maandag 5 november 2012

Heel erg de moeite waard: citroentaart met rozemarijnkorst

Ik heb dit taartje voor het eerst gezien op pinterest. Vooral de combinatie citroen-rozemarijn sprak me aan. En het heeft zijn verwachtingen helemaal ingelost. Lekker zurig, niet al te zoet (wat bij citroentaart vaak het geval is) en een heerlijk krokante korst. Zorg er wel voor dat je taartvorm niet groter is dan 23 cm, want dan kom je deeg tekort. Ik neem voor dit soort taarten een vorm waarvan de bodem los kan. (De link is enkel ter illustratie - heb daar nog nooit iets besteld).

Het recept komt van deze blog.


lemon tart


Wat heb je nodig voor de korst?

85 g koude boter
150 g speltbloem (gewone gaat ook)
1 snufje zout
3 el rietsuiker
1 el verse rozemarijn (fijngehakt)
1-2 el ijswater (gewoon koud water met een paar ijsblokjes in)

Voor de vulling?

200 g Griekse yoghurt (niet de magere)
125 g rietsuiker
2 eieren
125 ml citroensap (ongeveer 3 citroenen)
zeste 1 citroen

Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht).

Snij de koude boter in blokjes en doe samen met de speltbloem in een keukenrobot. Doe er het zout, de suiker en de rozemarijn bij en pulseer tot je kruimels krijgt ter grootte van een erwt. Doe er 1 el van het ijswater bij en meng. Als het deeg aan elkaar begint te plakken (checken tussen de vingers), is het ok. Zoniet, doe er de 2de el water bij.

Vet de taartvorm grondig in met boter en bebloem met gewone bloem. Verdeel het deeg over de taartvorm met je vingers en handpalm. Zorg dat het deeg overal even dik is. Prik de bodem veelvuldig met een vork.


lemoncrust


Zet de taartvorm in de oven en laat 15-17 minuutjes bakken tot hij begint te kleuren. Haal uit de oven en laat wat afkoelen.

Doe ondertussen de yoghurt in een mengkom samen met de suiker. Roer goed tot de suiker volledig is opgelost en je geen spikkeltjes meer ziet. Doe er 1 ei bij en roer goed. Als het ei volledig is opgenomen, mag er het tweede ei bij en roer opnieuw goed. Doe er nu het sap bij en de zeste. Roer nogmaals tot alles goed vermengd is.

Zet de taartvorm opnieuw in de oven en giet er de vulling in. Laat de taart 25-30 minuutjes bakken. Als de taart in het midden nog een beetje wiebelt als je er lichtjes aan schudt, is ze gaar. Als ze niet meer "wiebelt", dan is ze al te ver.

Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

Je kan de taart eventueel nog afwerken met een fijn plakje citroen, een takje rozemarijn en wat bloemsuiker.

Echt een aanrader!


Smakelijk!


Ann

8 opmerkingen:

  1. Helemaal lekker!! ga ik zeker eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ah nu weet ik wat je doet met zo'n vorm met losse bodem ;-). Bedankt...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. yep! Is bijvoorbeeld ook handig bij confituurtaart en dergelijke.

      Verwijderen
  3. Dit lijkt me wel wat. Ben gek op citroen en rozemarijn. Combinatie van deze twee samen nog niet eerder gegeten.
    Én ik heb sinds kort zo'n bakvorm met losse bodem.. dus deze moet gewoon een keer gemaakt worden in mijn keuken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh! Heerlijk! Dit ga ik zeker eens proberen, wat gezonder dan met meringue :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. dat ziet er superlekker uit! komt op mijn lijstje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik wil hem graag bakken maar vraag mij af wat "ZESTE"is?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. rasp van de schil van de citroen.

    BeantwoordenVerwijderen