dinsdag 1 november 2011

Moeder! 't Is appelstrudel!

November is bij ons strudelmaand, vraag me niet waarom zenne. Maar 't was vroeger traditie om na de boekenbeurs ergens een appelstrudel met een bolletje ijs te aan eten. Die boekenbeurs laat ik al jàren links liggen, maar de strudel mocht blijven. Veel werk is er niet aan en moeilijk is het ook al niet. Geweldig hé.


strudel


Wat moet daarin?


1 rol kant-en-klaar bladerdeeg
3 moesappelen
1 harde appel (type braeburn)
1 klontje boter
2 el sinaasappelsap
50 g rozijntjes
1 el honing
2 el bruine suiker
3 el amandelpoeder
1/2 kl kaneel
1 losgeklopt ei met een scheutje water

Afwerking (optioneel):

1 klontje boter (kamertemperatuur)
1 el rietsuiker (of grove kristalsuiker) (optioneel)

Schil de appelen, ontdoe ze van hun klokhuis en snij in blokjes van 2 cm. Zet een grote braadpan op het vuur, smelt er het klontje boter in en bak de appeltjes gedurende 2 minuten. Doe er de bruine suiker, rozijntjes, honing, kaneel en sinaasappelsap bij en laat nog 1 minuutje bakken. Giet de inhoud van de pan in een vergiet en laat uitlekken en afkoelen.

Warm de oven voor op 220°. Neem een bakplaat en ontrol het bladerdeeg en laat het meegeleverde boterpapier onderaan liggen, da's om het aanbakken te vermijden. Neem het geklutste ei en bestrijk de buitenrand van het deeg met het ei (2 cm). Bestrooi 1 helft van het deeg met het amandelpoeder en schep hierop de appelvulling. Vouw de strudel dicht en druk de uiteinden goed aan (je mag het eventueel overvouwen en nog eens aandrukken).

Kerf een paar sneden op de bovenkant van het deeg zodat tijdens het bakken de stoom uit de strudel kan ontsnappen. Bestrijk de bovenkant van het deeg met het geklutst ei. Zet de strudel in de oven gedurende 20 minuutjes.

Haal na 20 minuutjes de strudel eventjes uit de oven, bestrijk met de kamerwarme boter en bestrooi met de grove (riet)suiker. Zet nog eens 5 minuutjes in de oven.

strudel

Geniet ervan!

9 opmerkingen:

 1. Bedankt voor het recept. Elke week probeer ik één van je recepten. Heerlijk zijn ze.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die maakte ik vroeger zo veel. Moet ik beslist nog eens doen!
  Wat breng je alles altijd mooi in beeld. Alleen dat al zorgt ervoor dat we onmiddellijk met je recepten aan de slag willen.
  ;-)
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn oma maakte dat vroeger ook zo vaak. Zij maakte dan nog haar bladerdeeg zelf en dat uitrollen was een plezier om te zien, ze rolde het echt zeer dun uit op een met bloem bestrooide lap stof, als de vulling er dan op lag deed ze een truukje met dat tafelkleed, opwippen ofzo en dan rolde ze dat met die lap stof zo op. Ik zou het niet kunnen nadoen maar vond het altijd fantastisch om te zien.
  Op de agenda voor een van de komende dagen: strüdel maken (maar dan wel met kant en klaar deeg)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh man, da's toch zo lekker hé ...!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kan je dit ook op voorhand klaarmaken?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Definieer eens "op voorhand"... een dag, een week, enkele uren?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. een dag? ah, ik heb het beter gelezen. De vulling kan een dag op voorhand en dan afkoelen en dan kan ik het bakken nog tijdens/na het hoofdgerecht doen. Ik ga het recept eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. I ԁo tгuѕt all the iԁeas yοu have preѕented to yоuг ρost.

  Тhеy are vеry convinсing and will ceгtаinlу wοrk.
  Ѕtill, the posts aгe ѵery ѕhort for noviсeѕ.
  Μаy you ρleаse prоlοng thеm a bit fгom nеxt timе?
  Thank уou for the post.
  Here is my page - www.prweb.com/releases/silkn/sensepilreview/prweb10193901.htm

  BeantwoordenVerwijderen