


perzik

Wat draaien we erin?

4 rijpe perziken
2 el gedroogde lavendel* (onbespoten)
2 el vloeibare honing
75 g rietsuiker (of tot de gewenste zoetheid)
500 ml droge witte wijn
1 ½ el roze peperkorrels (gekneusd)
enkele verse lavendelbloemetjes om te garneren
Breng de wijn aan de kook samen met de honing en lavendel. Doe er de perziken in en laat 1 minuutje meekoken (draai ze regelmatig als ze niet helemaal onder staan). Haal ze met een schuimspaan uit de wijn en laat ze schrikken in koud water.

Laat de wijn tot de helft inkoken. Proef en voeg er rietsuiker bij tot je de gewenste zoetheid bekomt. Zeef de siroop en hou warm.

Ontdoe de perziken van hun vel, ontpit ze en snij ze in schijfjes. Verdeel ze over de borden, lepel er de siroop over en besprenkel met de gekneusde roze peperkorreltjes.

One of a kind!

Smakelijk!

5 opmerkingen:

 1. Wow, dat ziet er fantastisch uit en klinkt belachelijk lekker!
  Ik heb sinds je vorige post met lavendel eens uitgekeken of ik hier ergens een zakje eetbare lavendel kan halen, maar behalve in een provenciaalse mix kom ik ze niet tegen. Heb je misschien een internetadresje voor me?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. http://www.lavendula.be/interests.htm ???

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mmm, ziet er mooi en lekker uit! Ideaal voor wat zomer op je bord…

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor hoeveel personen is dit recept?

  BeantwoordenVerwijderen