donderdag 28 april 2011

Verse pasta, daar kan niets tegenop!

Ik had al een tijdje zin om zelf pasta te maken en vandaag was het zover. Eitjes en harde bloem is al wat je nodig hebt. En eventueel een pastamachine, maar zonder gaat ook.


a simple homemade pasta


Wat hebben we nodig (zeker goed voor 6-8 personen)?

5 eitjes (liefst kakelvers)
500 g harde tarwebloem of semola


pasta


Stort de bloem op het werkblad en maak er een kuiltje in. Breek de eieren in het kuiltje en begin te kneden. Minstens 5 minuten lang tot je een stevig maar glad deeg bekomt. Pak het deeg in vershoudfolie en leg een uurtje weg in de koelkast.


blog tutorial


Haal het deeg opnieuw uit de koelkast, snij het in twee en dek een van de twee helften af zodat het niet kan uitdrogen. Bebloem het werkblad en begin met de machine (of met de deegrol) het deeg uit te rollen. Als het deeg stilaan dunner begint te worden, snij je het best makkelijkheidshalve in twee. Rol het deeg verder uit tot je een maximale dikte van 1 à 1 1/2 mm bekomt. Vergeet niet om af en toe met deeg te bestuiven.


blog tutorial


Nu is het tijd om de pasta in reepjes te snijden. Je hebt de keuze uit tagliatelle (1/2 cm) of spaghetti. Of je er ook lasagnevellen van maken. Dat gaat ook.


blog tutorial


Vergeet niet om de pasta opnieuw een beetje met bloem te bestuiven of anders gaat hij plakken. Zet een grote kookpot op het vuur en vul hem met 3/4 water. Voeg flink wat zout aan het water toe. Kook hierin de pasta gedurende maximaal 1 1/2 minuut.


Zelfgemaakte pasta eet ik het liefst met wat olijfolie, een beetje mozarella, wat tomatenblokjes, een flinke draai van de pepermolen en basilicum. Meer heeft dat echt niet nodig. Of misschien nog een beetje parmezaan of pecorino. 't Zou te jammer zijn om de smaak van de pasta te verdoezelen met een saus. Echt.

20 opmerkingen:

  1. Jaren geleden dat ik dit nog heb gedaan...maar heb er meteen terug zin in. Nu de jongste ook naar school gaat, moet ik er maar weer eens werk van maken, want verse pasta is toch zoooo lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. sjiek dat je dat zonder motortje op je pastamachine doet !
    Alleen hard labeur ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. heb het vroeger (lang geleden hoor) ooit ook eens geprobeerd om zelf lasagneblaadjes te maken (zonder pastadraaimachinen). dat was geen onverdeeld succes, en sindsdien heb ik het nooit meer gedaan. ;)))

    BeantwoordenVerwijderen
  4. oh, ik zal mijn machine ook nog eens moeten bovenhalen... eens in een weekend waar er véél tijd is...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mmmm! Lijkt mij overheerlijk maar ik durf er toch niet aan te beginnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hihihi! mijn broer kocht 15 jaar geleden zo'n ding want ging zelf pasta maken. Hij heeft het nog nooit gebruikt :-). Plezant dat er mensen zijn die er wel lekkere dingen mee maken !

    BeantwoordenVerwijderen
  7. MMM je brengt me op een idee, misschien komende week weer eens maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoewel ik bang ben dat ik er een enorme bende van maak en dan vervolgens een frietje moet gaan halen, ga ik het toch een keer proberen denk ik! Het is zoooo lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. pasta met friet? Da kanni slecht zijn. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het is veel te lang geleden dat ik dit nog gedaan heb! Bedankt voor het geheugensteuntje...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Vandaag voor het eerst gefabriceerd, zonder pastamachine.
    Zonder kakelverse eitjes ook want ons Lana staakt al een week of 2, en dat zie je aan de kleur van de pasta.

    Vond het redelijk 'hard labeur' met de deegrol maar wel weer héél lekker!

    En dan de bewaarvraag: moet je de pasta helemaal laten drogen? En waar bewaar je die dan best in?
    Las gisteren ergens iets over weckpotten??

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Krijgt uw lana regelmatig schelpjes en zo om te eten? Ze hebben dat echt nodig. Dat zit niet in het eten.

    heb het nog niet geprobeerd, ik maak zo'n pasta alleen als ik voor veel volk moet koken. ;-)

    Die spaghetti moet idd volledig gedroogd worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ons lana zou gouden eieren moeten leggen, zo goed als die gesoigneerd wordt! Is eigenlijk de eerste keer dat ze stopt en ik hoop dat het maar tijdelijk is.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. De onze stoppen ook af en toe eens hoor. heb je ze al eens ontwormd? Bovendien na de leeftijd van 3 jaar, beginnen ze minder vaak te leggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Kan je die speciale bloem in de carrefour kopen? :)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Alleé, merci! Ik ga het proberen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Dja, in onze grote carrefour hadden ze het niet. Ook niet in het tuincentrum en ook niet in de Aveve. Nu hebben we een soort van bloem meegekregen waar ook pasta mee gemaakt wordt.. er staat op dat het voor brood en gebak is. Khoop maar dat het gaat lukken :s

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik zou mij daar niet te veel zorgen over maken. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Dank je wel voor het duidelijke verhaal en de mooie foto's.
    Manlief heeft dit weekeinde en pastamachine voor zijn verjaardag gekregen en dus eten we al heel het weekeinde heerlijke verse pasta, maar we mogen nog wel wat handiger worden in het maken van de vellen.

    Hopelijk helpen de tips die ik op je blog heb gezien!

    BeantwoordenVerwijderen