woensdag 30 november 2011

Overheerlijke loempia's met pinda chilisaus

Onverwachts een feestje? Deze ongebakken loempia's stelen moeiteloos de show! Ja, ik moet toegeven, ik heb weer eens mijn favoriete kookboek Spatels en Stiletto's geplunderd. Dat lijkt zo'n stom kookboek, maar verdorie, al alles wat ik eruit gemaakt heb, is een ongelooflijk succes. En ook nu weer. Ze zijn echt supersimpel om te maken, maar overheerlijk. Zeker de moeite waard om zelf eens te proberen.


rolls... the unbaked version


Wat zwieren we erin?
125 g gare rijstnoedels
4 à 5 lente-uitjes, in dunne reepjes gesneden
1/2 rode paprika in dunne reepjes gesneden
50 g sojascheutjes (taugé)
2 el verse munt, fijngehakt
2 kl suiker
3 teentjes knoflook, geperst
sap van 1 limoen
2 kl rijstazijn
1 el vissaus (nam pla)
16 vellen rijstpapier (ongeveer)
250 g gekookte gamba's, gepeld
verse koriander


Voor de chili-pindasaus
10 cl chilisaus
sap van 1 limoen
4 el fijngehakte pindanootjes (gezouten)


Roer voor de saus alle ingrediënten samen in een kommetje en zet in de koelkast.

Meng in een andere kom de rijstnoedels, lente-uitjes, paprika, sojascheutjes, munt, suiker, look, limoensap, rijstazijn en vissaus door elkaar.

Dompel een rijstvel 15 seconden onder in heet water en leg op het werkblad. Breek snij 2 gamba's in twee en leg ze naast elkaar op het midden van het rijstvel. Lepel hierop 1 eetlepel noedelsalade en vouw de onderkant over de vulling. Vouw daarna de buitenkanten naar binnen. Rol strak op en leg op een bord. Doe hetzelfde met de rest van de loempia's en dien op met de dipsaus.

Wedden dat je er niet genoeg zal hebben?

Smakelijk!

dinsdag 29 november 2011

Gevulde paprika's, veggie style.

Waarom zouden wij al het werk doen, terwijl onze oven dat net zo goed kan? Toegegeven, in strijken is mijn oven niet zo denderend mààr koken doet hij als de beste. 't Zijn vandaag dan ook gevulde paprika's met rijst, munt, tomaatjes en nog zo van dat lekkers. Tussen de paprika's heb ik aardappelpartjes gestoken en die zijn mooi gegaard. Zorg wel dat je niet al te harde aardappelen gebruikt, want dan kan het resultaat nogal tegenvallen. Kom, we steken den boel in den oven.

Oh ja, het recept komt uit het Grote Larousse Moestuin Receptenboek.


stuffed paprikas

Wat moet daar allemaal in?

100 g basmatirijst, gekookt
4 paprika's
4 tomaten
1 bosje verse munt
1 bosje platte peterselie
4 el pijnboompitjes geroosterd
4 el rozijnen
6 el olijfolie
1 el suiker
zout en peper


Snij met een scherp mes een kruisje in de onderkant van de tomaten en dompel ze een 20-tal seconden onder in kokend water. Doe ze daarna onmiddellijk in koud water. Je zal ze zo heel makkelijk kunnen pellen. Ontpit de tomaatjes en snij ze in blokjes.

Verwarm de oven voor op 180°.

Maak de paprika's schoon, snij het hoedje eraf, en haal er de zaadlijsten uit. Was de munt en de peterselie, haal er de blaadjes af en hak ze fijn.

Doe de rijst in een grote kom samen met de pijnboompitjes, de tomatenblokjes, de rozijnen, munt en peterselie. Roer goed. Giet er de helft van de olie bij en kruid met peper en zout.

Vul de paprika's met het mengsel en zet er het hoedje weer op. Zet ze in een vuurvaste schotel en vul eventueel de gaten op met aardappelpartjes die je op hun beurt mag kruiden met zout. Besprenkel alles met de rest van de olie en verdeel de suiker over de hoedjes.

Zet 1u30 in de oven.

Da's alles! Ondertussen kun je een boekje lezen, een baddeke pakken... je ziet maar.

maandag 28 november 2011

Een schaamteloos gepikt dessertje...

Maar ja, hoe zou je zelf zijn. Je gaat een workshop vis koken volgen bij een Finse IJslandse (maar ik ben haar naam vergeten) en de topper van de avond bleek toch wel het dessert te zijn zeker. Iets wat bij mij echt zelden het geval is. Als je de foto ziet zou je denken, da's een Eton Mess, maar da's mis... 't Is wel even gemakkelijk, maar als je het mij vraagt duizend keer lekkerder.


A stolen dessert

Wat moet er in voor 4 à 5 porties?

500 g Griekse yoghurt
500 g mascarpone
400 g gemengde bosvruchten (ontdooid)
1 zakje vanillesuiker
2 à 3 meringues


Meng de yoghurt en de mascarpone grondig zodat het een mooi egaal geheel is. Roer er het zakje vanillesuiker eronder. Klop de meringues kapot en verkruimel ze. Roer ze samen met de bosvruchten onder de mascarponemengeling. Maar roer vooral niet teveel zodat je die mooie kleurschakeringen behoudt.

