maandag 4 juli 2011

Abrikozentaart met een beetje honing en verse tijm.

Dit is een taartje dat ik zelf bedacht heb, helemaal alleen op mijn eigen. ;-) En het heeft twee opties, ofwel maak je de korst zelf, ofwel kies je voor een kant-en-klare versie. De vulling mag je zelf maken. Ik heb gekozen voor verse abrikozen omdat ik er nu eenmaal liggen had, maar je kan ook perziken uit blik gebruiken. Lekker veelzijdig dus. Met nadruk op lekker, dat spreekt.

apricot, almond and thyme tart.


De korst (je mag dit dus skippen en en kant-en-klare zanddeeg gebruiken, ga door naar "vulling")

180 g boter in blokjes gesneden (koud)
250 g bloem (niet zelfrijzend) + extra om te bestuiven
2 el kristalsuiker
4-5 el ijswater

Snij de 180 g boter in blokjes en doe in de keukenmachine samen met de bloem, 2 el kristalsuiker. Pulseer tot je een soort van broodkruim bekomt (je kan dit ook met je handen doen). Voeg het ijswater eraan toe (da's gewoon water met wat blokjes ijs aan toegevoegd) en meng tot er een bal gevormd wordt. Doe in een plastiekfolie of in een zakje en laat 30 minuutjes (45 minuutjes als het warm is buiten) rusten in de koelkast.

Bebloem je werkblad, leg hierop je bol deeg en rol met een deegrol tot je een ronde lap van ongeveer 30 cm doorsnee bekomt. Neem een taartvorm met lage rand en beboter deze grondig. Leg hierin je deeg en snij het overtollige deeg af. Als je ergens een gaatje hebt of zo, neem dan het overtollige deeg en duw het er met je honden erin.


De vulling
150 g zachte boter (kamertemperatuur - of 10 secondjes in de microgolf)
150 g gemalen amandelen
150 g suiker
3 eitjes
5 à 6 abrikozen (ontpit en in schijfjes gesneden)
1 el lopende honing
2-3 takjes verse tijm (+ evt 2 takjes extra voor versiering)


apricots


Klop de zachte boter met de suiker tot de suiker mooi is opgenomen. Doe er een voor een de eitjes bij en klop goed. Wanneer je het gevoel hebt dat de boter begint te schiften, mag je er een lepel amandelen bij doen zodat het beslag weer wat droger wordt. Als de eieren zijn opgenomen mag de rest van de amandelen bij. Goed roeren en dan mag je het beslag in de taartvorm gieten, zorg wel dat je iets minder dan een centimeter onder de rand van de vorm blijft. Doe er nu de schijfjes abrikozen in. Schik ze zoals je zelf wil, willekeurig of in een mooi patroontje.

Bak de taart ongeveer 35 minuutjes in een voorverwarmde oven op 180 graden. Check met een satéprikker of je taart gaar is. Als de prikker er droog uitkomt is ze klaar.

Haal de taart uit de oven en doe er de lopende honing over. Neem de tijm en trek de blaadjes van de steeltjes. Besprenkel hiermee de taart. Laat afkoelen. Als je perziken op siroop gebruikt kan je dit gebruiken ipv de honing.


Een lange uitleg voor een relatief snel en makkelijk taartje (supersnel als je de kant-en-klaar bodem gebruikt). Ideaal om je zomerfruit te verwerken!


Apricot, almond and thyme tart.



Ook een stukje?

7 opmerkingen:

  1. JA, graag een stukje. Het water loopt me in de mond.
    grt, Helmi

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze ga ik ook eens proberen. Was net op zoek naar iets met abrikozen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Moah machtige foto's!! Ik ben geen super fan van abrikozen maar 't ziet er zot goed uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn comment heeft totaal niet te maken met dit frivool abrikozentaartje (dat ik graag zou opsmikkelen), MAAR als mede-Jonathan-Jeremiah-liefhebber deel ik u graag mee dat hij nu donderdag optreedt in Rivierenhof in Deurne! Hier de link: http://www.openluchttheater.be/agenda/event/271. Tot uw dienst!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat wist ik. Maar één keer is voorlopig voldoende (ik ga meestal maar één keer per CD naar een artiest zien). Ik ga morgen naar onze purperen prins kijken. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh, dit ziet er fantastisch uit! Komt binnenkort eens op het weekmenu...

    BeantwoordenVerwijderen