donderdag 23 juni 2011

De fabelachtige groene pannenkoekjes van Ottolenghi.

Yotam Ottolenghi. Die man kent er wat van. Van koken bedoel ik, en van smaken combineren. Magistraal. Ik heb deze week 3 gerechten uit zijn boek Plenty klaargemaakt en 't was gewoonweg ongelooflijk lekker. Ik heb gekozen voor de linzensalade met gegrilde aubergine, het komkommerslaatje met gember en de groene pannenkoekjes met limoenboter. Die limoenboter is overheerlijk, en je kan ze perfect gebruiken voor bij vis of kip.



Green pancakes with lime butter (Ottolenghi)



Wat heb je nodig?

Voor de pannenkoekjes (3-4 personen):

250 g spinazie
110 g zelfrijzendbakmeel
1 eetlepel bakpoeder
1 scharrelei
50 g gesmolten boter
1/2 kl zout
1 kl komijn
1 1/2 dl melk
6 middelgrote lente uitjes (100 g) fijngehakt
2 verse groene chilipepers (in dunne ringetjes gesneden)
1 eiwit
olijfolie om te bakken.

Voor de limoenboter:

100 g boter op kamertemperatuur
geraspte schil van 1 onbespoten limoen
1 1/2 el limoensap
1/4 kl zout
1/2 kl witte peper
1 el fijngesneden verse koriander
1/2 teentje look, fijngehakt
1/4 kl chilivlokken of mespuntje cayennepeper


We beginnen eerst met de limoenboter. Doe de boter in een kom en voeg er alle andere ingrediënten bij, meng goed. Neem een vel plastiekfolie doe er de boter in, rol op tot je een worst bekomt en laat deze minstens een half uur (liefst langer) opstijven in de koelkast.


En dan nu de pannenkoekjes. Was de spinazie en doe ze in een pan. Zet op het vuur en laat de spinazie volledig smelten. Giet de spinazie af in een vergiet en laat volledig uitlekken. Wanneer de spinazie koud is, mag je hem uitknijpen met je handen tot het water zo goed als volledig is verdwenen. Hak de spinazie grof en zet opzij.


Neem een grote kom en doe hierin de bloem, het bakpoeder, het ei, de gesmolten boter, zout, komijn, peper en melk. Klop met een garde tot je een mooi glad mengsel bekomt. Nu mogen de lente uitjes, chili's, en spinazie erbij. Roer goed zodat alles mooi en gelijkmatig is verdeeld. Klop in een aparte kom het eiwit op tot je pieken bekomt. Vouw dit eiwit voorzichtig onder het beslag.

Zet een bakpan op het vuur en laat ze goed warm worden. Doe er wat olijfolie in en lepel er per pannenkoekje twee eetlepels beslag in. Je kan in een grote pan zo'n 3 pannenkoekjes per keer bakken.
De pannenkoekjes mogen een doorsnee hebben van maximaal 7 cm. Bak ze aan elke kant zo'n 2 minuutjes tot ze goudbruin zijn. Leg ze op keukenpapier en dek ze af met wat aluminiumfolie zodat ze mooi warm blijven.

Serveer zo'n 3-4 pannenkoekjes per persoon en doe er een plakje limoenboter bovenop.

Wanneer de boter mooi begint te smelten... hmmmmm.... ik mag er niet aan denken of ik krijg er weer zin in... Heerlijk bij een slaatje van ruccola of waterkers.


Morgen volgen de linzen met gegrilde aubergine en de dag daarna de komkommersalade. Tot dan!

7 opmerkingen:

  1. ideaal om de hoop spinazie in de moestuin te verkleinen... eens iets anders dan de spinazietaart. En ook ineens de rucola mag er aan geloven. Joepie. Ik plan dit meteen in mijn weekmenu.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmm... lekker ! Ik maak vaak een soortegelijk receptje, maar ipv spinazie, met geraspte courgette. Serveer ik meestal met gerookte zalm, en een yoghurt/munt sausje.
    Die limoenboter ga ik toch wel eens proberen.
    En je hebt me warm gemaakt voor het boek ook !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een super blogje heb jij toch, echt super mooi!!

    Groetjes
    Eline DM*

    ps: passeer zeker ook is langs mijn blogje, en laat dan gerust wat feedback achter.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh, leuk, hartige pannenkoekjes! En ze zien er nog mooi uit ook! Woopie!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb deze pannenkoekjes dit weekend gemaakt en ze waren overheerlijk! Ik heb wel een vraagje: de koriander en look staan bij de ingrediënten bij de limoenboter maar in het recept gebruik je ze voor in de pannenkoeken? Ik heb ze in de boter gebruikt maar ik neem aan dat het dus niet zo hoort? Dankje!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Juist! Ik ga het meteen aanpassen. Bedankt om het te melden!

      Verwijderen