Verdeel over de glazen en geniet. Met volle teugen en lepels.

vrijdag 25 november 2011

Slaatje met zoete aardappel.

Het is een beetje een vreemde combinatie maar ze werkt eigenlijk ongelooflijk goed. Een beetje zoet, een beetje zuur, een beetje bitter... Ik vind het echt zalig. Veel werk is er absoluut niet aan. Ik heb wel mijn zoete aardappelen gestoomd ipv gekookt, want dan vallen ze minder uiteen. Absoluut een aanrader dus. En nu ga ik weer werken want 't is druk.


sweet potato salad


Wat moet daar in (voor 2)?

4 zoete aardappelen
1 kleine rode ui
1 bosje koriander
1 limoen (het sap)
6 el zoete chili saus


Schil de zoete aardappelen en snij ze in plakken van een dikke centimeter. Kook of stoom ze gedurende 10 minuutjes tot ze zacht zijn maar nog niet uiteenvallen.

Hak het uitje enorm fijn en doe in een kom. Hak de koriander grof en doe ook samen met het limoensap bij de ajuin.

Giet de aardappelen af en doe ze bij de rest. Schud er de chilisaus over, meng goed en laat bijvoorkeur een uur of twee staan (als je dat lukt).

Is heel lekker bij een stevige vis.

Smakelijk!

donderdag 24 november 2011

Remmen op vasttapijt...

Kan nogal verraderlijk zijn.





;-)

Ik graaf

en ploeter en wroet naar nieuwe ideetjes. Niet voor de blog, maar voor mijn werk.


lost country


Vandaar dat jullie vandaag op jullie honger moeten zitten.

woensdag 23 november 2011

Alsof het voorbij is - Julian Barnes

Ik heb gisteren geen tijd gehad om te koken, gelukkig had ik nog een boek dat ik nog wou bespreken, maar ik ben verschrikkelijk moe. Te moe om er een uitgebreid boekenverslag van te maken, maar ik doe toch mijn best. Dit boek verdiend eigenlijk veel meer aandacht, want - ik geef het graag toe - het is een absoluut meesterwerk.

Book review julian barnes


Het verhaal wordt verteld door Tony Webster, een gepensioneerde man die in het eerste deel van het boek terugkijkt op zijn verleden. Zijn studententijd, zijn vriendschappen, zijn liefdes. En dan is er het tweede deel dat zich afspeelt in het heden. Op een dag krijgt hij een brief van een notaris waarin hem wordt meegedeeld dat hij 500 euro erft van de moeder van zijn eerste liefje én het dagboek van een jeugdvriend die zelfmoord heeft gepleegd. Die brief dwingt hem om het verleden onder ogen te zien en te beseffen dat zijn herinneringen nogal - op zijn zachtst gezegd - gekleurd zijn. Maar ook dat hij zo bitter weinig van het leven begrepen heeft. Het wordt een pijnlijke terugblik op zijn toch wel gefaalde leven.


Dit dunne boekje heeft mij echt pal achterover geslagen. Het is een verhaaltechnisch meesterwerk én ook de minieme bewoordingen kunnen mij enorm bekoren. Ik hou van zijn eenvoudige, precieze zinsbouw. Zijn creatieve manier om een verhaal te vertellen. En ook zijn alom bekende lijstjes blijven het goed doen.

Ik dacht dat ik dit dunne boekje op een paar uurtjes kon uitlezen, maar ik heb me schromelijk vergist. Ik heb echt van elk woord genoten en ik hoop dat jullie dat ook doen. En dat jullie jezelf ook eens afvragen of je herinneringen wel kloppen.

De moeite dus. En die Bookerprize is echt wel dik verdiend.

dinsdag 22 november 2011

Het "ik word oud" slaatje.

Honderd procent zeker, dat was ik. Duizend procent zeker. Ik had nog een doos couscous staan. Maar neen zenne, nergens te bespeuren. Dan maar quinoa gebruikt voor dit slaatje. En toen ik de doos wou terugzetten, zag ik dat de doos couscous er PAL naast stond. Pfffft. 't Is erg met mij gesteld.

Enfin, 't is dus een couscous quinoaslaatje met feta, granaatappel, pijnboompitjes, munt en koriander. Heel goed. Wreed goed zelfs. En rap klaar. Dat ook.


quinoa with feta and pomegranate

Wat zwieren we erin (voor 2)?

150 g quinoa of couscous (taboulé)
1/2 groenten bouillonblokje
1 granaatappel
75 g pijnboompitjes
200 g feta
1 limoen (sap)
1 klein bosje munt
1 klein bosje koriander


Breng het water voor de quinoa of couscous aan de kook samen met het half bouillonblokje. Bereid met dit water de quinoa of couscous volgens de aanwijzingen op het pak. Eens klaar, doe in een kom en laat volledig afkoelen.

Doe de pijnboompitjes in een droog pannetje en zet op het vuur. Haal van het vuur als de pijnboompitjes beginnen te verkleuren.

Snij de granaatappel middendoor. Klop met een houten lepel de pitjes uit de granaatappel.

Snij de munt en koriander grof en doe samen met de granaatappelpitjes, feta en pijnboompitjes bij de quinoa of couscous. Roer goed. Overgiet met het sap van de limoen.

Perfect om mee te nemen naar het werk.


Zoals ik.


Smakelijk!