zaterdag 4 juni 2011

Pluk de kers en maak een clafoutis

... en nog 't een en 't ander. Ik was gisteren aan het rondrijden en ik zag opeens een bordje "kersen" staan. Ik heb die mensen direct een bezoekje gebracht en tien minuten en twee zakken kersen later stond ik weer buiten met een pak inspiratie.


sign


Een van die ideetjes was dus clafoutis, maar dan op mijn manier. Met een sausje bij en 't liefst van al ook nog met zelf gemaakt sorbetijs (maar dat receptje is voor morgen - de sorbet is nog aan 't opstijven).


IMG_4398


Clafoutis, allez, ik zeg altijd cafloutis, vraag me niet waarom, maar dat bekt (of bakt in dit geval) precies beter. Ik ben ook braaf geweest, want ik heb er de min of meer light versie van gemaakt. In veel recepten wordt er van room gesproken, maar daar had ik niet zo'n zin in (lees: ik was te lui om er te gaan halen/lui zijn is toch nog voor iets goed).


clafoutis


Wat heb ik erin gedraaid?

1/2 kilo zwarte kersen (zeer rijp én ontpit)
6x2 kersen (met de 2 steeltjes aan elkaar)
4 eieren (kamertemperatuur)
60 g gemalen amandelen
60 g zelfrijzende bloem (gezeefd)
40 cl melk (of 20 cl melk + 20 cl room)
120 g suiker
1 zakje vanillesuiker
Scheutje rum
snufje zout
Boter om vorm mee in te vetten


cherries


Doe de eieren samen met het snufje zout, de vanillesuiker en de gewone suiker in een kom en klop tot het mengsel bleker begint te zien en begint te dikken. Roer er de bloem en de amandelen onder, de melk (en/of de room) en het scheutje rum (een dopje of zo).

Vet je bakvorm (26 cm) grondig in met boter en doe er de ontpitte kersen in. Giet het deeg erover en zet er de kersjes met de steeltjes in. Zorg dat de steeltjes uit het deeg blijven steken.

Zet de clafoutis gedurende een 45 tal minuutjes in een voorverwarmde oven op 180°. Haal hem eruit als hij mooi goudkleurig ziet en het midden vast aanvoelt. Laat lauw worden en bestrooi met wat bloemsuiker.


Cherry-ginger sauce with pineau des charentes


De saus die ik erbij geef, is een speciaaltje, maar past er heerlijk bij. Het zorgt voor een mooie kruidige toets. De kersen in dit sausje worden niet ontpit omdat ze voor extra smaak zorgen. 't Is misschien wel handig om je mede-eters hiervan op de hoogte te stellen. Tenzij je natuurlijk voor wat sensatie wil zorgen. Zo'n heimlich maneuver is altijd wel een hoogtepunt tijdens een saai etentje.


IMG_4547


Wat heb je nodig?

300 g kersen (zwarte, zeer rijp)
2-3 eetlepels suiker (naar smaak)
1 citroen (sap + geraspte schil)
1/2 stokje kaneel (of mespuntje gemalen)
2 kl geraspte gember
1 scheut pineau des Charentes (of een beetje rum)
4 el water

Doe alles in een steelpannetje en laat gedurende een 8-tal minuutjes pruttelen. Als de saus wat ingedikt (stroperig) is, is ze klaar. Proef en zoet bij indien nodig.

Morgen geef ik ook nog een recept mee voor lychee sorbetijs. De combinatie met de clafoutis en de saus is werkelijk fenomenaal. Echt super. Maar zoals je op de foto ziet, de sorbet is nog wat slappekes.


IMG_4621

2 opmerkingen:

  1. hmmmmm, het ziet er weer heerlijk uit!
    Ik krijg op de vroege morgen al trek!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik verstuik wel mijn tong op die omgekeerde uitspraak van jou versie van clafoutis. Die twist met de steeltjeskersen vind ik super in
    de clafoutis. Heerlijk receptje !

    BeantwoordenVerwijderen