woensdag 30 november 2011

Overheerlijke loempia's met pinda chilisaus

Onverwachts een feestje? Deze ongebakken loempia's stelen moeiteloos de show! Ja, ik moet toegeven, ik heb weer eens mijn favoriete kookboek Spatels en Stiletto's geplunderd. Dat lijkt zo'n stom kookboek, maar verdorie, al alles wat ik eruit gemaakt heb, is een ongelooflijk succes. En ook nu weer. Ze zijn echt supersimpel om te maken, maar overheerlijk. Zeker de moeite waard om zelf eens te proberen.


rolls... the unbaked version


Wat zwieren we erin?
125 g gare rijstnoedels
4 à 5 lente-uitjes, in dunne reepjes gesneden
1/2 rode paprika in dunne reepjes gesneden
50 g sojascheutjes (taugé)
2 el verse munt, fijngehakt
2 kl suiker
3 teentjes knoflook, geperst
sap van 1 limoen
2 kl rijstazijn
1 el vissaus (nam pla)
16 vellen rijstpapier (ongeveer)
250 g gekookte gamba's, gepeld
verse koriander


Voor de chili-pindasaus
10 cl chilisaus
sap van 1 limoen
4 el fijngehakte pindanootjes (gezouten)


Roer voor de saus alle ingrediënten samen in een kommetje en zet in de koelkast.

Meng in een andere kom de rijstnoedels, lente-uitjes, paprika, sojascheutjes, munt, suiker, look, limoensap, rijstazijn en vissaus door elkaar.

Dompel een rijstvel 15 seconden onder in heet water en leg op het werkblad. Breek snij 2 gamba's in twee en leg ze naast elkaar op het midden van het rijstvel. Lepel hierop 1 eetlepel noedelsalade en vouw de onderkant over de vulling. Vouw daarna de buitenkanten naar binnen. Rol strak op en leg op een bord. Doe hetzelfde met de rest van de loempia's en dien op met de dipsaus.

Wedden dat je er niet genoeg zal hebben?

Smakelijk!

14 opmerkingen:

  1. al lang op zoek naar een eenvoudig maar lekker recept - bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het boek ook, zal het weer eens te voorschijn halen, want ik heb er nog veel te weinig uit gemaakt. En het is inderdaad een goed boek.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmm dit heb ik ook al eens gemaakt, inderdaad heerlijk! Maar wel een geprul vind ik, maar dat zal wel aan mijn onhandigheid liggen :).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De eerste twee-drie zijn idd wat geprul, maar daarna gaat het prima. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Moeten loempia's niet gefrituurd worden?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beide zijn mogelijk, maar deze zijn veel lekkerder als ze niet gefrituurd zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heerlijk! Vind ze niet-gefrituurd ook veel lekkerder. Ik kreeg ooit de tip er wat avocado (in blokjes) bij te doen: klinkt gek, is super!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zijn dit geen lenterolletjes?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ha neen, want ik heb ze in de herfst gemaakt. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Herfstrolletjes dan ;-)))
    Ik maak regelmatig lenterolletjes (zonder de rijstnoedels, die vind ik te deegachtig) met o.a. van die kleine groene asperges, scampi gemarineerd met een beetje gember, wasabi en sojasaus...
    De velletjes rijstpapier die ik daarvoor gebruik zijn anders dan de vellen voor loempia's. Die heb ik ook in huis, maar nog nooit geprobeerd. Ik denk niet dat die bruikbaar zijn voor lenterolletjes, ze zien er veel dikker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mjam, mjam. Die zijn inderdaad heerlijk. Bij ons thuis zijn de brownies van 'cook with boots' (want ik heb de engelse variant) superfavoriet.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Euhm, zou het kunnen dat de je de chili in de chili-pindasaus vergeten bent?

    BeantwoordenVerwijderen