donderdag 28 juli 2011

Tjakka! Ga die courgetteplaag te lijf!

Met mijn overheerlijke pannenkoekjes van courgette en ruccola. Oh da's lekker jong! Toen ik via Facebook een vraag kreeg van iemand die met een teveel aan courgettes en Philadelphia zat, moest ik wel gaan experimenteren. Ik had drie ideetjes geopperd: pannenkoekjes van courgette, een soep met courgette en philadelphia, en een broodje met gegrilde courgette. Deel 1 van het experiment is echt een succes geworden. En jullie mogen daarvan meegenieten. Deel 2 en 3 moet ik nog uitproberen. ;-)


courgette pancakes


Wat vliegt daarin?


Voor de pannenkoekjes (9 à 10 stuks):


2 courgettes van gewoon formaat (750 g samen)
1 rode ui (in flinterdunne schijfjes gesneden)
2 handen ruccola
2 eieren
5 cl room (of melk), of 1 eetlepel zure room
60 g gewone bloem
peper en zout
plantaardige olie om te bakken

Voor de Philadelphia topping:

1 potje Philadelphia natuur
4 à 5 el verse kruiden (basilicum, bieslook, salie, dragon, peterselie,...)*
sap van een 1/2 citroen
peper en zout



Was de courgettes en rasp ze met het grofste gedeelte van de rasp. Laat een 1/2 uurtje uitlekken. Knijp ze daarna ook nog eens met de hand stevig uit. Je gaat versteld staan van de hoeveelheid vocht eruit zal komen.


courgette


Neem een grote slakom en klop hierin de eieren los. Doe er de (zure) room bij, de bloem, de courgettes, de rode ui en de ruccola. Kruid met peper en zout.

Zet een (anti-)kleefpan op het vuur, doe er de olie in en laat warm worden. Neem een eetlepel beslag en druk plat in de pan. Laat aan elke kant 2-3 minuutjes bakken. Dep droog met wat keukenpapier.


Voor de Philadelphia: gewoon de kruiden fijnhakken, mengen met de kaas en het citroensap. Goed kruiden met peper en zout. Doe een lepeltje op de pannenkoekjes en smullen maar! Lekker bij een slaatje. Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.......


*je mag ook enkel peterselie gebruiken

9 opmerkingen:

  1. ziet er ongelooflijk lekker uit! Wij proberen het alvast :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er smakelijk uit! Ik zit ook met die fameuze courgetteplaag :) Tegenwoordig schaft de pot hier ook altijd iets "op een bedje van courgette, met een vleugje courgette, gedrapeerd met zucchini, met een sausje op basis van courgette, in een courgettesoepje, ..." Bedankt voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Huhu, die maak ik regelmatig in de courgettentijd :-D Ik pas ze dan ook altijd aan aan de goesting van den dag. Soms met een indische kruidenmengeling, andere keer mexicaans geinspireerd.... Heb ook een receptje op mijn blogske, maar dat is in het engels. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze maak ik ook vaak, met feta erdoor en met munt. En dan geserveerd met Griekse yoghurt met knoflook en zout.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben u echt zo dankbaar hé, nu lijkt het alsof ik kei goed kan koken!

    BeantwoordenVerwijderen