maandag 20 juni 2011

Griekse feestdis à la moi

Allez echt Grieks is het niet want die kogelvormige balletjes zijn vegetarische köfte en da's min of meer Turks. De salade is wel Grieks (maar ook ni helemaal) en de saus is Turks-Grieks geïnspireerd. Weet je wat? We noemen het een Mediterane feestdis. Fwala.

Dit is een veggie dagje, want ik heb daar de laatste tijd veel zin in. En alhoewel ik maar een schoenmaat 36 heb, is hiermee mijn ecologische voetafdruk toch een millimetertje kleiner geworden. Ahum.

Kom, schuif aan en ga zitten.

veggie kofte, reiki, greek salad


Wat hebben we allemaal nodig?

Voor de köfte:

225 g rode linzen (met groene gaat het ook, maar heeft meer water nodig en langere kooktijd)
100 g bulgur (liefst fijne - met couscous gaat het ook prima)
1/2 l water
4 el olijfolie
1 teentje look (fijngehakt)
1 grote ui (fijngehakt)
1 1/2 kl komijn (optioneel - ik vind het er heerlijk bij)
1/2 kl zout
3 el bladpeterselie (fijngehakt - gewone is ook ok)
3 lente uitjes fijngehakt
peper van de molen

Breng het water aan de kook en doe er de linzen bij. Laat op een zacht vuurtje koken (zonder deksel) tot de linzen bijna moes zijn en het water verdwenen is. Haal van het vuur, roer er de bulgur onder, zet er het deksel op en laat een 15-tal minuutjes trekken.

Bak ondertussen de gewone ui en de look in 1 eetlepel olijfolie, samen met de helft van de komijn. Als ze ui zacht is, mag je het vuur afzetten. Doe nu de gebakken ui bij de linzen en roer. Voeg er de rest van de ingrediënten aan toe en kneed het tot je een deeg hebt waarmee je balletjes kan vormen. Proef en kruid bij indien nodig. Vorm er nu kegelvormige balletjes mee en laat ze opstijven in de koelkast. Mocht het deeg nog niet vochtig genoeg zijn, voeg er dan nog een beetje olijfolie aan toe.


veggie kofte, reiki, greek salad


Je kan ze eten met de rest van mijn feestdis of ze serveren als aperitiefhapje. Bestrooi ze hiervoor met een beetje paprika en rol ze in een blaadje sla.


De muntsaus :


300 g verse yoghurt
2 teentjes look (geperst of fijngehakt)
3 el munt (fijngehakt)
2 el citroensap
1 kl olijfolie
peper en zout


Alles mengen, 1/2 uurtje in de koelkast zetten en klaar!


De Griekse salade:

200 g feta
1 krop ijsberg of kropsla, fijngehakt
4 tomaten, in schijfjes of blokjes gesneden
100 g griekse olijven
1 rode ui, in ringen gesneden (optioneel)
1 grote komkommer in blokjes gesneden
2 el verse origano (of 1 el gedroogde)
2 el rode wijnazijn (of citroensap)
2 el olijfolie
peper en zout

Meng alles in een grote kom, kruid met peper en zout en klaar!

3 opmerkingen:

  1. Kan je die köfte ook warm serveren of is dat geen goed idee?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ja hoor, geen probleem. Is allebei lekker.

    BeantwoordenVerwijderen