maandag 25 juli 2011

Zuurzoete taart met "kroakebeezn".

Of kruisbessen, of stekelbessen, of hoe jullie deze overheerlijke bes ook willen noemen. Ik heb thuis verschillende soorten staan, groene én rode. Ik vind ze super en ze gaan perfect in dit taartje. Ze zorgen voor een heerlijk zure toets, terwijl de smeuïg zoete amandel alles netjes in balans houdt.


gooseberries

In dit recept maak ik trouwens gebruik van zelfrijzende bloem omdat het de taart extra luchtigheid geeft. Je eet deze taart het beste lauwwarm, en bestoven met een beetje bloemsuiker. Lust je geen kruisbessen? Probeer het dan eens met zoete pruimen of frambozen. Echt genieten! Mocht je geen kant-en-klare zanddeeg vinden, gebruik dan het deeg van dit recept.


gooseberry pie


Wat gaat er in deze taart?

1 vel kant-en-klaar zanddeeg (brokkeldeeg)
500 g kruisbessen
175 g (riet)suiker
150 g boter (zacht)
3 eieren
125 g gemalen amandelen
50 g zelfrijzende bloem

Haal het hoedje en het staartje van de kruisbessen en was ze grondig. Laat ze uitlekken. Klop met een elektrische mixer de boter samen met de suiker luchtig tot de suiker volledig is gesmolten. Klop er een voor een de eieren onder. Als de eieren volledig zijn opgenomen, mag je er nu de gemalen amandelen en de zelfrijzende bloem bij doen.

Beboter je lage taartvorm en leg er met papier en al je taartbodem in (papier moet onderaan). Snij het overtollige deeg af. Door het papier er aan te laten, zal je - als de taart klaar is - deze veel makkelijker kunnen ontvormen.

Giet nu het amandelmengsel in de taart. Neem de kruisbessen en druk ze in het amandeldeeg.

Zet de taart in een voorverwarmde oven op 185° en bak gedurende minstens 35 à 40 minuutjes. Het deeg moet niet droog zijn, maar het mag ook geen rauw deeg meer zijn. Als de taart mooi goudbruin ziet en je voelt in het midden van de taart weerstand als je erop drukt, is ze klaar.

Laat de taart een 5-tal minuutjes afkoelen en haal ze met papier en al uit de vorm en leg op een rooster zodat ze kan afkoelen. Bestrooi met wat bloemsuiker net voor het serveren.


Njammie!

9 opmerkingen:

  1. Leuk recept! Ben ook gek op stekelbessen.
    Positief: niet téveel ingrediënten voor zo'n mooi gerechtje!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. bij ons zijn't stekelbeiers, maar 't is helaas niet mijn favoriet beier. Maar de versie met frambozen zal ik wel kunnen smaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. zou het iets zijn met braambessen? Onze frambozenstruik is al leeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Moet zeker lukken met braambessen. Lijkt me heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jammer dat ik niet kan proeven ;-) Helaas verkopen ze hier in Nederland geen kant-en-kaar deeg voor zoete taarten, alleen maar bladerdeeg en hartige taartdeeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Geen probleem. Je kan altijd dit gebruiken als korst: http://photo-copy-ann.blogspot.com/2011/06/sublieme-appel-crostata.html

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kruisbessen zijn echt niet mijn ding, maar ik wil hierbij uw appel-venkelsla bewieroken. Die was zalig! En ik lust dan eigenlijk geeneens venkel!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Aha met "Knoesels"! ik vind ze best zuur - maar in een zoete taart mja -daar ben ik wel voor te vinden!

    BeantwoordenVerwijderen