woensdag 22 juni 2011

Mijn magische lavendel-peer cake.

Lavendel en peer is een echte "match made in heaven". Zonder overdrijven. En deze cake onderstreept dat op een wonderbaarlijke manier. Je proeft de lavendel heel vaag op de achtergrond, zonder te overheersen. Deze cake is perfect als je van subtiele smaken houdt, en van zacht en krokant. De foto's zijn niets bijzonders, maar deze cake des te meer. Mocht je geen lavendel hebben, geen nood... 't is ook superlekker zonder.


Pear lavender cake


Wat moet daar allemaal in?

100 g zachte boter (kamertemperatuur)
50 g kristalsuiker + 50 g lavendelsuiker*
2 eieren
75 g gewone bloem
1 kl bakpoeder
1 grote rijpe peer (of 1 peer uit blik)

* je kan ook 100 g kristalsuiker nemen + 1 koffielepel eetbare lavendel of 1 eetlepel lavendelsiroop

Voor de krokante korst (een must!!!)

40 g amandelschilfers
40 g amandelpoeder
80 g bloem
50 g koude boter (uit de koelkast)
50 g rietsuiker


lavendel-peer cake-2


Warm de oven voor op 190°.

Klop de boter met de suiker (de lavendelsuiker mag niet gezeefd worden) tot het geheel luchtig wordt. Doe er 1 eitje bij, klop goed. Als het ei mooi opgenomen is, mag je er het tweede bij doen. Mocht het mengsel te vochtig zijn, mag je er al een eetlepel bloem bij doen zodat het deeg niet gaat schiften.

Roer er de rest van de bloem onder samen met het bakpoeder. Doe het deeg in een beboterde en bebloemde springvorm (maximaal 20 cm breed).

Schil de peer en snij in stukjes van ongeveer 2 cm. Wanneer je een peer uit blik of bokaal gebruikt, laat ze eerst goed uitlekken. Leg de stukjes op het deeg.

Neem nu een middelgrote kom en snij hierin de koude boter in hele kleine blokjes (1/2 cm). Doe er alle andere ingrediënten bij en verkruimel alles met je handen. Als alles goed gemengd is, mag je dit op het andere deeg scheppen. Druk het zeker niet plat, laat het maar wat rustiek.

Zet de cake in de oven gedurende 35-45 minuutjes (afhankelijk van de oven). Check met een satéprikker of de cake gaar is. Als de taart goudbruin is en de satéprikker komt droog uit de taart, dan is ze klaar.

Haal uit de oven en wacht 10 minuutjes voor je de cake ontvormt.


Je gaat deze taart nog vaker bakken, daar ben ik zeker van!

7 opmerkingen:

  1. Mmmmmm... Ziet er echt heerlijk uit. Ik kan ze bijna ruiken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze IS ook lekker!

    JAAAAAAAAA, ik heb hier eindelijk eens iets gekregen om te eten. En het is geen sandwich uit een zakske.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Alweer zo'n leuke combinatie! 'k Ga nog werk hebben om van al uw creaties glutenvrije versies te verzinnen :).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh, dat klinkt echt ontzettend lekker zeg, ik krijg helemaal zin in een kampeervakantie in de provence als ik het alleen maar lees!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Is er een alternatief voor lavendelsuiker?
    Buiten 4 weken wachten?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. 'k Heb 't alternatief gevonden: beter leren lezen! Sorry!

    BeantwoordenVerwijderen