woensdag 27 april 2011

Ouderwetse meringue gebakjes.

Ik heb het wel voor dingen uit den ouden tijd. Wie herinnert zich de soezen in de vorm van een zwaantje nog? Of gewoon goeie ouwe biscuitgebak met slagroom of mokkabeurre? Een van de favorietjes in de familie zijn meringuegebakjes. Ik had deze week advokaat gemaakt en ik had dus heel wat eiwit over. Een prima excuus dus om met pasen mijn familie te verwennen met een meringue.

IMG_7351


Wat heb je nodig voor zes pateekes?

4 eiwitten
250 g + 2 grote eetlepels bloemsuiker
5 dl room
chocoladevlokken (ik heb die van kwatta gebruikt)
aardbeitjes


De meringue

Klop het eiwit met een elektrische klopper stijf en voeg er in drie keer de bloemsuiker aan toe. Wacht totdat de bloemsuiker volledig is opgenomen vooraleer je er de tweede keer bloemsuiker bij doet. Als het eiwit goed stijf is en mooi blinkt, is de meringue klaar.

Neem een spuitzak met een grote mond en vul met het eiwit. Leg bakpapier of een siliconematje op je bakplaat en spuit hierop cirkeltjes van ongeveer 5 cm doorsnede. Zet ze gedurende 90 minuten in een voorverwarmde oven op 100°. Als ze gebakken zijn, mag je ze in de gesloten oven laten afkoelen. Dan worden ze mooi krokant zoals hieronder op de foto.


blog stuff


Eens de meringues volledig afgekoeld zijn, is het tijd voor de volgende stap. Klop de slagroom stijf met de 2 lepels bloemsuiker. Neem opnieuw een spuitzak met een gekartelde kop dit keer en vul de zak met de slagroom.

Neem een meringue en spuit hierop wat slagroom. Leg daarop opnieuw een meringue en zorg dat de platte kant bovenaan ligt. Zoals op de foto hieronder.

blog stuff

Neem een paletmes of een pannenlikker. Neem de meringue in je hand en doe op de zijkant ook wat slagroom. Strijk de slagroom mooi gelijk. Neem een lang potje en doe hierin de chocoladevlokken. Leg er de meringue erin en rol tot de volledige zijkant bedekt is met chocoladevlokken.


blog stuff

Leg de meringue opnieuw op het werkblad en spuit op de bovenkant ook wat slagroom. Neem een aardbei en snij met je mes een aantal sneetjes zonder de aardbei volledig door te snijden.


blog stuff


Druk een beetje op de aardbei zodat alle sneetjes zichtbaar zijn. Leg de aardbei op de meringue.

Doe hetzelfde met de andere meringues en voilà, je heb je eerste echte pateekes gemaakt!


Niet vergeten! Give Away!

boek3

Gratis Verrassend Veggie kookboek. Stuur mij voor 30 april 2011 (middernacht) een mailtje met jouw naam en de vermelding 'verrassend veggie'. Op 1 mei zal een onschuldige hand de winnaar aanduiden.

14 opmerkingen:

 1. Echt, dit roept zooooooveel herinneringen op!
  En dit is zo een fantastisch recept!
  En die foto's!

  Ik ben gelijk nogal enthousiast he :).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ooooh, lekker!
  Kun je me ook vertellen hoe ik daar de mokka of hazelnootvariant mee kan maken? Die zijn hier namelijk verantwoordelijk voor heel wat goede jeugdherinneringen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb die variant nog nooit gezien. Maar om een mokka variant te maken kun je altijd zeer sterke koude koffie bij je slagroom doen. Gewoon lepel per lepel terwijl je goed roert. Daar mag ook wat koffielikeur (baileys, after...) bij. Regelmatig proeven en stoppen wanneer het op smaak is.

  Wat je ook kan doen is wat advokaat in het midden doen. Ook njammie! ;-)


  Voor de hazelnoot zou ik de chocoladeschilfers vervangen door gemalen hazelnoot

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik sluit me gelijk bij Janina's enthousiasme aan.
  da ziet er toch weer zooo lekker uit -nie-te-doen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je zet altijd overheerlijke recepten op dit blog. Ik geniet ook altijd zo van die mooie foto's!!
  Ik denk dat ik het recept ook eens ga maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh heerlijk, merveilleukes heette dat bij ons. Ik koop ze soms nog wel eens als ik er niet kan aan weerstaan maar eigenlijk vind ik zelden een lekkere. Deze ga ik in 't weekend toch eens proberen, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. maar zeg ! gij kunt gedachten lezen of wa !
  Ik was het voorbije weekend van plan meringues te maken ( maar dan alleen ' het schuim ' ) omdat ik zoveel eieren in huis heb.
  Het zou de eerste keer zijn trouwens...
  Ik werd echter zo bedolven onder de patékes en koekskes dat ik dat plan voorlopig had laten varen...
  En nu komt gij met een zalig recept af !
  Moet ik toch echt proberen zenne !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ook gekeken naar goe gebakken ? Ikke eergisteren die zalm met aspergequiche gemaakt ... om de vingers bij af te likken !
  En gij zult ze waarschijnelijk ook afgelikt hebben ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. O nee mijn lievelingsgebakje, nen klassieker maar ik grijp daar altijd naar terug, zou ik eens proberen? Ja natuurlijk, veel te lekker om het niet te proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik had het ook gezien op 'goe gebakken'!
  Misschien een gat in mijn cultuur, maar ik kende het niet! Ziet er lekker uit, maar mierzoet...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. njam njam!!! lijkt fel op mijn vader's lievelingstaartje : een 'merveilleux'! Is dat eigenlijk hetzelfde gebakje? ;)))

  BeantwoordenVerwijderen
 12. 't is ne Merveilleux, maar ik kon toen maar niet op de naam komen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn eiwitschuim is hol vanbinnen en ik heb ze gespoten met een krol. Zou dat problemen opleveren voor de stabiliteit?

  BeantwoordenVerwijderen