zaterdag 3 november 2012

Superzalige maaltijdsalade met makreel en waterkers

In mijn queeste naar slaatjes allerhande is dit toch wel dé ontdekking tot nu toe. Ik ben dol op het peperachtige van waterkers, en gerookte makreel is een waar culinair genot. Gooi die twee (en nog een paar andere ingrediënten) samen en je hebt een heerlijke salade.


makreelsalade


Wat heb je nodig voor 4?

1 rode ui
3 el rode wijnazijn
500 g krielaardappelen
2 gerookte makrelen of 4 filets
6 plakjes gerookt spek
1 pak waterkers

Voor de dressing

2 tl graantjesmosterd
6 el olijfolie
2 el fijngehakte dille


Snij de ajuin in plakjes en doe in een kommetje. Overgiet de ajuin met de azijn en laat minstens 15 minuutjes staan. Af en toe eens roeren. Dit is om de ajuin zachter te maken.

Kook de krieltjes in gezouten water tot ze gaar zijn. Giet af en laat wat afkoelen. Snij de aardappelen in plakjes en doe in een slakom.

Verwijder het vel van de makreel en haal het vlees van de graat (zorg dat er geen graatjes in het vlees achterblijven). Trek de vis in vlokken en doe bij de aardappelen.

Doe het spek in een anti-kleefpan en bak het spek krokant. Laat wat uitlekken op keukenpapier. Breek het spek in stukken en doe bij de salade.

Doe de graantjesmosterd, olijfolie, en 2 el van de ajuinmarinade in een kommetje en klop tot een dressing.

Doe de ajuin en de waterkers bij de salade, meng alles grondig, overgiet met de helft van de dressing, meng nog eens en verstrooi er de dille over. Verdeel over de borden en serveer er de rest van de dressing apart bij.


Smakelijk!


Ann


1 opmerking: