maandag 13 juni 2011

1.000.000 + 1 spaghetti Bolognaise recepten

Wat is het ultieme pasta Bolognaise recept? 't Is een eeuwige discussie, en 't zal een eeuwige discussie blijven. Laat ons zeggen dat hét recept voor pasta bolognaise vooral dat recept is dat jij het lekkerste vindt. Ik hou van een saus met enkel rundsgehakt, zonder groenten en enkel gekruid met laurier, peper en zout.


saus


Pas op ik maak soms ook wel een saus met veel groenten zoals paprika's en zo, maar da's dan pasta Belgica in mijn ogen. Met gruyèrekaas ipv parmezaan. Maar we hadden het over bolognaise. Eigenlijk is het hoofdingrediënt tijd. Echt. Hoe langer zo'n saus kan pruttelen, hoe beter. Dus liefst minstens een uurtje.


pasta bolo


Wat gaat erin?

600 g rundsgehakt
1 ui (fijngehakt)
2 teentjes look (fijngehakt)
1 takje witte selder (fijngehakt) (kan ook zonder)
2 el tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 glas rode wijn
1 à 2 laurierblaadjes (afhankelijk van de grootte)
peper en zout
olijfolie

Parmezaan als garnering

Doe 2 el olijfolie in een kookpot met dikke bodem, bak de ui glazig en voeg er daarna de look en de laurier aan toe. Goed roeren. Doe er nu het gehakt bij en bak rul tot alles mooi grijs ziet. Giet er de wijn bij en laat inkoken.

Nu mogen er de tomatenpuree en de blokjes bij. Kruid met peper en zout en laat pruttelen... heel lang, liefst een uur en minstens een half uur. Als het te droog wordt, mag je er altijd wat water bij doen.

Dat is het. Meer niet. Ik doe er altijd verse parmezaan bij en basilicum.

Dat gaat smaken jong!

5 opmerkingen:

  1. Ik zwier er een zelfgemaakt 'bouquet garni' in van verse lava's en tijm uit de tuin, heerlijk smaakje !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmm, ik ben ook fan van deze echte Italiaanse, ze noemen die ook wel al ragu. Ik doe er ook nog wat pancetta bij in het begin, bij de ui en de look. dat geeft wat extra smaak aan het rundsgehakt. En ook nog heel fijne stukjes rode paprika.
    Van de Vlaamse grove brokken versie ben ik eigenlijk niet zo fan.
    Met platte peterselie is ook heel lekker;
    Smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inderdaad, ik doe er ook pancetta, een geraspte wortel en een stengel bleekselderij in stukjes bij, hoort er officieel ook in. Paprika hoort niet in het officiële Italiaanse recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. klinkt zalig! ga ik zeker ook eens proberen!

    Mel

    BeantwoordenVerwijderen