donderdag 21 juli 2011

Zomerse winterkost: polentakoekjes

't Is triestig dezer dagen. De kalender en het weer komen net zo goed overeen als onze politici. Niet dus. De kalender zegt 't is juli, het weer zegt 't is eind oktober. Geen wonder dat iedereen van slag is. Om de pijn wat te verzachten en het leed te vergeten dacht ik aan polentakoekjes.

Ik heb dat voor het eerst gegeten in ... Zanzibar. Doordat daar bijzonder veel Italiaanse toeristen komen, spelen ze daar natuurlijk op in. En polentakoekjes zijn zeer veelzijdig om mee te werken. Je kan ze bakken, grillen... Ik heb er een soort van champignonragout bij geserveerd. 't Was lekker, maar een slaatje in de zon was nog beter geweest.


polenta cakes


Hoe maak je 8 à 10 koekjes?

250 g polenta
1 l water
zout, peper
50 g vers gemalen parmezaan
boter

Bereid de polenta volgens de aanwijzingen op het pak. Soms is deze heel snel klaar, andere soorten duren dan weer langer. Ik had de trage soort. Ik moest de polenta met het gezouten water al roerend aan de kook brengen tot het dikker begon te worden (na zo'n 3-4 minuutjes). Dan moest je het vuur lager zetten en al roerend laten garen. En dat was toch een dikke 20 minuutjes.

Net voor de polenta klaar is, mag je er de parmezaan onder roeren. Stort de polenta uit op een beboterde bakplaat en strijk uit tot je een laag van 1 1/2 cm hebt. Laat 2 uur afkoelen. Neem dan een glas of een uitsteek vorm en steek de koekjes uit zoals hieronder.


polenta


Doe wat boter in een anti-kleefpan en laat goudbruin worden. Bak de polentakoekjes zo'n 2-3 minuutjes aan elke kant totdat ze goudbruin worden.

Deze koekjes gaan overal bij: kip, vis, vegetarisch...


Hoe maak je die "ragout"?

400 g gemengde champignons (die zijn nu volop in het seizoen - jammer genoeg)
1 potje zure room
100 g gezouten spekblokjes
1 sjalot (fijngehakt)
2 teentjes look (fijngehakt)
boter, muskaatnoot, peper en zout

Doe boter in de pan, en bak er de spekblokjes in gaar, doe er de sjalot en look bij en verlaag het vuur wat zodat de look niet kan aanbranden. Doe er na 2 minuutjes de champignons bij. Laat 5-6 minuutjes meestoven. Roer er de zure room onder, laat nog eventjes meebubbelen. Kruiden met peper, zout en muskaatnoot. Smakelijk!

9 opmerkingen:

 1. Volgt het receptje van de champignonragout ook nog want dat ziet er superlekker uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wilde net zeggen: dat recept van die champignonragout, ben ik ook wel nieuwsgierig naar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik maak de polenta met half melk half water en wat bouillon en veel kaas... mmmmmmmmmmmmmm superlekker, maar 't blijft op de billen plakken hé !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ziet er lekker uit, ga ik zeker is proberen die polenta koekjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Merci! Gaat hier zeker eens op het menu staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die koekjes zou ik ook wel eens durven maken! Zien er heerlijk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ziet er een heerlijk bordje uit. zo'n lekkere hap kan zelfs eventjes dat rotweer doen vergeten! ;)

  BeantwoordenVerwijderen