dinsdag 11 juni 2013

Tiramisu, een rekbaar begrip.

Wanneer is tiramisu nog tiramisu? Wat zijn de criteria? Volstaan de aanwezigheid van boudoirs en mascarpone om het een tiramisu te noemen? Niet dat het uitmaakt hoor, want deze tiramisu van Jamie Oliver is echt wel lekker. En anders. Iets meer werk ook, maar je wordt er wel voor beloond. De vin santo vind je niet gemakkelijk, daarom heb ik Samos muscatwijn gekozen, ging perfect. Wapeinsde? Edde goesting in een portie? Wel, dan beginnen we eraan!


jamiestiramisu


Wat heb je nodig voor 6? 

1 doos boudoir koekjes
500 g mascarpone
150 ml sterke koffie (wat gezoet)
150 g zwarte chocolade
30 g boter
3 eieren
100 g suiker
1 onbespoten sinaasappel
vin santo of samos muscat wijn
snufje fleur de sel
snufje gewoon zout
chocoladeschilfers


Smelt de chocolade au bain marie (of in de microgolf) samen met het klontje boter. Doe er het snufje fleur de sel bij en roer goed. Doe er 2 el dessertwijn bij. Zet opzij.

Splits de eitjes. Doe de eierdooiers bij de mascarpone samen met de suiker en een flinke scheut (4 el) van de dessertwijn. Rasp er wat van de schil van de sinaasappel over. Roer goed.

Klop het eiwit stijf met een snufje zout. Vouw voorzichtig onder de mascarpone.

Bedek een schaal met de koekjes en giet er de koffie over. Giet er vervolgens de gesmolten chocolade over. Schep er de mascarpone op en werk af met de chocoladeschilfers en nog wat van de rasp van de sinaasappelschil.

Laat minstens 3 uur (liefst meer) opstijven in de koelkast.

Smakelijk!


Ann



7 opmerkingen:

  1. Mmm mijn favoriete dessert! Heb het nog niet geprobeerd met rasp van een sinaasappelschil, maar chocolade en sinaasappel is een heerlijk duo dus dit zal ook wel heel lekker zijn :-)

    Groetjes
    Cindy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mmmmmmmmmm klinkt héél lekker , nu nog maken dus ...

    Liefs
    Marjo

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Even de vertaling van boudoirs..... Zijn dat wat we in Nederrland noemen, lange vingers?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mogen we hier ook tips geven zonder afbreuk te willen doen aan de chef-kok? Wij nemen altijd speculoos in plaats van boudwarrekes en stiekem vind ik dat lekkerder. Geheel persoonlijk natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh de versie met speculaas is hier ook al de revue gepasseerd, maar in deze versie zou speculoos echt niet lekker zijn. :)

      Verwijderen
  5. Trouwens ooit al eens in Samos geweest? Als je een fan van de Abruzzen bent, zal Samos je helemaal van je sokken blazen

    BeantwoordenVerwijderen