zaterdag 25 juni 2011

Magistrale komkommersalade met look en gember

Je vraagt je natuurlijk af of het wel de moeite loont om over een simpel komkommerslaatje te bloggen? Awel: JA! Het is het laatste van de drie gerechten uit het Ottolenghi kookboek "Plenty". Zelden zoiets smaakvols gegeten. Komkommer is nu niet bepaald mijn favoriete groente, laat dat duidelijk zijn. Maar in deze salade komt de komkommer volledig tot zijn recht. En hoe!


Cucumber salad with crushed ginger and garlic (Ottolenghi)


Wat gaat daar allemaal in?

1 kleine rode ui in fijne schijfjes gesneden
3 cm verse gemberwortel, geschild en dun gesneden
1 kl grof zout (fleur de sel)
2 teentjes knoflook (gepeld)
600 g komkommer, geschild
1 el geroosterd sesamzaad (rooster gewoon in een pannetje)
3 el fijngesneden koriander


Dressing
2 el rijstazijn (ik heb mirin gebruikt)
2 kl fijne kristalsuiker
2 el zonnebloemolie
2 kl geroosterde sesamolie (ik heb notenolie gebruikt)


Doe alle ingrediënten voor de dressing in een kom, goed roeren en doe er de rode ui in. Meng nog eens goed en laat 1 uur marineren.

Doe de gember en het zout in een vijzel en wrijf de gember met de stamper fijn. Voeg er nu de knoflook aan toe en stamp tot je kleine stukjes hebt. Snij de komkommer over de lengte in twee en snij in plakjes met een dikte van een 1/2 cm. Doe de komkommer bij de gemarineerde ui samen met het sesamzaad en de koriander. Meng en laat nog 10 minuutjes marineren. Proef of er nog zout of peper bij moet en serveer.

Smakelijk!

3 opmerkingen:

  1. en ik op serious eats voor vanavond maar naar een komkommersalade zoeken... Ik ga een deel van deze ingrediënten gewoon nog bij toevoegen, neh!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gemaakt! En het was inderdaad E-norrem lekker. Maar pssst: er staat een foutje in je receptje: ge spreekt over '3el fijngesneden komkommer'. Ik denk dat ge koreander bedoelt :)

    BeantwoordenVerwijderen