dinsdag 19 april 2011

De 30 minuten challenge van Jamie Oliver.

Ik heb me deze week het nieuwe kookboek van Jamie Oliver gekocht. "Jamie in 30 minuten" is de titel. Hij stelt een aantal menu's voor die je in een half uurtje kan klaarmaken. Ik dacht, dat moet ik ook eens proberen. Een heel menu koken in 30 minuten, da's toch niet van de poes.

The challenge


Ik ben niet echt van de traagste als het op koken aankomt, dus wou ik wel eens weten of zijn concept ook klopt.


Dit is het menu dat ik gekozen heb om klaar te maken.


The menu


Ziet er lekker uit hé? Na het kiezen van het menu, was het tijd om alle ingrediënten bijeen te schrapen en de potten en pannen klaar te zetten. Ik vond wel dat ik nogal veel ingrediënten nodig had, maar kom. We gaan daar niet over zeuren. Of toch wel. Ik heb een grote keuken, dus dat gaat, plaats genoeg. Maar als ik dit moest doen in een mini-keukentje dan had ik toch wel een probleem om deftig te werken, denk ik.


The ingredients


Alle potten en pannen moesten op voorhand al op het vuur staan en het water moest al koken. Ook de oven mocht al voorverwarmd worden.

Check! Laten we de timer starten!

The challenge


Het eerste wat ik moest doen, was een voorbak ciabatta besprenkelen met olijfolie en 1 koffielepel tijm en in de oven zetten.

Daarna kwam de limoncello triffle. Wat had ik daarvoor nodig?

3 sinaasappels (2 is volgens mij echt wel voldoende)
3/4 dl limoncello
100 g lange vingers
250 g mascarpone
2 volle el bloemsuiker
1 dl halfvolle melk
1 citroen
1 koffielepel vanille extract
1 bakje frambozen (ik heb verse aardbeitjes genomen)
100 g pure chocolade


Pers de sinaasappels en giet het sap in een schaal waarin je de trifle wil opdienen. Voeg er de limoncello aan toe en proef om te zien of alles wat in balans is. Leg een laag vingers op de bodem van de schaal. Doe de mascarpone, de melk, de bloemsuiker in een aparte kom. Rasp er de schil van een hele citroen over. Pers de citroen uit en van de helft van het sap op en giet bij de mascarpone. Doe er het vanille-extract bij en roer tot alles mooi is vermengd. Doe dit mengsel op de lange vingers en strijk mooi uit. Snij de aardbeien in stukjes (of gebruik hele frambozen) en leg dit op de mascarpone. Rasp er de chocolade over en zet weg in de koelkast.

Stop! Wat was de tijd?


Time out


Hoe ziet de limoncello trifle eruit?

Dessert

Lekker begot!


Hoe het verder gaat met mijn 30-minuten avontuur, lees je morgen. Ha ja. Wat had je nu gedacht?

Niet vergeten! Give Away!

boek3

Gratis Verrassend Veggie kookboek. Stuur mij voor 30 april 2011 (middernacht) een mailtje met jouw naam en de vermelding 'verrassend veggie'. Op 1 mei zal een onschuldige hand de winnaar aanduiden.

20 opmerkingen:

 1. ik heb er al verschillende geprobeerd uit dat boek en ik vind dat het heel vlot gaat, dus ik
  ik gok erop dat het je zal lukken ... Hoeveel
  mag ik inzetten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh ik wil die ook. Maar ik wacht toch nog even de challenge hier verder af ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet er al wel zalig uit ben benieuwd of het je gaat lukken....
  Groetjes, Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb tot hiertoe alleen nog maar frustraties over dit boek gelezen waardoor ik nogal afgeschrikt was om het te kopen. Ik ben benieuwd hoe jij het er vanaf brengt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als alles goed gaat is het deze avond ook in mijn bezit. Ik ben wel niet zo geweldig snel in de keuken dus ik heb mij op voorhand al neergelegd bij het feit dat het mij minstens dubbel zo veel tijd gaat kosten. Maar op 1 uur een heel menu afwerken vond ik ook nog mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hawel, ik ben eens benieuwd :)
  Mij zou dat alleszins niet lukken, dat ben ik zeker!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik wou net hetzelfde schrijven als saskia, ik hoor alleen maar boze reacties over dit boek, maar het kan natuurlijk ook aan de mensen in kwestie liggen?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ben ook wel benieuwd!!
  en dat klaarzetten van alles, heeft je dat ook een halfuur gekost?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb zeker geen frustraties ivm dit boek hoor. Verre van... maar ik heb wel opmerkingen, maar die zijn voor morgen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ben benieuwd, mij lukt het in elk geval niet om die menus uit dat boek in een half uur klaar te maken - ook al uitgetest, ben blijkbaar niet zo'n rappe in de keuken!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. zoals je weet heb ik het ook.
  En dit was mijn eerste gerechtje dat ik heb gemaakt... Alleen timing heb ik niet gedaan, ook al niet omdat ik zelf mijn pasta had gemaakt.
  Het is wel lekker hé!
  En supper gerechtje is de spinazietaart! Bij mij een topper.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben heel benieuwd!
  Het ziet er al heel lekker uit (het bolletjesschaaltje minstens evenveel als wat erin zit)...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. da's niet eerlijk , eindigen met een cliffhanger !!!!!

  Als ik die benodigdheden allemaal zie staan is dat bij mij in mijn inieminniekeukentje echt niet mogelijk .
  Maar het klinkt wel lekker allemaal.
  Ik heb ook nog ergens een JO-boek liggen, maar nog nooit gebruikt eigenlijk... Ge doet me goesting krijgen om die nog eens vast te pakken

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Of het nu in 30 minuten gelukt is of niet, zijn recepten zijn toch wel inspirerend en eenvoudig genoeg om er alvast aan te beginnen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Maar dat is hier gewoon een spannende sequel!
  Ik ben écht benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mij in het al 2 keer gelukt en een keer duurde het langer, wat ik wel nodig had was mijn man die voorlas uit het werk van Jamie, want ik moest telkens zoeken waar ik was gebleven de eerste keer en daardoor lukte het niet. De andere 2 keer lukte het wel. Wel vond ik alle keren de salades niet lekker (niet onze smaak). Tot nu toe het broodje biefstuk (gelukt), gevulde cypriotische kip (niet gelukt) en de thaise garnalen curry (makkelijk gelukt) gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Bij mij is het al altijd gelukt, maar dat kan misschien zijn omdat ik op de kokschool gedwongen wordt om ook snel te koken. :=D

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi, bedankt voor het recept! Ik maakte het deze kerst, en het was heerlijk. Ik doe het je niet na in twaalf minuten. Mijn versie vind je hier: http://www.molenweg83.nl/?e=621 Groetjes, marijke

  BeantwoordenVerwijderen